nlc.hu
Gasztro

Kvíz! Ismered az ételek tájnyelvi formáit?

Kvíz! Kolompér, cicege, málé – ismered az ételek tájnyelvi elnevezéseit?

Tudjuk, mit jelent egy kupica pálinka és milyen a kákabélű ember, de azt is azonnal rávágjuk, hogy mit szed, aki vadócát szüretel, és mire jó az öregkís? No és mit főzött, aki csikmákot eszik, és miért hasznos a míhe? *
Lányok a konyhában, Erdély, 1940

A tájnyelvi kifejezések sokkal ízesebbek és kifejezőbbek, mint a „pesti nyelv”. Egyes szavakat könnyű kitalálni, a kakast mondják például kokasnak és kukorinak, de azt már kevesebben tudják, hogy az égbekiáltó és a gyura is kakast jelent.

Egy-egy étel nevének akár fél tucat különböző formája is él a magyar nyelvű közösségekben, az országhatárokon belül és azon túl. Tegyünk egy kis utazást a magyar nyelvben: legújabb kvízünkben régies és tájnyelvi szavak jelentését kell kitalálni.

Ha nem éred el mind a 15 pontot, akkor sem fogunk pellengérre állítani!

*A bevezetőnkben felvetett szavak magyarázata: a vadóca vadalma, az öregkís pedig a konyhai nagykés. A csikmák főtt metélt tészta, a míhe pedig a méhe, azaz a méh, méhecske.

Kolompér, cicege, málé – ismered az ételek tájnyelvi elnevezéseit?

Kislány 1913-ból

Készülj fel, 15 kérdés lesz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top