nlc.hu
Gasztro

Európa legjobb éttermei között a budapesti SALT

Magyar étterem tört be a világ legjobbjai közé

Budapesti étterem került fel Európa legjobbjai közé a 2023-ban újonnan listázott éttermek kategóriájában.

A Budapest belvárosi SALT ismét a magyar vendéglátás hírét viszi a nagyvilágban, hiszen a Michelin-kalauz értékelésének köszönhetően már eddig is 1+1 csillagos hely volt. Az egy Michelin-csillag mellett ugyanis tavaly novemberben egy zöld csillagot is kiérdemelt a fenntarthatóságért.

Most egy új nemzetközi ranglistára robbant be az V. kerületi SALT, mégpedig Európa legjobb 30 étterme közé, akiket 2023-ban vettek fel a listájukra. Az Opinionated About Dining, rövidítve OAD rangsora több mint 6000 ínyenc (úgynevezett ‘foodie’) véleménye és tapasztalatai alapján áll össze. Minden évben több százezer étteremlátogatás és -értékelés nyomán születik meg a nemzetközi ranglista. A szavazóbrigád résztvevőinek véleményét súlyozzák az étterembe járó „zsűri” látogatásainak száma alapján is, végül egy algoritmus segítségével állítják fel a végleges eredményt.

Tóth Szilárd séf és a SALT étterem csapata munka közben

Tóth Szilárd séf és a SALT étterem csapata munka közben / Fotó: SALT

Ne feledjük azt sem, hogy az Opinionated About Dining listáján már szerepel három hazai étterem. Az OAD casual (= laza, lezser) éttermi listáján nemzetközi összesítésben a 84. helyen áll a Szulló Szabina és Széll Tamás által jegyzett budai Stand25, számozás nélkül pedig két további pesti étterem: a Borkonyha Sárközi Ákossal a konyha élén, továbbá a Rosenstein Vendéglő.

A nemzetközi gourmet-k a budapesti SALT-ot egyenesen a listán szereplő új éttermek top10-ébe repítették, ezzel híres külföldi két Michelin-csillagos éttermeket is megelőzve.

Képernyőfotó az Opinionated About Dining oldaláról

Képernyőfotó az Opinionated About Dining oldaláról, forrás: OAD

A Michelin Guide ajánlása a SALT étteremről

1 Michelin-csillag

Egy butikhotelben található ez a kifinomult kis étterem. A stílusosan megvilágított helyiség szerves részét képezi az étterem nyitott konyhája. A polcok tele vannak színes üvegekkel, bennük vadon gyűjtött, tartósított gyümölcsökkel, fermentált zöldségekkel és fűszernövényekkel. A SALT-ban a vaj, a lardo (szalonnafajta) és a mangalicasonka is mind házon belül készül. Meglepetésmenüt kínálnak, amely komplex, kiválóan megkomponált ételekből áll, köztük számos fogás klasszikus magyar receptek aktualizált változata. Az asztalok mind a látványkonyha fából készült pultjára néznek, ahol a séf és csapata fürgén és ügyesen állítja össze az ételeket.

A SALT étterem csapata munka közben

SALT -pillanatok / Fotó: SALT

1 Michelin Zöld csillag

Tóth Szilárd séf az étterem fenntarthatóságról: „A fenntarthatóság a SALT egyik alapértéke. Folyamatosan lépéseket teszünk a fenntartható jövő felé, és ezek mindegyike alacsony ökológiai lábnyomot von maga után. A legtöbb alapanyagunk helyi és bio. És ez még csak az út kezdete, mivel folyamatosan keressük a módját annak, hogy egy még zöldebb éttermet hozzunk létre.”

Forrásaink: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top