nlc.hu
Gasztro

Levendulaszirup készítése otthon

Hűsítő a nyári hőségben: levendulaszirup házilag

Unjuk már a megszokott szirupokat? A levendula számos jótékony hatását ismerjük, de lehet, eddig nem is sejtettük, hogy mennyire finom a levendulaszirup.

A levendula már ősidők óta közkedvelt növény. Nyugtató hatása közismert, illata feldobja a fürdővizet, kiváló szappanalapanyag. Dekorációként is remekül mutat, illetve talán rólad is készült már mosolygós fénykép egy levendulamezőn. Jó hírünk van: a levendulaszirup egy újabb lehetőség, amellyel élvezhetjük a levendula jótékony hatásait.

A levendulaszirup elkészítéséhez csak 3 alapanyagra van szükségünk: szárított levendulára, cukorra és vízre. Ráadásul 15 perc alatt elkészülünk vele, beleszámítva az előkészületeket. 

A levendulaszirup tökéletes hideg és meleg italok édesítésére és ízesítésére. Kiváló jeges italokhoz, mivel folyékony, és jól keveredik az itallal, ellentétben a cukorral, amely lesüllyed az aljára. Ezzel az egyszerű sziruppal készíthetünk levendulás teát, kávét és akár jeges teát is.

A levendulaszirup hozzávalói

5 pohár levendulaszörp levendulával és citrommal díszítve.

Nem kellenek extra dolgok finom italokhoz

Száraz levendula: Keressünk élelmiszer-minőségű szárított levendula virágokat vagy bimbókat. Soha ne használjunk virágüzletekből származó szárított levendulát. Valószínűleg tele van növényvédő szerekkel, így alkalmatlan fogyasztásra. A recepthez egy kisebb tálkányira lesz szükségünk.

Cukor: Használunk normál fehér cukrot, így lilás színt ölt majd a szirup. Készíthetjük barna cukorral is, azonban így barnás színe lesz a levendulaszirupnak. Egy csésze cukrot ajánlunk az elkészítéshez. Azonban tőlünk függ, hogy mennyire édesen szeretjük.

Víz: Amennyiben tehetjük, mindig szűrt vizet használjunk, mert így jobb íze lesz a szirupnak. Egy csésze vízre lesz szükségünk.

Levendulaszirup lépésről lépésre

  1. Tegyük az összes hozzávalót serpenyőbe, és pároljuk meg. Közben kavargassuk, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
  2. Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni egy keveset.
  3. Szűrjük le és öntsük a szirupot egy légmentesen záródó edénybe.

Levendulaszirup felhasználása

  • Adjuk levendulaszirupot szénsavas ásványvízhez, így kaphatunk levendula ízű limonádét.
  • Öntsünk szirupot gőzölt vagy meleg tejbe, ezáltal egyszerűen készíthetünk levendulás lattét.
  • Ízesítsük levendulasziruppal a jeges teánkat, hogy ízletes itallal hűsítsük magunkat a nyári hőségben.
  • Felturbózhatjuk vele a levendulateát is, amennyiben még intenzívebb levendulaízre vágyunk.

Profi tippek

Minél lilább a növény, amelyet felhasználunk, annál lilább lesz a levendulaszirup is. Az is előfordulhat, hogy a szirupnak inkább bézs színe van, mintsem lila, de ez teljesen normális.

A recept szerint egy csésze levendulaszirupot készíthetünk, ami kb. 16 evőkanálnyi mennyiségnek felel meg. Minden csésze teához vagy italhoz használjunk 1-2  evőkanálnyi szirupot.

(Forrás: Oh, Wow, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top