nlc.hu
Gasztro
5 könnyű és gyors tavaszi leves a hétköznapokra

Lélekmelegítő levesek az esős májusra: 5 könnyű és gyors tavaszi leves a hétköznapokra

Egész héten esni fog, és hűvösnek ígérkezik az idő. Ilyenkor különösen jól esnek a melegítő levesek, de mégiscsak tavasz van: kapjanak főszerepet a zöldségek most!

Itt-ott már megjelentek a zsenge tavaszi termények a piacokon, de a hazai eper és a tök is fóliasátorból érkezik egyelőre. A zöldborsóból is még fagyasztottat vagyunk kénytelenek venni, de már apróbb fejű idei fokhagymát, friss petrezselymet tehetünk mellé.

Ilyenkor kívánja is az ember szervezete a vitamindús hozzávalókat, öt olyan levest hoztunk tehát, ami sok-sok zöldséggel készül. Ha a krémlevesekhez pirítunk kenyeret, egy könnyedebb főétkezéssel is felér. Levesezni egész évben jó!

Tavaszi zöldborsóleves sok-sok nokedlivel

Két ugyanolyan zöldborsólevessel még nemigen találkoztunk. Sok családban csirkeaprólékkal készül, vagy paradicsom is kerül bele. Mi most egy könnyed, tavaszias levesreceptet hoztunk, de ha ezt a nokedlimennyiséget tesszük bele, egy jócskán laktató ételt kapunk.

Zöldborslóleves nokedlivel / Fotó: Julia Nagy, Getty Images

Zöldborslóleves nokedlivel / Fotó: Julia Nagy, Getty Images

 

nlc. tipp: Zöldborsóleves édes felhanggal

Sokaknak furcsán hangzik, de a zöldborsólevesnek nagyon jól áll egy kis édes íz. Sok helyen készítik édesen, de ha bizalmatlanok vagyunk az ötlettel, csak egy tányér levest édesítsünk meg egy mokkáskanál cukorral. Izgalmas ízt kapunk!

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 450 g fagyasztott zöldborsó
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • Étolaj
  • Ízlés szerint só, bors
  • Ha van otthon: 1 liter zöldség- vagy húslevesalaplé

A nokedlihez:

  • 5 púpozott evőkanál liszt
  • 2 db tojás
  • 2 teáskanál vaj
  • 1 mokkáskanál só
  • Víz

Elkészítése:

  • Meghámozzuk a zöldségeket. A hagymát egyben hagyjuk, a fokhagymát apróra vágjuk, a répákat karikákra.
  • Olajat hevítünk, és megfuttatjuk rajta a hagymát és a répákat, befűszerezzük, majd hozzáadjuk az alaplevet és még 5 dl vizet, vagy összesen 1,5 liter vizet. Ha csak vizet adunk hozzá, bátrabban fűszerezhetjük!
  • Forraljuk fel, majd 15-20 percig fedő alatt főzzük, ezalatt elkészítjük a nokedli tésztáját.
  • Ezután hozzáadjuk a zöldborsót is, majd a gyöngyöző levesbe beleszaggatjuk a nokedlit.
  • A végén emeljük ki az egyben megfőtt hagymát a levesből.
  • Friss petrezselyemmel megszórjuk.

Krémes gombaleves illatos kakukkfűvel

Egy tányérnyi erdő az asztalon. A gombák zamatos, földes, mély íze megosztó. Utálni és rajongani érte egyaránt lehet. Ha nem szeretnénk sokat bíbelődni, egyszerűen összeturmixolhatjuk, úgy is nagyon ízletes levest kapunk. Még izgalmasabb, ha harapható is benne a gomba, kisebb gombák esetében hagyhatjuk egyben őket. Nagyobb gombákat negyedelhetünk vagy szeletelhetünk is bele. Tejszínnel csodálatosan krémes és finom.

Gombakrémleves / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Gombakrémleves / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

 

nlc. tipp: A gombapucolásról

Sokan ragaszkodnak hozzá, pedig a gombákat nem kell megpucolni, a csiperkét sem, hiába lehúzható a héja. Ellenben fontos szépen átmosni, ha vannak beleragadt kis földdarabkák benne, akár kis kefével átmenni rajta. Ha alul a gomba tönkje nem szép, azt vágjuk le róla.

