Házi lángos recept: egy egyszerű hozzávalótól lesz tökéletes!

Pásztor Rozi | 2023. Július 18.
Ne aggódj, nem lesz kefirízű a lángos, a tésztája viszont lágyabb lesz tőle!

Az ideális lángos? Kívül ropogós, belül átsült, de a tésztája lágy és puha. Csakis frissen sütött lehet, és ha nem nehezíti el az olaj, nem fáj tőle órákig a gyomrunk sem majd.

Ma már csak a sima, feltét nélküli lángost ússzuk meg egy ezres alatt. Már csak anyagi okokból is érdemes tehát feltűrni az ingujjat, és otthon lángost sütni: több ezer forintot spórolhatunk, ha mi magunk készítjük el az alábbi receptet, amely tíz szép nagy lángos kisütéséhez alkalmas.

Mi nem egy sima kenyértésztás, hanem egy tej- és kefirtartalmú tésztát hoztunk, ami különösen lágy, telt belsőt eredményez. A macerás része, hogy a kelesztett tésztát dagasztani, majd pihentetni kell, továbbá az olajban sütéshez kell némi türelem – és utána nem árt egy hajmosás is.

Formázhatunk kis duci lángosokat is a tésztából, a maréknyi gombócok a strandos lángosok méretének felelnek meg. Kezdhetjük?

A házi lángos készítésének trükkjei

  1. A lisztet azért szitáljuk át, hogy szépen tudjunk vele dolgozni akkor is, ha szorosan volt csomagolva vagy régóta egy helyben állt.
  2. A kefirtől és a tejtől telt, puha lesz a tésztája. A dagasztás során igényelni fog egy kis vizet a tészta: langyos vizet adjunk hozzá, mindig csak fokozatosan annyit adjunk hozzá, amennyit felvesz.
  3. Ha nem szeretnénk tíz nagy lángost kisütni, akár egyben, akár adagonként is lefagyaszthatjuk a kelesztett tésztáját. Ez esetben olajozzuk át a tésztagombóc(ok) külsejét, így tegyük zacskóba, hogy ne ragadjon bele.
  4. A tésztakorongok formázásakor emlékezzünk a lángossütők oly sokszor látott mozdulatára: a kezünkkel, a levegőben dolgozzunk, az egyik kezünkön nyújtogatva a tésztát. Húzzuk ki egészen vékonyra, de csak annyira, hogy ne szakadjon ki a lángostésztánk!
  5. Forrósítsunk olajat, és ne feledjük az aranyszabályt: ha nem elég forró olajban sütjük, megszívja magát a tészta olajjal, és nehézkes lesz.
  6. Ha az olajban nagyon felpúpozódik, felhólyagosodik a lángos tésztája, kilyukaszthatjuk a tetejét.

Igazi strandos lángos (Fotó: Nosalty Ételfotó)

Hozzávalók (10 nagy darab lángoshoz):

Ízlés szerint feltétnek: fokhagyma, tejföl, sajt, szalonnapörc – ki hogyan szereti!

Elkészítése:

Exit mobile version