nlc.hu
Gasztro
5 szezonális gyümölcsleves, amit vissza fogtok tapsolni

5 hűs gyümölcsleves pazar ízesítéssel – végre nem mirelit gyümölcsökből

Itt a hűs, ragyogó színű gyümölcslevesek ideje. Ezt az ételt még a menzán is imádtuk!

Az édes, hideg levesek világa a magyar konyha egyik nagy misztériuma. A legtöbb külföldi furcsán méregeti őket, és nem érti, hogy miért eszünk gyümölcsös édességet a főétel előtt. Még megtévesztőbbek tejszínhabbal díszített gyümölcsleveseink. Számtalan blogbejegyzés, közösségimédia-poszt rögzíti a külföldiek álmélkodását, ennél jobban talán csak a magyar édes főtt metéltek, mint a lekváros-grízes tészta és a mákos tészta lepi meg őket.

Márpedig mi, magyarok nem csak a nevünket használjuk fordítva – szerintük –, hanem bátran indítjuk édessel az étkezéseket. Receptjeinkben a cukor mennyisége azonban nem szentírás: sokan kedvelik akár émelyítően édesen a gyümölcsleveseket, más családokban a fanyarkás ízek is érvényesülnek.

Egész évben velünk vannak a gyümölcslevesek, amelyek szépen le is követik az évszakok terményeit. A tavasz és nyár gyümölcsei színpompásak, majd szépen lilába fordulnak a szederrel és a szilvával, télen pedig a fakóbb színű, de remek ízű, fűszeres alma-, a birsalma- és körteleves van soron.

Érett piros gyümölcsök, uborka kovászolása a kertben

Szezon! / Fotó: Анатолий Тушенцов, Getty Images

Friss hozzávalókból persze (majdnem) mindent jobb elkészíteni. Végre egymás után érkeznek a szezonális gyümölcsök, és már nem a fagyos meggyből, eperből, málnából kell dolgoznunk, hanem a friss termésekből. Megsúgjuk azért, hogy éppen a gyümölcslevesek elég jól elkészíthetők fagyasztott terményekből is, de most ünnepeljük a nyár kincseit!

A gyümölcsleves műfaja kimeríthetetlen: lehet sűrű és krémes, vagy készülhet könnyedebb, áttetszőbb lével is. Főzhetjük hosszabban, vagy csak gyorsan összeforralhatjuk a hozzávalókat, egy harmadik út pedig a nyers alapanyagok használata. Az így összeturmixolt variációkkal őrizhetjük meg legteljesebben a gyümölcsök vitamintartalmát.

Kis tálkákban bogyós gyümölcsök, tejszín, krémek

Éljenek a bogyós gyümölcsök! / Fotó: NatashaBreen, Getty Images

Cifrázhatjuk alkohol hozzáadásával, sőt laktató levesbetéttel (lásd alább!), a hedonisták pedig tejszínhabbal, a még hedonistábbak pedig egy gombóc fagyival koronázzák meg a színes, nyári leveseket.

Palacsinta a levesben? Mégpedig fahéjas!

A gyümölcslevest is készíthetjük laktatóbban. A Flädlesuppe, avagy a sváb palacsintaleves mintájára kínálhatjuk levesbetéttel. A vastagra sütött, hagyományos palacsintatésztába keverjünk fahéjat, esetleg vaníliát is. A natúr palacsintákat tekerjük fel, majd vágjuk fel néhány centis szakaszokra őket. Körbetekert szalagok kerülnek így a levesbe. Nézd meg a palacsintaszalagokat a sós Flädlesuppéban.

Tél és nyár találkozása egy tányéron: málnás céklakrémleves

Hiszed vagy sem, a málna és a cékla két jóbarát. Igazi íztalálkozó, amin csak tovább csavar a krémes habtejszín és a fanyarkás natúr joghurt. Ha ránk hallgattok, nem szűritek le a levest, és benne maradnak az apró málnamagok és a cékla rostjai is.

Málnás céklaleves

2x piros: málnás céklaleves / Fotó: morgan23, Getty Images

Hozzávalók:

  • 250 g málna
  • 3 db közepes méretű cékla
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl natúr joghurt
  • Só a főzővízbe
  • Díszítésnek friss bazsalikom
  • + Ízlés szerint adagonként egy-egy nagy kanál mascarpone

Elkészítése:

  • A céklákat hámozzuk meg, és daraboljuk fel. Enyhén sós vízben főzzük puhára őket, és ne öntsük ki a főzőlevet.
  • Mossuk meg a málnát, és vegyünk ki néhány szemet a díszítéshez.
  • Egyszerűen turmixoljuk össze a málnával, cukorral, a csipet sóval, a habtejszínnel és a natúr joghurttal.
  • A sűrű turmixot fokozatosan öntsük fel annyi főzőlével, hogy ideális levesállagot kapjunk.
  • Fogyaszthatjuk melegen, langyosan vagy behűtve is.
  • Friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk!
  • Ha tovább szeretnénk fokozni az összhatást, adagonként egy-egy nagy kanál sűrű, jól behűtött mascarponével tálaljuk.

Mentás sárgadinnye-krémleves – főzés nélkül

A hazai sárgadinnye is megjelent már a piacokon, a görögdinnye egyelőre várat magára. A sárgadinnye önmagában is igen édes, különösebb utóédesítést nem igényel. A krémes görög joghurt mellett a citrusféle fanyarsága (lime-ot is használhatunk) és a menta frissessége egy kellemesen üdítő levessé áll össze hőkezelés nélkül is, megőrizve a hozzávalók magas vitamin- és ásványianyag-tartalmát.