Hozzávalók:

  • 40 dkg vegyes erdei gomba, ennek híján csiperkegomba
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tejszín (vagy zabtejszín)
  • 1 vékony szál fehérrépa és egy pár centis darab zeller vagy natúr vegeta
  • 2 evőkanál vaj
  • Só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöld

Elkészítése:

  • A vajon enyhe lángon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, kicsit később hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, és dobjuk rá a megpucolt zellert és a pár centis darabokra vágott fehérrépát.
  • A megmosott, felszeletelt gombával tovább pirítjuk 2-3 percen át nagy lángon.
  • Vegyük ki a gombák felét, és öntsük fel 1,5 liter vízzel, forraljuk fel.
  • Fűszerezzük, és kezdjük főzni.
  • A meghagyott gombát addig pirítsuk, hogy ne maradjon nyers, ez lesz a levesbetét. Friss petrezselyemzölddel tálaljuk!

Titka a tejszín: brokkolikrémleves fűszervajas pirítóssal

A brokkolit minden rendes gyerek utálja, a legtöbben csak idővel barátkozunk meg vele. Felnőttként azonban igazán bensőséges viszonyt ápolhatunk vele: meglepően sokféleképpen elkészíthető a sajttal sütöttől a quiche-ig, kalóriát alig tartalmaz, és a mélyhűtőben lapuló brokkoli bármikor könnyen kisegíthet minket, ha nincs ötletünk. Mi a leggyakrabban tejföllel készített brokkolikrémleves helyett egy tejszínes receptet hoztunk. Így még behízelkedőbb e megosztó zöldség.

Brokkolikrémleves / Fotó: Natalie Comins, Getty Images

Brokkolikrémleves / Fotó: Natalie Comins, Getty Images

 

nlc. trükk: Így őrizd meg a brokkoli élénk zöld színét!

A szép zöld brokkoli oxidáció hatására mélyzöld színű lesz. Okos trükk, ha adunk egy késhegynyi szódabikarbónát a leveshez. Ugyanolyan finom lesz, és a színe is csábítóbb marad.

Hozzávalók:

  • 70 dkg brokkoli – hogy jó sűrű legyen! (Fél kilóval is működik a recept)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál puha vaj
  • 1 nagy darab krumpli (liszt helyett sűrítésként)
  • 2,5 dl tejszín vagy növényi tejszín (zabtejszín ideális hozzá)
  • 1 szál sárgarépa és egy vékony szál fehérrépa vagy natúr vegeta
  • Egy késhegynyi szódabikarbóna
  • Só, bors, szerecsendió
  • Opcionális: annyi szelet kenyér, ahányan vagyunk, és 100 gramm vajban tetszőleges földfűszerek elkeverve (pl. petrezselyem, kakukkfű, lestyán)

Elkészítése:

  • Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk a vajon, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát.
  • Készítsük elő a répákat és a krumplit. Hámozzuk, és nagyobb hasábokra daraboljuk őket. (Úgyis turmixolni fogjuk.)
  • Beletesszük a többi zöldséget, felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a késhegynyi szódabikarbónát. Forraljuk fel, majd főzzük meg.
  • A legvégén hozzáadjuk tejszínt, és turmixgépbe öntve vagy botmixerrel összeturmixoljuk.
  • Ha igazán laktató levest szeretnénk, pirítsunk hozzá kenyeret és kenjük meg saját készítésű fűszervajjal. Ehhez csak 100 gramm szobahőmérsékletű vajban oszlassunk el zöldfűszereket. Minél frissebbek, annál jobb!

Az örök tárkonyos zöldségraguleves

Ennél a levesnél kifejezetten arra kérünk, hogy ne tartsd be az alábbi receptet! Dolgozz abból, ami otthon van, vagy vásárolj hozzá csupa olyan zöldségből, ami a legszebb a boltban vagy a piaci árusnál. Fontos persze, hogy ízvilágában illjen a tavaszi zöldségragulevesedbe, de tegyél bele bátran mindent, amitől még gazdagabb és még ízletesebb lesz. A végén frissítsd egy kis friss citromlével és tárkonnyal. Elronthatatlan!

