nlc.hu
Gasztro

Értékmentés a konyhában: gyors és olcsó zöldpesztó recept

Készítsd el ezt a pesztót, és soha többé nem fogod kidobni a retek zöldjét!

A retek gazdag levélcsokra szinte kiabál, hogy nem dobjuk ki. Ne is tegyük!

A pesztóra (olaszul: pesto) szabályosan rá lehet kattanni. Meglepően sok ételt fel lehet dobni vele, legyen az egy egyszerű pirítós, egy tál saláta, sült krumpli vagy egy szelet natúr csirkemell. Kenhetjük, mártogathatjuk és a semlegesebb ízű ételeket emlékezetessé lehet tenni vele.

A pesztó ugyanis valóságos ízbomba, amelyben koncentrálódik a friss zöldek aromája, az umamiban (természetes ízfokozóban) bővelkedő parmezán, az intenzív fokhagyma és az olajos magvak egyedi ízkaraktere.

Frissen szedett retek

Frissen szedett retek / Fotó: Peter Essick : Aurora Photos, Getty Images

Az eredeti pesto genoveséhez, azaz az olasz zöld pesztóhoz friss bazsalikomot használunk, de pesztót valójában számos más alapanyagból is készíthetünk. A medvehagymapesztó klasszikus, de érdemes kísérletezni petrezselyemből, sőt a sárgarépa zöldjéből készült zöld krémmel is.

A sárgarépa zöldjéből, illetve a reteklevélből készített pesztó kipróbálása (és megszeretése!) azért is különösen ajánlott, mert rendszeresen értékes zöldeket dobunk ki a kukába. A retek levelei nem mindig szépek, a megbarnult, megsárgult leveleket dobjuk ki, de a többit bátran használjuk!

Zöldpesztó friss zöldségekkel

Csupa vitamin / Fotó: KucherAV, Getty Images

Így készíts olcsóbban kiváló ízű pesztót!

Ha nem termesztünk otthon bazsalikomot, egy új fűszernövényért ezer forint körüli összeget kell fizetnünk. A retek zöldje ezzel szemben szinte ingyen van, hiszen máskülönben csak eldobnánk.

Az eredeti, liguriai zöldpesztóban még két méregdrága hozzávaló szerepel, a parmezán és a fenyőmag. A parmezánra tökéletes alternatíva egy kis darabka Grana Padano, ami olcsóbb, mint az eredetvédett Parmigiano Reggiano, de egy pesztóban remekül funkcionál.

A fenyőmag helyett pedig bátran használjunk más olajos magvat, ami otthon van: a dió, mandula és pekándió is jó választás. A mogyoró, sós mogyoró ellenben nem.

A hónapos retek és a sörretek zöldje is megfelelő pesztóalapanyag.

Ha teljesen fertőtlenített üvegcsében tároljuk, egy kis olívaolaj-réteggel a tetején, hetekig eláll a hűtőben.

Zöldpesztó

Szuperzöld / Fotó: Mariha-kitchen, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 nagy marék reteklevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 g parmezán vagy Grana Pradano (vagy más, olcsóbb kemény sajt)
  • 80 g dió (vagy más olajos mag, ami otthon van)
  • 0,8 dl olívaolaj (vagy amennyit felvesz)
  • Negyed citrom frissen facsart leve
  • Só ízlés szerint
  • Frissen őrölt bors

Elkészítése:

  • Jól mossuk át és szárítsuk ki a retek zöldjét. A hibás, elsárgult leveleket dobjuk csak ki.
  • Hámozzuk meg, és vágjuk egészen apróra vagy zúzzuk össze a fokhagymát.
  • Nézzük át a dió, szemezzük ki belőle az avas darabokat, illetve az esetleges héjszilánkokat.
  • Aprítógépben (vagy botmixerrel) elegyítsük a reteklevélzöldet, a fokhagymát, a kisebb darabokra morzsolt kemény sajtot és az olívaolaj kb. 3/e részét.
  • Ha megkaptuk a krémes pesztó állagot, végül sózzuk, borsozzuk és keverjük be a citromlével, és öntsük a maradék olívaolajat a tetejére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top