A levendula már ősidők óta közkedvelt növény. Nyugtató hatása közismert, illata feldobja a fürdővizet, kiváló szappanalapanyag. Dekorációként is remekül mutat, illetve talán rólad is készült már mosolygós fénykép egy levendulamezőn. Jó hírünk van: a levendulaszirup egy újabb lehetőség, amellyel élvezhetjük a levendula jótékony hatásait.
A levendulaszirup elkészítéséhez csak 3 alapanyagra van szükségünk: szárított levendulára, cukorra és vízre. Ráadásul 15 perc alatt elkészülünk vele, beleszámítva az előkészületeket.
A levendulaszirup tökéletes hideg és meleg italok édesítésére és ízesítésére. Kiváló jeges italokhoz, mivel folyékony, és jól keveredik az itallal, ellentétben a cukorral, amely lesüllyed az aljára. Ezzel az egyszerű sziruppal készíthetünk levendulás teát, kávét és akár jeges teát is.
A levendulaszirup hozzávalói
Száraz levendula: Keressünk élelmiszer-minőségű szárított levendula virágokat vagy bimbókat. Soha ne használjunk virágüzletekből származó szárított levendulát. Valószínűleg tele van növényvédő szerekkel, így alkalmatlan fogyasztásra. A recepthez egy kisebb tálkányira lesz szükségünk.
Cukor: Használunk normál fehér cukrot, így lilás színt ölt majd a szirup. Készíthetjük barna cukorral is, azonban így barnás színe lesz a levendulaszirupnak. Egy csésze cukrot ajánlunk az elkészítéshez. Azonban tőlünk függ, hogy mennyire édesen szeretjük.
Víz: Amennyiben tehetjük, mindig szűrt vizet használjunk, mert így jobb íze lesz a szirupnak. Egy csésze vízre lesz szükségünk.
Levendulaszirup lépésről lépésre
- Tegyük az összes hozzávalót serpenyőbe, és pároljuk meg. Közben kavargassuk, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
- Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni egy keveset.
- Szűrjük le és öntsük a szirupot egy légmentesen záródó edénybe.
Levendulaszirup felhasználása
- Adjuk levendulaszirupot szénsavas ásványvízhez, így kaphatunk levendula ízű limonádét.
- Öntsünk szirupot gőzölt vagy meleg tejbe, ezáltal egyszerűen készíthetünk levendulás lattét.
- Ízesítsük levendulasziruppal a jeges teánkat, hogy ízletes itallal hűsítsük magunkat a nyári hőségben.
- Felturbózhatjuk vele a levendulateát is, amennyiben még intenzívebb levendulaízre vágyunk.
Profi tippek
Minél lilább a növény, amelyet felhasználunk, annál lilább lesz a levendulaszirup is. Az is előfordulhat, hogy a szirupnak inkább bézs színe van, mintsem lila, de ez teljesen normális.
A recept szerint egy csésze levendulaszirupot készíthetünk, ami kb. 16 evőkanálnyi mennyiségnek felel meg. Minden csésze teához vagy italhoz használjunk 1-2 evőkanálnyi szirupot.
(Forrás: Oh, Wow, Fotó: Unsplash)