Biztosan rengeteg olyan étvágygerjesztő reggelit láttunk már, amelynek granola az alapja. Néhol joghurttal, máshol tejjel tálalva, de mindig bőven megszórva gyümölcsdarabokkal. Ezentúl mi is álmaink reggelijét fogyaszthatjuk, mert a granola házilag is egyszerűen előállítható.
Az alábbi granolarecept nagyon egészséges, mivel teljes kiőrlésű gabonából, finomítatlan olajból és természetes édesítővel készül. Egyszerűen lehetetlen megunni a frissen sült granolát, amely tele van finom és jótékony hozzávalókkal.
Granola házilag, egyszerű hozzávalókkal
Zab
A zab jót tesz a szívnek, laktató, már évek óta jól bevált, és sütés közben is megtartja formáját. Ha gluténmentes granolára van szükségünk, feltétlenül használjunk tanúsított címkével ellátott gluténmentes zabot.
Diófélék és/vagy magvak
Ehhez a recepthez pekándiót és zöld tökmagot ajánlunk. Tehetünk még bele diót (amely omega-3 zsírsavban gazdag), egész vagy szeletelt mandulát, kesudiót, földimogyorót, pisztáciát és napraforgómagot.
Finomítatlan olaj
Az olaj segít ropogóssá és ellenállhatatlanná tenni a granolát. Helyettesíthető finomítatlan kókuszolajjal is, így is tökéletes állagot kapunk. Aki nem szereti a kókusz ízét az is kipróbálhatja bátran, szinte egyáltalán nem fog érződni az íze.
Sós ízhatásért használjunk extra szűz olívaolajat. Amennyiben odafigyelünk a telített zsírok bevitelére, az olívaolaj sokkal jobb választás.
Természetes édesítőszer
A legjobb választás a juharszirup, de a recept ugyanúgy működik mézzel is. Ráadásul ezek a természetes édesítőszerek olyan extra finom ízt kölcsönöznek, amelyet sima cukorral sosem tudunk elérni.
Só és fűszerek
Ízletes granola érdekében ne hagyjuk ki a sót! Ajánlott finom szemű tengeri sót használni, de a normál só is megteszi. Utóbbi esetben figyeljünk arra, hogy kevesebbet használjunk.
A fahéj hozzáadásával finom melegséget kölcsönözhetünk a granolának. Az őrölt gyömbér (használjunk feleannyit, mint fahéjat) és a sütőtök fűszerkeverékek további kísérletezési lehetőségeket kínálnak.
Szárított gyümölcs
Az aszalt gyümölcs extra édességet, rágós állagot és ellenállhatatlan gyümölcsös ízt ad. Leggyakrabban szárított áfonyát használnak. Mindemellett remek választás a szárított cseresznye vagy a mazsola is. Kitűnő az aszalt sárgabarack is. A nagyobb gyümölcsöket vágjuk apró darabokra.
Választható keverékek
A friss citrusos íz érdekében sütés előtt keverjünk az alapanyagokhoz friss citrushéjat (legfeljebb 2 teáskanálnyit). A narancshéj különösen érzékivé varázsolhatja a granolát.
A granola teljes kihűlése után csokoládédarabkákat adhatunk hozzá (különben megolvad).
Hozzávalók
- 4 csésze hengerelt zab (gluténmentes granola készítéséhez használjunk tanúsított gluténmentes zabot)
- 1 ½ csésze nyers dió és/vagy mag (ehhez a recepthez: 1 csésze pekándió és ½ csésze zöld tökmag)
- 1 teáskanál finomszemcsés tengeri só (ha hagyományos konyhasót használ, elég ¾ teáskanál)
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ csésze olvasztott kókuszolaj vagy olívaolaj
- ½ csésze juharszirup vagy méz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- ⅔ csésze szárított gyümölcs, apróra vágva
- választható kiegészítő: ½ csésze csokireszelék vagy kókuszreszelék
Így készül a granola házilag
- Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és béleljünk ki egy nagy, peremes tepsit sütőpapírral.
- Egy nagy keverőtálban keverjük össze a zabot, a diót és/vagy a magvakat, a sót és a fahéjat.
- Öntsük hozzá az olajat, a juharszirupot és/vagy a mézet és a vaníliát. Jól keverjük össze, amíg minden zab és dió enyhén be nem vonódik. Borítsuk a granolát az előkészített serpenyőbe, és egy nagy kanál segítségével terítsük el egyenletesen.
- Süssük enyhén aranysárgára, körülbelül 21-24 percig. A granola akkor válik igazán ropogóssá, amikor lehűlt.
- Hagyjuk a granolát teljesen kihűlni, legalább 45 percig. A tetejét szórjuk meg aszalt gyümölccsel és opcionálisan csokireszelékkel. A granolát törjük kézzel darabokra, ha nagyobb darabokat szeretnénk megtartani. Ha nem szeretjük az extrán csomós granolát, akkor keverjük meg jól kanállal.
A granolát 1-2 hétig tárolhatjuk légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten. Ha tovább szeretnék eltartani, tegyük zacskóba, a fagyasztóban eláll akár 3 hónapig is. Az aszalt gyümölcs megdermedhet, ezért tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni 5-10 percig.
(Forrás: Cookie and Kate, Fotó: Unsplash)