Most a legolcsóbb a spárga! 5 recept, amit még az idei szezonban el kell készíteni

nlc | 2023. Május 20.
Ráfordultunk a spárgaszezon utolsó heteire, végre ezer-párszáz forintért kapható egy köteg magyar spárga. Ha eddig kimaradt volna, vagy drágálltuk a tavasz egyik sztárzöldségét, itt az idő!

A május az eper, a spárga és az újkrumpli hónapja. Extra magas árról indult idén is a hazai spárga, később egy köteg ára 3000 forintnál stagnált hetekig, most pedig végre 1200, 1300, 1500 forintért árulják a nagy üzletláncokban, sőt egy online boltban már 800 forintért is kapható ugyanez a fél kilogrammos kiszerelés.

Sokan a zöld spárgát részesítik előnyben, mert könnyebb a kezelése, de a fehér spárga ízkaraktere is megéri a törődést! Utóbbi esetében figyelmesebben kell előkészítenünk, hogy ne maradjon benne elrághatatlan szál, de ha szépen megpucoljuk, egy igazán különleges, friss, tavaszi zöldség lesz az ételünk főszereplője. Itt olvasható egy kis segítség a spárga előkészítéséhez.

Macerás, de nem nehéz: egy igazi klasszikus a spárga hollandi mártással

Kevés ínycsiklandóbb reggelit tudunk elképzelni. Az alábbi étel luxusérzetet nyújt, pedig csak néhány elérhető hozzávalóból készül, mint a spárga, tojás és végre több boltban is elérhetőbb árúvá vált vaj. A buggyantott tojás elkészítéséhez sem kell házi séfet fogadnunk, íme, a készítésének lépései, Kovács Lázár, avagy Lázár séf mutatja be.

nlc. tipp: Benedict-tojás egyszerűsítve

A „reggelik reggelije”, az Eggs Benedict, magyarra fordítva a Benedek-tojás hagyományosan buggyantott tojással, hollandi mártással és húsos szalonnával készül, az alapját pedig angol muffin adja. A Benedict-tojás könnyed, tavaszi változatát készíthetjük el spárgával, angol muffin helyett pedig egy félbevágott – jó minőségű! – zsömlével vagy kenyérszelettel.

Zöld spárga buggyantott tojással, hollandi mártással / Fotó: Ekaterina Smirnova, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Spárgakrémleves leves nélkül nincs tavasz!

Az egyik legkönnyebb módja a spárga elkészítésének a krémleves. Akár ötvözhetjük is benne a heér és zöld spárgát, de külön-külön is mindkettőből finom. A zöldből frissebb, „zöldebb” íze lesz, a fehérből lágyabb, krémesebb.

nlc. trükk: Harapd is a spárgát!

A tavaszias krémleveshez leginkább illő levesbetét egy kis grillezett spárga. Pirítsunk rá külön serpenyőben, és kínáljuk a grillezett spárgasípokat a leveshez!

Spárgakrémleves / Fotó: REDA&CO, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Istenien krémes juhtúrós penne zöld spárgával

Az egyik legnépszerűbb olasz pasta a tollhegytészta. A ferdén vágott, bordázott külsejű kis csőtészta kiválóan felveszi a szószokat. Most kivételesen nem paradicsomos és nem is tejszínes szósszal ajánljuk, hanem a spárgához igazított, igazi különlegességgel. Teljesen felesleges hozzá húst adni, tökéletesen laktató és karakteres étel bárminemű hús nélkül is.

A juhtúrót ricottával is helyettesíthetjük is benne / Fotó: Brian Hagiwara, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Ropogósra sült, belül szaftos rakott spárga

A spárga kiváló alapanyag rakottasokhoz is. Egy úgynevezett csőben sült finomság receptjét hoztuk el, amelyben rizzsel, csirkehússal és póréhagymával együtt sütjük a spárgát. Azért is különösen jó ehhez az ételhez, mert a zöld spárgasípok tartása, feszessége alkalmassá teszi egytálételekhez, nem fog szétmállani a sütőben.

nlc. tipp: Így ne égesd meg a tetejét!

Érdemes jól megkenni tejföllel és megszórni sajttal a tetejét, ugyanis a póréhagyma és a spárga is hajlamos odakapni a sütőben.

Spárgarakottas / Fotó: Solnuha, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítés:

Tavaszi quiche piteformában

Sok helyen, elsősorban kávézókban lehet kapni quiche-t, Hálás műfaj, hiszen meg lehet sütni egy egész nagy formában, és cikkelyenként kínálni. Ezek azonban gyakran szárazak, fojtósak, és össze sem hasonlíthatók a frissen sülttel. Az omlós tésztában a krémes töltelék mennyei, és igazi sikerélmény elkészíteni. Kerülhet bele csirkehús vagy hal is (klasszikus párja a lazac), de ez a vega recept is kiváló.

Spárgás quiche piteformában / Fotó: Anna_Shepulova, Getty Images

Hozzávalók:

A tésztaréteghez:

 A töltelékhez:

Elkészítése:

Exit mobile version