nlc.hu
Gasztro
3 tojásos lecsó recept – mind a hármat ki kell próbálni!

Tojásos és még tojásosabb lecsók: 3 lecsóstílus, 3 recept

Nálatok megvolt már az első igazi nyári lecsó?

Télen a befőttes üvegben eltett lecsó emlékeztet a nyár ízeire, de ennek nem az igazi az állaga. Tavasszal a türelmetlenebbek már elkezdenek lecsót főzögetni import zöldségekből, ilyentájt pedig végre megjelennek az ízes magyar termények is: a paradicsom szezonja júniusban, a paprikáé júliustól datálható.

Az alábbi szuperszaftos tojásos lecsókhoz kötelező a friss kenyér, bagett vagy pita. Tunkolni kötelező!

A verhetetlen magyar tojásos lecsó

Az alábbi receptet tökéletesen szabhatjuk a saját ízlésünkre: kevesebb vagy több szalonnával és kolbásszal, de akár teljesen el is hagyhatjuk őket. A vega tojásos verzió is nagyon finom!

Tojásos lecsó

A petrezselyem csak dísz! / Fotó: BURCU ATALAY TANKUT, Getty Images

Hozzávalók:

  • 2 kg TV-paprika
  • 1,2 kg paradicsom
  • 5 tojás
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 púpozott evőkanál őrölt édes nemes pirospaprika,
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt feketebors
  • Ízlés szerint egy hegyes erős paprika
  • Só ízlés szerint

Elkészítése:

  • Mossuk meg a paradicsomokat, paprikákat, és hámozzuk meg a vöröshagymát és fokhagymát.
  • Kockázzuk fel a szalonnát, és kezdjük el egy vastagabb falú fazék alján hevíteni.
  • Vágjuk fel apróra a vöröshagymát és fokhagymát, majd futtassuk meg kis-közepes lángon a vöröshagymát a szalonna felforrósított zsírján.
  • Karikázzuk fel a paprikákat, és kockázzuk fel a paradicsomot.
  • Adjuk hozzá a vöröshagymához a fokhagymát, a sót, borsot, kb. egy paradicsomnyi felkockázott paradicsomot és a felkarikázott paprika felét.
  • Ha egy kicsit már összeesett, átforrósodott a paprika, akkor adjuk hozzá a másik felét.
  • Amikor már kezd lecsószerűvé válni a fazék tartalma, adjuk hozzá a többi paradicsomot és az őrölt paprikát is.
  • Félig lefedve, időnként átkevergetve főzzük ízlés szerint puhára, vagy hagyhatjuk feszesebbre is a paprikákat.
  • Verjük fel a tojásokat, és a legvégén keverjük be a lecsóval. Ha szükséges, sózzuk utána!

Még tojásosabb: menemen, a török lecsó

A török menemen igen hasonló a magyar tojásos lecsóhoz. A különbséget a római kömény és oregánó íze jelenti, illetve ők apróbbra vágják zöldségeket.

Menemen

A menemen egészen apróra vágott zöldségekből készül / Fotó: Daniel Lozano Gonzalez, Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 kg paprika, lehetőleg vegyesen (lehet kápia, TV, zöld)
  • 0,5 kg paradicsom
  • 8 tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt feketebors
  • 1 teáskanál oregánó
  • 0,5 mokkáskanál római kömény
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • Só ízlés szerint

Elkészítése:

  • Mossuk meg a paradicsomokat, paprikákat, és hámozzuk meg a vöröshagymát és fokhagymát.
  • Vágjuk apróra a hagymákat.
  • Dinszteljük meg az olívaolajon az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Vigyázzunk, hogy ne ágjenek le a hagymák!
  • Vágjuk apróra, legfeljebb 1 cm nagyságúra a paprikákat. Adjuk hozzá a hagymákhoz, forgassuk össze, és 6-8 percig közepes lángon főzzük fedő nélkül, néha átkavargatva.
  • A hasonlóan kicsi kockákra vágott paradicsomot adjuk hozzá ezután, és az összes fűszert is.
  • Ha megpuhultak az eddigi alapanyagok, egy viszonylag egységes zöldséges egytálételt kell kapnunk.
  • A magyar lecsóval ellentétben a fazékba üssük bele a tojást, majd finom mozdulatokkal keverjük át a lecsóval.
  • A képen látható szaftos, lágy tojásos állag a cél, ne főzzük túl!

Shakshuka, az izraeli lecsó

Az izraeli lecsó évek óta a brunch-ok egyik sztárja, de nincs olyan napszak, amikor ne lenne jó ötlet. Jóval paradicsomosabb és fűszeresebb is, mint a többiek, és egy kis fetával is meg szokták bolondítani.

Shakshuka

Jó paradicsomosan: shakshuka / Fotó: NataBene, Getty Images

Hozzávalók:

  • 0,5 kg paradicsom
  • 1 kis konzerves paradicsompüré
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika vagy ennek megfelelő mennyiségi kápiapaprika
  • 6 tojás
  • 2 fej vöröshagyma
  • 0,5 mokkáskanál római kömény
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál füstölt paprika vagy édes nemes fűszerpaprika
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt római kömény
  • 1 mokkáskanál feketebors
  • 1 csipet fahéj
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • Friss petrezselyem vagy koriander
  • Ízlés szerint egy kis morzsolt fetasajt

Elkészítése:

  • A vöröshagymát vékonyra szeleteljük, a paprikát falatnyi 2×2 cm-es kockákra aprítjuk, a paradicsomot felkockázzuk
  • A serpenyőben evőkanálnyi olívaolajat hevítünk, majd közepes lángon 2 percig pároljuk rajta a hagymát.
  • Hozzádobjuk a paprikát, megsózzuk és újabb 2 percig pirítjuk kicsit magasabb hőfokon.
  • Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, fűszerezzük, és együtt főzzük közepes lángon további 4 percet.
  • A fakanál fejével kialakítunk két mélyedést a szószban és egyenként beleütjük a tojásokat, mintha csak tükörtojást készítenénk.
  • 6-7 perc alatt sülnek át a tojások – közben mozgathatjuk őket egy kicsit a széleknél, hogy a fehérje minden részét érje a hő.
  • Amint elkészült, elzárjuk alatta a lángot és (ízlés szerint) megszórjuk a felaprított friss korianderrel vagy petrezselyemmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top