Zöldségraguleves tárkonnyal és citrommal / Fotó: Simon Gábor, Fotó: Nosalty Ételfotó

Zöldségraguleves tárkonnyal és citrommal / Fotó: Simon Gábor, Fotó: Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 marék zöldbab vagy zöldborsó
  • 2 marék karfiol
  • 1 marék gomba
  • 1 darabka zellergumó
  • 1 karalábé
  • Zeller zöldje
  • 3-4 evőkanál olívaolaj (vagy étolaj)
  • Ízlés szerint só, bors, bazsalikom, kakukkfű, lestyán, tárkony – mindig úgy a legjobb, ha friss!
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 l víz vagy 1 l alaplé és 1 l víz

Elkészítése:

  • Az olajon enyhe lángon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, kicsit később hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát.
  • Előkészítjük a zöldségeket, és innentől az a szabály, hogy nincs szabály. Pucoljuk meg őket, és akkora darabokra vágjuk, ahogyan mi szeretjük.
  • Először a nagyobb keményítőtartalmú és keményebb zöldségeket (mint a sárga- és fehérrépa, zellergumó) adjuk hozzá a hagymákhoz, és jöhet a zellerzöld is.
  • Öntsük fel a vízzel vagy alaplével+vízzel. Fűszerezzük be, forraljuk fel, és kezdjük főzni.
  • Amikor a keményebb zöldségek puhulni kezdenek, jöhetnek a puhábbak, mint a borsó, zöldbab, gomba.
  • Friss petrezselyemszórással, tányéronként néhány csepp frissen facsart citromlével és lehetőség szerint friss tárkonnyal tálaljuk.

Karfiolkrémleves sült karfiolrózsákkal

A sült karfiol óriási divat az elmúlt években, elsősorban a közel-keleti konyháknak népszerűségének köszönhetően. Nekik márpedig érdemes hitelt adnunk, igazán jó érzékkel nyúlnak a zöldségekhez. Ez most nem a trendi égetett karfiol receptje, de a pirosra grillezett karfiolrózsák ne maradjanak ki a krémleves betétjeként!

Karfiolkrémleves sült karfiolrózsákkal / Fotó: Arx0nt, Getty Images

Karfiolkrémleves sült karfiolrózsákkal / Fotó: Arx0nt, Getty Images

Hozzávalók:

  • 70 dkg karfiol – hogy jó sűrű legyen! (Fél kilóval is működik a recept)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3+1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy darab krumpli (liszt helyett sűrítésként)
  • 2,5 dl tejszín vagy növényi tejszín (zabtejszín ideális hozzá)
  • 1 vékony szál fehérrépa vagy natúr vegeta
  • Só, bors, kakukkfű, esetleg egy kis Cayenne-bors, olívaolaj
  • Opcionális: annyi szelet kenyér, ahányan vagyunk, és 100 gramm vajban tetszőleges földfűszerek elkeverve (pl. petrezselyem, kakukkfű, lestyán)

Elkészítése:

  • Az apróra vágott hagymát megfuttatjuk a 3 evőkanál olívaolajon, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát.
  • A fehérrépát és a krumplit hámozzuk, és nagyobb hasábokra daraboljuk őket. (Úgyis turmixolni fogjuk.)
  • Beletesszük a többi zöldséget, felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, fűszerezzük, forraljuk fel, és főzzük meg.
  • Egy maréknyi karfiolrózsát kiveszünk a levesből (természetesen nem a kezünkkel!), mikor már valamelyest megpuhult, de még szép tartása van a karfioloknak.
  • Egy kanál olívaolajon megpirítjuk ezeket, és félretesszük.
  • A legvégén hozzáadjuk tejszínt, és turmixgépbe öntve vagy botmixerrel összeturmixoljuk.
  • Levesbetétként a sült karfiolrózsákat tegyük bele, és egy kis rácsorgatott olívaolajjal, kakukkfűvel vagy Cayenne-borssal ízesítsük-díszítsük!
  • Ha laktatóbbá akarjuk tenni, pirítsunk hozzá kenyeret, nagyon vékonyan vajazzuk meg, és kockázzuk fel. Másik megoldás, ha megfuttatjuk közepes lángon olívaolajon a kenyérkockákat. Kész is a házi kruton!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top