Szoboszlai Dominik kedvence: a vajpuha zúzapörkölt lassan fő – recepttel

Haranghy Orsi | 2023. Július 06.
A Liverpoolhoz igazolt Szoboszlai Dominik még csak 22 éves, de a szíve a helyén van. Tegyük helyére a zúzát is, amit a napokban méltatott az ifjú futballista!

„Én nem fogok soha megváltozni a körülöttem lévő emberek felé csak azért, hogy mennyi pénzem van. Ugyanúgy meg fogok állni a kamionos barátommal a kifőzdében, hogy megegyünk egy zúzapörköltet nokedlivel, és olyan jól fogom érezni magam, mintha a pályán lennék” – mondta néhány napja egy sajtótájékoztatón az immár az angol Premier League-ben játszó focista.

Mit is kívánhatnánk Szoboszlai Dominiknak? Két dolgot mindenképpen. Először is, hogy az egészen fiatalon, 22 éves korában érkező nemzetközi siker és vagyon ne szédítse meg a játékost. Továbbá dietetikus által felügyelt, profi sportolói étrend ide vagy oda, még sok jó zúzapörköltözést kívánunk a székesfehérvári srácnak.

 

Szánjunk rá 3 órát, és isteni lesz a zúzapörköltünk

Mi nem kevesebb, mint háromórás főzési időt javaslunk, alacsony lángon, fedő alatt. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk az elején magát a pörkölést: zsíron pirítsuk, forgassuk össze a hagymákkal, pirospaprikával a zúzákat, keletkezzen pörzsanyag. Csak ezután kezdjük hosszan főzni, alacsony lángon.

Zúzapörkölt: tartogassunk a végére is a pirospaprikából! / Fotó: ffolas, Getty Images

Miből is dolgozzunk? Legkönnyebben a csirkezúza beszerezhető, de pulyka, kacsa és liba zúzájából is remek pörköltet főzhetünk. Mint belsőség, sokkal jobb áron hozzájuthatunk, mintha színhúsból dolgoznánk. A csirkezúza kilója a hipermarketekben 1500-1600 forint körüli áron elérhető. Helyi hentesüzletekben találkoztunk még kedvezőbb árakkal is.

Pontosan mi is az a zúza?

A nyers zúzát kézben fogva sokan el sem tudják képzelni, hogy a feszes, izmos zúzógyomordarabokból hogyan lesz puha és omlós étel. A madarak speciális, fogak és rágás nélküli táplálkozásának köszönhető a zúzógyomor kialakulása. A jobbára egyben lenyelt táplálék a nyelőcsőből először a begybe, majd a mirigyes gyomorba, ezután a zúzógyomorba kerül. A röviden zúzának mondott belsőség éppen azért izmos, vastag falú, mert az őrlőmozgást végző szerv felelős a táplálék szétmorzsolásáért, összezúzásáért.

Nyersen / Fotó: JackF, GettyImages

nlc. tippek

Házias zúzapörkölt / Fotó: ffolas, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version