nlc.hu
Gasztro
A tradicionális magyar úszó pizza esete a budapesti turistákkal

Úszó pizzaként ismerteti egy külföldi gasztrooldal a magyarok egyik kedvenc ételét

Kitalálod, mi lehet a külföldiek szerint a magyar úszó pizza? 2,7 millióan már látták.

A magyar konyha bővelkedik az olyan ételekben, amelyek némi magyarázatra szorulnak. Ha túl vagyunk a cukros tejbe áztatott száraz kiflidarabok, népszerűbb nevén a mákos guba szépségeinek elmagyarázásán külföldi ismerőseinknek, jöhetnek a főzelékek.

Nos, nemrég a jó öreg lángosunkat pizzázta le egy online gasztromagazin, pedig már a lángos angol fordítása is problematikus. Flat bread, azaz lapos kenyér, mondja az angol, habár a kenyeret nem tekintélyes mennyiségű olajban sütjük ki – még ha lapos is.

Íme, a ketchupos-kolbászos-lila hagymás tradicionális magyar pizza

Az alábbi videón jól láthatóan egy vásáron nagy mennyiségben készülnek a lángosok. Az 5,7 millió követővel rendelkező Cooking Wild oldal pedig kérdésként írja a gasztronómiai jelenség kommentárjaként, hogy „úszó pizza?!” Majd a nagy kérdést is megfejelik: Budapest’s Best Traditional Hungarian Pizza!

Kis érdekesség, hogy olajban sült, elképesztően laktató (és olajos) pizza létezik Olaszországban. A neve pizza fritta, és nem elég, hogy ez a pizzafajta olajban sül, de még töltött is. Belül a töltelék buján elfolyik, kívülről bundás és ropog, a kalóriát pedig ki számolja?

Ha valaki rákívánt volna a vastag, töltött pizza frittára, Magyarországon is van alkalma kóstolni. Mi egy helyet ismerünk e célra, a legendás Csalogány26 Étterem helyén nyílt Fermento pizzériát. Az étlapon azért nem tüntetik fel a frittát, mert ennek készítése hosszabb időt vesz igénybe, és kiszállításra nem vállalják. A hagyományos nápolyi pizzáik sütése egy-két percet vesz igénybe, a pizza fritták ezzel szemben körülbelül 15 percet, míg megmártóznak és átsülnek az olajban.

Bő olajban sütött eredeti olasz pizza tehát létezik. Magyar persze a legkevésbé. Pláne nem ketchuppal.

A videó 2,7 millió megtekintésnél jár, és a felvételem egy sajtos-tejfölös alapú lángoskuriózum látható lilahagyma- és kolbászkarikákkal, végül ketchupcsíkokkal.

Nos, miután megtudtuk, hogy Budapest legjobb hagyományos magyar pizzáját (eleve hogy lehet hagyományos egy magyar pizza?) láthatjuk a videón, következzen néhány komment külföldiektől:

„Lamgos (így), édes istenem, a pizzák poklára fogsz jutni.”

„Ez egész egyszerűen undorító.”

„Rengeteg Omega-6 zsírsav és szénhidrát… de jól néz ki!”

„Pizza, persze, én meg afroamerikai vagyok.”

„De legalább ananász nincsen rajta.”

„5000 kalória.”

A hozzászólások nagy része egyébként írja, hogy lángos, magyarok és külföldiek egyaránt.

Az is érdekes kérdés, hogy egy nemzet számára természetes, hétköznapi étel vagy alapanyag másoknak mennyire idegen (netán gusztustalan) lehet. Érdemes végignézegetni egy gasztromagazin, a Taste Atlas top 10-es válogatását arról, hogy mely magyar ételek borzasztják el leginkább a más országokban felcseperedetteket. Spoiler: a túrós bukta és a mákos tészta is toplistás!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top