nlc.hu
Család

Olcsón jót: ötletek pörköltre

Pörköltet olcsón? 15-féle pörkölt 1500 forintból

Segítünk a mindennapi főzésekben: a pörkölt 15 arca.

Mindannyian hajlamosak vagyunk ugyanazt a néhány ételt ismételgetni unásig. A fáradt hétköznap esték sem a legtöbb ihletet adó múzsák, ha a másnapi menün ötletelnénk. Az alábbi gyűjtés emlékeztető, hogy elővegyük régi-új receptjeinket, és főzzünk változatosan. A mai kiadásaink mellett külön öröm lesz, ha nem 7-8 ezer forintos vásárlásból származik az ebédünk-vacsoránk.

Ha nem épp a pörköltek csúcsa, marha- vagy vaddisznópörkölt készül, milyen mozgásterünk van egy paprikás-szaftos, ízes feltét készítéséhez? A legalacsonyabb árkategóriát 1500 forintban határoztuk meg, és még ebben a mezőnyben is több mint tízféle pörköltet ajánlunk, elsősorban olcsóbb húsrészekből, belsőségekből és korántsem lebecsülendő zöldségekből.

Sertéspörkölt

Szinte érezzük az illatát / Fotó: cordimages, Getty Images

A jelenlegi élelmiszerárak mellett négy főre az 1500 forintos feltét rendkívül karcsú büdzsét jelent. Az alábbi összeállításunkban értelemszerűen tehát nem a legnemesebb húsrészek lesznek porondon, de egy jó ízű pörkölt valójában alapanyagok egész sorából készülhet. Először kóstoljunk, azután ítélkezzünk, mert az olyan határfeszegető ételek, mint a szejtánpörkölt vagy a csirkenyak is igen jól sikerült fogások lehetnek.

Pörköltmatek 1500 forintból

A pörköltekbe négy főre 75 dkg alaphozzávalót számoltunk. Egyértelmű, hogy háromnegyed kilogramm színhús, belsőség és nagy víztartalmú zöldség persze egymástól eltérő mennyiségű pörköltet eredményez, és eltérő jóllakottságérzetet nyújt. A fűszereket – sót, borsot, őrölt pirospaprikát –, valamint a zsiradékot nem számoltuk bele, feltételezve, hogy ezek alapkellékek a konyhákban.

A 395 forintra kiszámolt pörköltalap mellett tehát 1105 forint maradt a fő hozzávalóra, abból is 75 dkg-ra.

  • 250 g vöröshagyma = 125 Ft
  • 30 g (4 gerezd) fokhagyma = 65 Ft
  • 1 nagyobbacska paradicsom = 130 Ft
  • 1 tv paprika fele = 75 Ft (a másik fele mehet a mélyhűtőbe egy következő pörkölthöz)

1. A hungarikum: hagyományos csirkepörkölt

Pörkölt csirkecombból. Ha 1500 forintból szeretnénk megfőzni, megszabadulunk azon dilemmától, hogy csirkemellből készülhet-e igazán jó pörkölt, hiszen a csirkemellfilé 1800 forintos kilónkénti árnál indul, így nem jön ki a büdzsénkből. Csirke alsó- és felsőcombból is remek a nagy klasszikus, a belefővő csont pedig kiadja a kollagént, amitől remegős lesz a szaftja.

Tovább Jancsi bá receptjéhez!

Pörkölt csirkecombból

Csontos csirkecombból / Stanislav Ostranitsa, Getty Images

2. Sertéspörkölt

Egy hétköznapi klasszikus: a sertéscomb épphogy csak belefért az 1500 forintos költésbe. A nagyobb áruházakban el lehet csípni 1200-1300 forintos kilónkénti áron. Színhús, könnyű vele dolgozni, a pörköltök egyik alaphúsa. Aki a zsíros húsokat kedveli, ne erőltesse, de kiváló pörkölt készülhet belőle.

Tovább a hagyományos sertéspörkölt receptre!

3. Resztelt máj

A csirkemáj ára is megugrott tavaly óta, már keresni kell az 1200 forint/kilós ajánlatokat. A resztelt máj egy könnyen összedobható komfortétel, és tulajdonképpen egy csirkemájból készült pörkölt. Két dologra kell odafigyelnünk: ne süssük túl, mert megkeményedik, és ugyanezen okból csak utólag sózzuk. Petrezselymes főtt krumplival az igazi.

Tipp: a marhamájpörkölt is finom, és még mindig olcsó alapanyag. Nem mindenki kedveli ugyanakkor a marhamáj jellegzetes kísérőillatát és -zamatát. Ezt enyhítendő beáztathatjuk néhány órára tejbe, mielőtt pörkölt lesz belőle.

Resztelt máj főtt krumplival

Egyszerű resztelt máj / Fotó: Nemes Nóra, Nosalty

4. Csirkeszárnypörkölt

A csirkeszárny közel sem csak rántva, amerikai stílusban finom. A csontos, leszopogatni való csirkerészeknek is megvan a maga rajongótábora. Bőrével együtt főzzük, hogy tartalmasabb legyen a szaftja, és minden jó elmondható róla kollagén ügyben, mint a csontos csirkecombokról.

5. Csirkenyakpörkölt

Hasonló szépségeket és kihívásokat rejt, mint a szárny. Ragacsos, kollagéndús szaftot ad, de a csirkenyakat nem lehet csak úgy benyakalni, szintén bíbelődni kell a fogyasztásával. Jellemzően igazi ínyencfalat annak, aki szereti, és az asztaltól is elfordul az, aki nem szívleli.

