nlc.hu
Gasztro

Így készítsünk granolát házilag

Ízletes granola házilag – Nem tudunk betelni vele

Egyszer kell megkóstolnunk a házilag készült granolát, és többé nem fogjuk boltból megvenni. Nem baj, ha mindig ezt fogyasztjuk reggelire, hiszen a granola házilag is elkészíthető.

Biztosan rengeteg olyan étvágygerjesztő reggelit láttunk már, amelynek granola az alapja. Néhol joghurttal, máshol tejjel tálalva, de mindig bőven megszórva gyümölcsdarabokkal. Ezentúl mi is álmaink reggelijét fogyaszthatjuk, mert a granola házilag is egyszerűen előállítható.

Az alábbi granolarecept nagyon egészséges, mivel teljes kiőrlésű gabonából, finomítatlan olajból és természetes édesítővel készül. Egyszerűen lehetetlen megunni a frissen sült granolát, amely tele van finom és jótékony hozzávalókkal.

Granola házilag, egyszerű hozzávalókkal

Granola házilag és hozzá szükséges összetevők.

Az a legjobb a granolában, hogy teljesen személyre szabhatjuk (Forrás: Unsplash)

Zab

A zab jót tesz a szívnek, laktató, már évek óta jól bevált, és sütés közben is megtartja formáját. Ha gluténmentes granolára van szükségünk, feltétlenül használjunk tanúsított címkével ellátott gluténmentes zabot.

Diófélék és/vagy magvak

Ehhez a recepthez pekándiót és zöld tökmagot ajánlunk. Tehetünk még bele diót (amely omega-3 zsírsavban gazdag), egész vagy szeletelt mandulát, kesudiót, földimogyorót, pisztáciát és napraforgómagot.

Finomítatlan olaj

Az olaj segít ropogóssá és ellenállhatatlanná tenni a granolát. Helyettesíthető finomítatlan kókuszolajjal is, így is tökéletes állagot kapunk. Aki nem szereti a kókusz ízét az is kipróbálhatja bátran, szinte egyáltalán nem fog érződni az íze.

Sós ízhatásért használjunk extra szűz olívaolajat. Amennyiben odafigyelünk a telített zsírok bevitelére, az olívaolaj sokkal jobb választás.

Természetes édesítőszer

A legjobb választás a juharszirup, de a recept ugyanúgy működik mézzel is. Ráadásul ezek a természetes édesítőszerek olyan extra finom ízt kölcsönöznek, amelyet sima cukorral sosem tudunk elérni. 

Ez is érdekelhet Megnézem

Só és fűszerek

Ízletes granola érdekében ne hagyjuk ki a sót! Ajánlott finom szemű tengeri sót használni, de a normál só is megteszi. Utóbbi esetben figyeljünk arra, hogy kevesebbet használjunk.

A fahéj hozzáadásával finom melegséget kölcsönözhetünk a granolának. Az őrölt gyömbér (használjunk feleannyit, mint fahéjat) és a sütőtök fűszerkeverékek további kísérletezési lehetőségeket kínálnak.

Szárított gyümölcs

Az aszalt gyümölcs extra édességet, rágós állagot és ellenállhatatlan gyümölcsös ízt ad. Leggyakrabban szárított áfonyát használnak. Mindemellett remek választás a szárított cseresznye vagy a mazsola is. Kitűnő az aszalt sárgabarack is. A nagyobb gyümölcsöket vágjuk apró darabokra.

Választható keverékek

A friss citrusos íz érdekében sütés előtt keverjünk az alapanyagokhoz friss citrushéjat (legfeljebb 2 teáskanálnyit). A narancshéj különösen érzékivé varázsolhatja a granolát.

A granola teljes kihűlése után csokoládédarabkákat adhatunk hozzá (különben megolvad).

Hozzávalók

  • 4 csésze hengerelt zab (gluténmentes granola készítéséhez használjunk tanúsított gluténmentes zabot)
  • 1 ½ csésze nyers dió és/vagy mag (ehhez a recepthez: 1 csésze pekándió és ½ csésze zöld tökmag)
  • 1 teáskanál finomszemcsés tengeri só (ha hagyományos konyhasót használ, elég ¾ teáskanál)
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • ½ csésze olvasztott kókuszolaj vagy olívaolaj
  • ½ csésze juharszirup vagy méz
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • ⅔ csésze szárított gyümölcs, apróra vágva
  • választható kiegészítő: ½ csésze csokireszelék vagy kókuszreszelék

Így készül a granola házilag

Házi granola kivétele a sütőből.

Süssük aranybarnára a granolát

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra, és béleljünk ki egy nagy, peremes tepsit sütőpapírral.
  2. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a zabot, a diót és/vagy a magvakat, a sót és a fahéjat.
  3. Öntsük hozzá az olajat, a juharszirupot és/vagy a mézet és a vaníliát. Jól keverjük össze, amíg minden zab és dió enyhén be nem vonódik. Borítsuk a granolát az előkészített serpenyőbe, és egy nagy kanál segítségével terítsük el egyenletesen.
  4. Süssük enyhén aranysárgára, körülbelül 21-24 percig. A granola akkor válik igazán ropogóssá, amikor lehűlt.
  5. Hagyjuk a granolát teljesen kihűlni, legalább 45 percig. A tetejét szórjuk meg aszalt gyümölccsel és opcionálisan csokireszelékkel. A granolát törjük kézzel darabokra, ha nagyobb darabokat szeretnénk megtartani. Ha nem szeretjük az extrán csomós granolát, akkor keverjük meg jól kanállal.

A granolát 1-2 hétig tárolhatjuk légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten. Ha tovább szeretnék eltartani, tegyük zacskóba, a fagyasztóban eláll akár 3 hónapig is. Az aszalt gyümölcs megdermedhet, ezért tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni 5-10 percig.

(Forrás: Cookie and Kate, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top