nlc.hu
Gasztro

Rekordnagyságú szarvasgombát találtak Olaszországban

Rekordnagyságú szarvasgombát találtak Olaszországban

A hatalmas szarvasgombát a Pepe nevű hatéves keresőkutya szagolta ki.

Rekordnagyságú, 1,79 kilogrammos fekete szarvasgombát találtak a hétvégén a közép-olaszországi Umbria régióban, a Tiberius-forrás közelében.

Romolo Lazzari 79 éves szarvasgombagyűjtő vasárnap elmondta: még életében nem látott ekkora gumót, pedig már ötven éve gyűjt szarvasgombát. A gombát Pepe nevű hatéves keresőkutyája szagolta ki. A zsákmányra az umbriai Citta di Castello környékén található erdőben bukkantak rá.

Az olasz szarvasgombagyűjtés 2021 decemberében került fel az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára. A Coldiretti olasz gazdaszövetség szerint az elismerés fontos lépés egy rendszer megvédése felé, amelynek a természettel ápolt különleges kapcsolatát egy antropológiai és kulturális szempontból gazdag rítus is őrzi. A szövetség rámutatott: olyan hagyományról van szó, amely sok – turisztikai szempontból hátrányos helyzetű – hegyvidéki terület számára kiemelt jelentőségű. Olaszországban körülbelül 73 600 szarvasgombagyűjtő él, akiket tartufaiónak hívnak, és egy országos szövetség tömöríti őket.

Szarvasgombák az asztalon

Szarvasgombák az asztalon (Fotó: Getty Images)

A legértékesebb szarvasgombát Piemontban, Alba városa közelében találták, ahol minden évben szarvasgombavásárt és -árverést tartanak. Korábban Ausztráliában (1,511 kilogramm) és Franciaországban (1,227 kilogramm) is találtak hatalmas fekete szarvasgombát.

A fekete szarvasgomba (Tuber melanosporum) a világ második legdrágább szarvasgombafajtája, ára kilónként körülbelül ötszáz euró. A legdrágább a fehér szarvasgomba, amelyet isztriai szarvasgombának (Tuber magnatum) is neveznek. Szakértők szerint a kiváló minőségű fehér szarvasgombáért kilónként akár 3500 eurót is adnak.

Néhány éve Baranyában bukkantak egy rekorder isztriai szarvasgombára, ami több mint egy kilót nyomott, és ilyen hatalmas példányt korábban még nem találtak Magyarországon. 

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top