Tovább a rizses csirkenyakpörkölt receptre!

6. Zúzapörkölt

Ez a nem éppen prémium hozzávaló is egyre drágább. Nagy meglepetésünkre a zúzapörköltet épphogy bele tudtuk szuszakolni az 1500 forintos limitbe, kilónkénti ára ugyanis már 1500 forintnál indul (nemrég még bőven 1000 forint alatt volt). Mint minden belsőség, megosztó, érdekes textúrával. A kacsazúza kilója már 3000 forint felett jár.

7. Halpörkölt

Több édesvízi halból is készíthetünk jó pörköltet. A nagy klasszikus a harcsa, de a 4000 forint feletti kilónként árával bőven túllépi a keretet, akárcsak a remek pörköltalapanyag ponty, kecsege vagy csuka. A hazai busából azonban jó pörkölt készíthető jó áron: a fehér húsú halfajta viszonylag semleges ízű, ezért jól fűszerezhető, hálás pörköltalapanyag. A busafilé kilóját már 1500 forintért elcsíphetjük.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

8. Tojáspörkölt

„Bereznay Tamás olyan fogásokat főzött nekünk, melyek fejenként legfeljebb 300 forintból megvalósíthatók, ráadásul még nagyon finomak is!” – írtuk 2009-ben. Sírjunk vagy nevessünk? 300 forint helyett 1500 forintból tudjuk kihozni az alábbi tojáspörköltet, ha sikerült 1100 forintért vásárolnunk tíz darab tojást.

Bereznay Tamás egyszerűsített, kicsit módosított receptjét közöljük.

Tojáspörkölt recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 10 tojás
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • Olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom és fél tv paprika
  • Só és őrölt fekete bors

Elkészítése:

  • Az apróra vágott hagymát és fokhagymát az olajban megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával.
  • Felöntjük 2 dl vízzel, ha van, hozzáadjuk a kockákra vágott zöldségeket, megsózzuk, és fedővel letakarva puhára főzzük.
  • Közben a tojásokat sós vízben megfőzzük, megpucoljuk, karikákra vágjuk. A visszafőzött pörköltalapba tesszük, és összeforraljuk.
  • Ha kell, megsózzuk, majd megszórjuk frissen őrölt fekete borssal.

9. Gombapörkölt

Kinek a sampion, kinek a vargánya, habár az utóbbi drága csemege. Minél húsosabb egy gomba, annál ideálisabb pörköltalap, de ne vessük meg a mindenhol elérhető, viszonylag jellegtelen sampiont sem. Tejföllel és füstölt paprikával lesz igazán emlékezetes.

Tovább a gombapaprikás receptre!

Tejfölös gombapaprikás nokedlivel

Krémes, füstös gombapaprikás / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty

10. Padlizsánpörkölt

A padlizsán az egyik legfeszesebb húsú zöldségünk, kiváló grill- és pörköltalapanyag. Külön izgalmas az enyhén kesernyés bőre is, amit ha valaki mégsem szeretne, meg is lehet szabadítani tőle. Jól beszívja a fűszereket, vega alapeledel.

11. Zöldborsópörkölt

Ha azt gondolnánk, hogy a vega-vegán térnyerés terméke a borsópörkölt, nagyot tévedünk. Régi jászsági étel, amit természetesen nem olívaolajon, hanem kacsa- vagy libazsíron indítunk, és tejföllel, nokedlivel nyújt teljes élményt.

12. Csicseripörkölt

Becsületes nevén csicseriborsópörkölt. A feszes csicseriszemek számos zöldséges ragu alapját képezik a közel-keleti konyhákban, és miért ne vonhatnánk be a magyar konyhába is? A hummusz alapanyaga a magyar konyha alapfűszereivel, pörköltként egyszerű és igen tápláló zöldségétel, a csicseriborsó kiváló beltartalmi értékeivel.

Tovább a csicseriborsópörkölt receptre!

Csicseriborsópörkölt kuszkusszal

Bulgurral / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty

13. Cukkinipörkölt

Eddigi ajánlónkból a legsemlegesebb ízű és legkönnyedebb pörkölt. A cukkini óriási arányban, mintegy 95 százalékban vizet tartalmaz, ezzel tehát a legkalóriakímélőbb pörköltalapanyagunk

14. Szejtánpörkölt

A szejtánnal, azaz búzahússal jól vigyázzanak a gluténnal hadban állók. A búzahús tulajdonképpen búzasikér: gliadinből és gluteninből álló gabonafehérjék. Éppen e ruganyossága révén remek húspótló, számos jól sikerült húsutánzó étel alapanyaga, nem véletlenül kedvelik „hamburgerhúsként” és pörköltalapként is.

15. Tofupörkölt

A sor legvégén szerénykedik a tömegek által megvetett tofupörkölt. Az erjesztett szójababsajtból készült tofu önmagában íztelen, ám remekül pácolható, ízesíthető. A szójapörkölt mára egyfajta szimbóluma is lett a vega és vegán konyhákra jellemző fából vaskarika ételeknek, avagy a húsos ételek leutánzásának. Míg a növényevőket jóllakatják ezek a fogások, a megrögzött cupákos húskedvelők szörnyülködhetnek a tofubrassóin és szejtánsteaken. Inkább főzzünk egy jót!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top