Télen a befőttes üvegben eltett lecsó emlékeztet a nyár ízeire, de ennek nem az igazi az állaga. Tavasszal a türelmetlenebbek már elkezdenek lecsót főzögetni import zöldségekből, ilyentájt pedig végre megjelennek az ízes magyar termények is: a paradicsom szezonja júniusban, a paprikáé júliustól datálható.
Az alábbi szuperszaftos tojásos lecsókhoz kötelező a friss kenyér, bagett vagy pita. Tunkolni kötelező!
A verhetetlen magyar tojásos lecsó
Az alábbi receptet tökéletesen szabhatjuk a saját ízlésünkre: kevesebb vagy több szalonnával és kolbásszal, de akár teljesen el is hagyhatjuk őket. A vega tojásos verzió is nagyon finom!
Hozzávalók:
- 2 kg TV-paprika
- 1,2 kg paradicsom
- 5 tojás
- 15 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg füstölt kolbász
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott evőkanál őrölt édes nemes pirospaprika,
- 1 púpozott mokkáskanál őrölt feketebors
- Ízlés szerint egy hegyes erős paprika
- Só ízlés szerint
Elkészítése:
- Mossuk meg a paradicsomokat, paprikákat, és hámozzuk meg a vöröshagymát és fokhagymát.
- Kockázzuk fel a szalonnát, és kezdjük el egy vastagabb falú fazék alján hevíteni.
- Vágjuk fel apróra a vöröshagymát és fokhagymát, majd futtassuk meg kis-közepes lángon a vöröshagymát a szalonna felforrósított zsírján.
- Karikázzuk fel a paprikákat, és kockázzuk fel a paradicsomot.
- Adjuk hozzá a vöröshagymához a fokhagymát, a sót, borsot, kb. egy paradicsomnyi felkockázott paradicsomot és a felkarikázott paprika felét.
- Ha egy kicsit már összeesett, átforrósodott a paprika, akkor adjuk hozzá a másik felét.
- Amikor már kezd lecsószerűvé válni a fazék tartalma, adjuk hozzá a többi paradicsomot és az őrölt paprikát is.
- Félig lefedve, időnként átkevergetve főzzük ízlés szerint puhára, vagy hagyhatjuk feszesebbre is a paprikákat.
- Verjük fel a tojásokat, és a legvégén keverjük be a lecsóval. Ha szükséges, sózzuk utána!
Még tojásosabb: menemen, a török lecsó
A török menemen igen hasonló a magyar tojásos lecsóhoz. A különbséget a római kömény és oregánó íze jelenti, illetve ők apróbbra vágják zöldségeket.
Hozzávalók:
- 1 kg paprika, lehetőleg vegyesen (lehet kápia, TV, zöld)
- 0,5 kg paradicsom
- 8 tojás
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csapott mokkáskanál őrölt feketebors
- 1 teáskanál oregánó
- 0,5 mokkáskanál római kömény
- 4 evőkanál olívaolaj
- Só ízlés szerint
Elkészítése:
- Mossuk meg a paradicsomokat, paprikákat, és hámozzuk meg a vöröshagymát és fokhagymát.
- Vágjuk apróra a hagymákat.
- Dinszteljük meg az olívaolajon az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Vigyázzunk, hogy ne ágjenek le a hagymák!
- Vágjuk apróra, legfeljebb 1 cm nagyságúra a paprikákat. Adjuk hozzá a hagymákhoz, forgassuk össze, és 6-8 percig közepes lángon főzzük fedő nélkül, néha átkavargatva.
- A hasonlóan kicsi kockákra vágott paradicsomot adjuk hozzá ezután, és az összes fűszert is.
- Ha megpuhultak az eddigi alapanyagok, egy viszonylag egységes zöldséges egytálételt kell kapnunk.
- A magyar lecsóval ellentétben a fazékba üssük bele a tojást, majd finom mozdulatokkal keverjük át a lecsóval.
- A képen látható szaftos, lágy tojásos állag a cél, ne főzzük túl!
Shakshuka, az izraeli lecsó
Az izraeli lecsó évek óta a brunch-ok egyik sztárja, de nincs olyan napszak, amikor ne lenne jó ötlet. Jóval paradicsomosabb és fűszeresebb is, mint a többiek, és egy kis fetával is meg szokták bolondítani.
Hozzávalók:
- 0,5 kg paradicsom
- 1 kis konzerves paradicsompüré
- 1 nagy piros kaliforniai paprika vagy ennek megfelelő mennyiségi kápiapaprika
- 6 tojás
- 2 fej vöröshagyma
- 0,5 mokkáskanál római kömény
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál füstölt paprika vagy édes nemes fűszerpaprika
- 1 púpozott mokkáskanál őrölt római kömény
- 1 mokkáskanál feketebors
- 1 csipet fahéj
- 5 evőkanál olívaolaj
- Só
- Friss petrezselyem vagy koriander
- Ízlés szerint egy kis morzsolt fetasajt
Elkészítése:
- A vöröshagymát vékonyra szeleteljük, a paprikát falatnyi 2×2 cm-es kockákra aprítjuk, a paradicsomot felkockázzuk
- A serpenyőben evőkanálnyi olívaolajat hevítünk, majd közepes lángon 2 percig pároljuk rajta a hagymát.
- Hozzádobjuk a paprikát, megsózzuk és újabb 2 percig pirítjuk kicsit magasabb hőfokon.
- Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, fűszerezzük, és együtt főzzük közepes lángon további 4 percet.
- A fakanál fejével kialakítunk két mélyedést a szószban és egyenként beleütjük a tojásokat, mintha csak tükörtojást készítenénk.
- 6-7 perc alatt sülnek át a tojások – közben mozgathatjuk őket egy kicsit a széleknél, hogy a fehérje minden részét érje a hő.
- Amint elkészült, elzárjuk alatta a lángot és (ízlés szerint) megszórjuk a felaprított friss korianderrel vagy petrezselyemmel.