nlc.hu
Gasztro

Ettél egy lángost? Júliustól már ezt is jelenteniük kell a vendéglátósoknak

„Rúgtak még egyet rajtunk” – Balatoni vendéglátós vélemény az új „büférendeletről”

A héten napvilágot látott új szabályozás margójára – egy balatoni vendéglátóstól.

Július 1-től a büféknek, éttermeknek, kávézóknak, cukrászdáknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek és a gyorséttermeknek is valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, hogy miből mennyit adtak el pontosan. Az adatokat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) kell benyújtani, de egyúttal látni fogja őket az adóhatóság és a statisztikai hivatal is” – foglalta össze a minap a Telex.

Németh Tamás a balatoni vendéglátás ismert arca, az északi és déli parton is működött étterem-tulajdonosként és séfként egyaránt. Saját éttermeit, a Faludit és a Konyhám 2.0-t elsodorta a Covid, de a Füstbenjáró név mögött azóta is ő süt és főz. A „művésznév” a grill- és BBQ sütésre utal, amelynek rajongója és művelője. Tart workshopokat, hívják vendégséfnek, miközben az északi partról a délire tette át székhelyét egy balatonboglári motoros klubétterembe.

Németh Tamás séf

Németh Tamás séf

„Ntak, avagy a padlássöprés 2.0

Szóval megint adott egy Kréta-szerűen sehogy sem kidolgozott rendszer, ami már többszöri halogatást megért, de ez most mindenkire vonatkozik, nincsenek kiváltságosok.

Kérdezem én, mire kíváncsiak még?

Az meg a kabaré, hogy a huszonfajta sarc után, amit beszednek, megint az iparkamara szervez erre tanfolyamokat. Azok, akik talán még életükben nem láttak valós körülmények közt működő üzletet belülről.

Maga az egész rendszer is nonszensz, az autószerelő sincsen elszámoltatva így az elvégzett munkáról, sem a fodrász vagy lakatos, esetleg virágkereskedő, ja és a vendéglátósokat ellenőrző 618-féle szerv sincs pellengérre állítva, senki, csak megint a turizmus.

Mit akarnak még tudni?

Minden asztal után jelents, szóval a pincér, ha az ingyenes programot használja, odarakja a terminál, a pénztárgép, a woltos terminál, a vendéglátós szoftver gépe mellé, így már lassan úgy néz ki a munkaterülete, mint egy *** DJ-pult, a drekónak (dugóhúzónak) már hely sem jut, mert az ellenőrző íveket is vezetni kell, nyilván annak is kell hely. Európában élen járunk ebben is, mint az inflációban, meg a nép sanyargatásában.

Szóval tudni akarják:
– Mit-mikor-hányan fogyasztanak
– Esti zárás, áfatartalom.

A bejövő számlákat látják, most a kiadott terméket is már, ergo idő kérdése az a fajta ellenőrzés, amikor a virtuális és a fizikális készleteket is összehasonlítják. Üvegzseb, padlássöprés, és hogy ebből statisztikát akarnak csinálni?

Ugyan már…

Én azt mondom, hogy Isten vigyázzon minden, ismétlem MINDEN igazi vendéglátósra, mert igaz, hogy lejtőn van a szakma a Covid, az infláció, a rezsi, az alapanyagárak és a munkabérek meg a sarcaik miatt, de legalább rúgtak még egyet rajtunk.”

Németh Tamás ‘Füstbenjáró’ véleményét szerkesztve közöljük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top