A pesztóra (olaszul: pesto) szabályosan rá lehet kattanni. Meglepően sok ételt fel lehet dobni vele, legyen az egy egyszerű pirítós, egy tál saláta, sült krumpli vagy egy szelet natúr csirkemell. Kenhetjük, mártogathatjuk és a semlegesebb ízű ételeket emlékezetessé lehet tenni vele.
A pesztó ugyanis valóságos ízbomba, amelyben koncentrálódik a friss zöldek aromája, az umamiban (természetes ízfokozóban) bővelkedő parmezán, az intenzív fokhagyma és az olajos magvak egyedi ízkaraktere.
Az eredeti pesto genoveséhez, azaz az olasz zöld pesztóhoz friss bazsalikomot használunk, de pesztót valójában számos más alapanyagból is készíthetünk. A medvehagymapesztó klasszikus, de érdemes kísérletezni petrezselyemből, sőt a sárgarépa zöldjéből készült zöld krémmel is.
A sárgarépa zöldjéből, illetve a reteklevélből készített pesztó kipróbálása (és megszeretése!) azért is különösen ajánlott, mert rendszeresen értékes zöldeket dobunk ki a kukába. A retek levelei nem mindig szépek, a megbarnult, megsárgult leveleket dobjuk ki, de a többit bátran használjuk!
Így készíts olcsóbban kiváló ízű pesztót!
Ha nem termesztünk otthon bazsalikomot, egy új fűszernövényért ezer forint körüli összeget kell fizetnünk. A retek zöldje ezzel szemben szinte ingyen van, hiszen máskülönben csak eldobnánk.
Az eredeti, liguriai zöldpesztóban még két méregdrága hozzávaló szerepel, a parmezán és a fenyőmag. A parmezánra tökéletes alternatíva egy kis darabka Grana Padano, ami olcsóbb, mint az eredetvédett Parmigiano Reggiano, de egy pesztóban remekül funkcionál.
A fenyőmag helyett pedig bátran használjunk más olajos magvat, ami otthon van: a dió, mandula és pekándió is jó választás. A mogyoró, sós mogyoró ellenben nem.
A hónapos retek és a sörretek zöldje is megfelelő pesztóalapanyag.
Ha teljesen fertőtlenített üvegcsében tároljuk, egy kis olívaolaj-réteggel a tetején, hetekig eláll a hűtőben.
Hozzávalók:
- 2 nagy marék reteklevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 g parmezán vagy Grana Pradano (vagy más, olcsóbb kemény sajt)
- 80 g dió (vagy más olajos mag, ami otthon van)
- 0,8 dl olívaolaj (vagy amennyit felvesz)
- Negyed citrom frissen facsart leve
- Só ízlés szerint
- Frissen őrölt bors
Elkészítése:
- Jól mossuk át és szárítsuk ki a retek zöldjét. A hibás, elsárgult leveleket dobjuk csak ki.
- Hámozzuk meg, és vágjuk egészen apróra vagy zúzzuk össze a fokhagymát.
- Nézzük át a dió, szemezzük ki belőle az avas darabokat, illetve az esetleges héjszilánkokat.
- Aprítógépben (vagy botmixerrel) elegyítsük a reteklevélzöldet, a fokhagymát, a kisebb darabokra morzsolt kemény sajtot és az olívaolaj kb. 3/e részét.
- Ha megkaptuk a krémes pesztó állagot, végül sózzuk, borsozzuk és keverjük be a citromlével, és öntsük a maradék olívaolajat a tetejére.