Mentás sárgadinnye-krémleves

Nem, nem sütőtökkrémleves! / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 500 g sárgadinnye
  • 2 dl görög joghurt
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat (ennek híján vaníliás cukor)
  • Fél citrom leve
  • Menta ízlés szerinti mennyiségben

Elkészítése:

  • Meghámozzuk a sárgadinnyét, és nagyobb darabokra vágjuk.
  • A menta kivételével az összes hozzávalót összeturmixoljuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy kényelmesen kanalazható krémlevest kapjunk.
  • Hűtsük le, végül görögjoghurt-csíkokkal és tépett mentalevéllel díszítve tálaljuk!

Hűs málnás áfonyakrémleves

Az áfonyalevesnél és a málnalevesnél csak egy jobb van, a kettejük szerelemgyereke. A lila és a rózsaszín árnyalataiban játszó leves készítését mi kevés vízzel ajánljuk, így sűrű lesz, ízes, és igazán erős színű.

Málnás áfonyaleves

Áfonya x málna / Fotó: NatashaBreen, Getty Images

Hozzávalók:

  • 250 g málna
  • 250 g áfonya
  • 2 dl habtejszín
  • 2 vagy 3 evőkanál kristálycukor (fanyarkásabban vagy édesebben)
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat (ennek híján vaníliás cukor)
  • Egy-két facsarásnyi citromlé
  • 1 csipet só

Elkészítése:

  • Óvatos mozdulatokkal mossuk át a bogyós gyümölcsöket, mert mindkettő sérülékeny fajta. Néhány szemet vegyünk ki mindkettőből a tálaláshoz!
  • Egy lábasban karamellizáljuk folyósra a cukrot (esetleg vaníliás cukrot is vele), majd jöhetnek rá a gyümölcsök, a fahéj, a vanília, a csipet só. A karamellizált alap eszméletlen jó elegyet alkot a fanyarkás gyümölcsökkel.
  • Ne hagyjuk magára, míg fel nem öntöttük annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje.
  • Facsarjuk rá a citromlevet, forraljuk össze, legvégül adjuk hozzá a habtejszínt, és keverjük össze jól.
  • Botmixerrel turmixoljuk a simára, és ha kihűlt, tegyük be hűtőbe.
  • Hidegen tálaljuk néhány szem áfonyával és málnával, esetleg mentalevéllel díszítve. Díszítésként húzhatunk bele tejszíncsíkot.

Miért ajánlunk habtejszínt a krémlevesekhez?

Mi habtejszínt írunk a receptekben, de főzőtejszínnel is jól fognak sikerülni a levesek. A habtejszínnel krémesebb, selymesebb, jobb tartású, szebb állagú a levesek textúrája, de ne hallgass ránk! Próbáld ki így is, úgy is, és válaszd azt a tejszínt, amelyik számodra szimpatikusabb!

Retró tejfölös meggyleves – nem pudingporból!

Hagyjuk most a „poros” verziókat, nincs szükség a levesünkhöz aromákra és színezékekre. Ezúttal azonban liszttel készülő receptet adunk, a kicsit retró meggyleves ugyanis lisztes habarással autentikus!

Krémes meggyleves

Retró meggyleves / Fotó: sbossert, Getty Images

Hozzávalók:

  • 500 g meggy
  • 2 kristálycukor
  • 1 + 0,2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • Fél citrom leve
  • 1 teáskanál szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 csipet só

Elkészítése:

  • Távolítsuk el a meggyek szárát és leveleit, és mossuk át.
  • Egy fazékba magozzuk ki a szemeket, majd öntsük fel 1,5 liter vízzel, és forraljuk fel.
  • Tegyük bele közben a cukrot, a csipet sót, a fűszereket.
  • 10 percig főzzük, közben az 1 dl tejfölben keverjük el egyenletesen a lisztet, és merjünk ki a forró léből annyit, hogy csomómentesre keverjük vele a habarást.
  • Folyamatos kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a habarást a leveshez, utoljára forraljuk össze, majd húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
  • Ezután mehet a hűtőbe, majd a maradék tejföllel díszítve kínáljuk.

Szamócaleves kókusztejjel – laktózmentes leves, főzés nélkül

A világ legegyszerűbb levese következik. Nevezhetnénk akár smoothie-nak is, de ha liszt, tej és tejtermékek nélkül szeretnénk nyári levest készíteni, és sajnáljuk elfőzni a gyümölcs magas vitamintartalmát, vállaljuk be nyersen! Az eper (hivatalos nevén szamóca) éppen most érik le, de az utója tökéletes krémleves-alapanyag a már nem tökéletes szemekkel is.

Eperkrémleves

Eperkrémleves / Fotó: intek1, Getty Images

Hozzávalók:

  • 750 g szamóca
  • 2 evőkanál kristálycukor vagy méz, esetleg más cukorhelyettesítő (sztívia, nyírfacukor, eritrit)
  • 2 dl zsíros kókusztej
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • Fél mokkáskanál fahéj
  • Negyed citrom leve

Elkészítése:

  • A szamócát kicsumázzuk, és finoman átmossuk a szemeket.
  • Egyszerűen turmixoljuk le az összes hozzávalóval, és csak annyi vizet adagoljunk hozzá, hogy krémleves állagot kapjunk. Így tudjuk megőrizni igazán az eper és a citrom vitamin- és ásványianyag-tartalmát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top