A pesztóra (olaszul: pesto) szabályosan rá lehet kattanni. Meglepően sok ételt fel lehet dobni vele, legyen az egy egyszerű pirítós, egy tál saláta, sült krumpli vagy egy szelet natúr csirkemell. Kenhetjük, mártogathatjuk és a semlegesebb ízű ételeket emlékezetessé lehet tenni vele.
A pesztó ugyanis valóságos ízbomba, amelyben koncentrálódik a friss zöldek aromája, az umamiban (természetes ízfokozóban) bővelkedő parmezán, az intenzív fokhagyma és az olajos magvak egyedi ízkaraktere.

Frissen szedett retek / Fotó: Peter Essick : Aurora Photos, Getty Images
Az eredeti pesto genoveséhez, azaz az olasz zöld pesztóhoz friss bazsalikomot használunk, de pesztót valójában számos más alapanyagból is készíthetünk. A medvehagymapesztó klasszikus, de érdemes kísérletezni petrezselyemből, sőt a sárgarépa zöldjéből készült zöld krémmel is.
A sárgarépa zöldjéből, illetve a reteklevélből készített pesztó kipróbálása (és megszeretése!) azért is különösen ajánlott, mert rendszeresen értékes zöldeket dobunk ki a kukába. A retek levelei nem mindig szépek, a megbarnult, megsárgult leveleket dobjuk ki, de a többit bátran használjuk!

Csupa vitamin / Fotó: KucherAV, Getty Images
Így készíts olcsóbban kiváló ízű pesztót!
Ha nem termesztünk otthon bazsalikomot, egy új fűszernövényért ezer forint körüli összeget kell fizetnünk. A retek zöldje ezzel szemben szinte ingyen van, hiszen máskülönben csak eldobnánk.
Az eredeti, liguriai zöldpesztóban még két méregdrága hozzávaló szerepel, a parmezán és a fenyőmag. A parmezánra tökéletes alternatíva egy kis darabka Grana Padano, ami olcsóbb, mint az eredetvédett Parmigiano Reggiano, de egy pesztóban remekül funkcionál.
A fenyőmag helyett pedig bátran használjunk más olajos magvat, ami otthon van: a dió, mandula és pekándió is jó választás. A mogyoró, sós mogyoró ellenben nem.
A hónapos retek és a sörretek zöldje is megfelelő pesztóalapanyag.
Ha teljesen fertőtlenített üvegcsében tároljuk, egy kis olívaolaj-réteggel a tetején, hetekig eláll a hűtőben.

Szuperzöld / Fotó: Mariha-kitchen, Getty Images
Hozzávalók:
- 2 nagy marék reteklevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 g parmezán vagy Grana Pradano (vagy más, olcsóbb kemény sajt)
- 80 g dió (vagy más olajos mag, ami otthon van)
- 0,8 dl olívaolaj (vagy amennyit felvesz)
- Negyed citrom frissen facsart leve
- Só ízlés szerint
- Frissen őrölt bors
Elkészítése:
- Jól mossuk át és szárítsuk ki a retek zöldjét. A hibás, elsárgult leveleket dobjuk csak ki.
- Hámozzuk meg, és vágjuk egészen apróra vagy zúzzuk össze a fokhagymát.
- Nézzük át a dió, szemezzük ki belőle az avas darabokat, illetve az esetleges héjszilánkokat.
- Aprítógépben (vagy botmixerrel) elegyítsük a reteklevélzöldet, a fokhagymát, a kisebb darabokra morzsolt kemény sajtot és az olívaolaj kb. 3/e részét.
- Ha megkaptuk a krémes pesztó állagot, végül sózzuk, borsozzuk és keverjük be a citromlével, és öntsük a maradék olívaolajat a tetejére.