nlc.hu
Gasztro

Amerikai palacsinta tojás-, tej- és tejtermékmentesen

Tökéletes amerikai palacsinta tej és tojás nélkül – Kipróbáltuk, gyors siker!

Egy igazi jolly joker reggeli: bárhogy ízesíthetjük, tej és tojás nélkül is finom, és kedvezhetünk vele az ételallergiás vagy vegán szerettünknek is.

A pufi amerikai palacsintát könnyebb elkészíteni, mint a tányérnyi méretű, vékony, magyar verziót. Más szerepet is tölt be az étkezésben: az amerikai palacsinta kedvelt reggeli és uzsonna, amit friss gyümölcsökkel tehetünk egészségessé, és mézzel, agavé- vagy juharsziruppal édesebbé.

A legfőbb különbség, hogy a vékony, crêpe-típusú palacsintákkal szemben az amerikai sütőporral készül, ezért emelkedik meg. A kisebb puffancsokat könnyebb kezelni, megfordítani a serpenyőben például, mint a szakadásra vagy odaégésre hajlamos hagyományos palacsintánkat. Míg ez utóbbiban a töltelék viszi a prímet, az amerikai palacsinta vastagabb tésztájú, a gyümölcsök és a méz vagy szirup általában csak kísérők.

Amerika palacsinta áfonyával és juharsziruppal

Amerika palacsinta áfonyával és juharsziruppal / Fotó: Westend61, Getty Images

Bár egy egyszerű és népszerű receptről van szó, rengeteg variációja létezik. Nigella például vajat is tesz bele, mint mindenbe. Jamie Oliver nem tesz bele sem cukrot, sem vajat, Gordon Ramsay pedig tej helyett írót ajánl. (Az író a vajköpülés után megmaradt savanyú tejtermék, amit előszeretettel használ az angolszász konyha.)

Abban tehát mindhárom nagyság megegyezik, hogy az amerikai palacsinta alapja a liszt, tojás, só, sütőpor és valamilyen tejtermék: legyen az tej, író, vaj. Akár ételintolerancia, ételallergia, vegán életmód vagy böjti időszak indokolja, tojás, tej és tejtermék nélkül is tökéletesen finom amerikai palacsintát készíthetünk.

Nigella után szabadon

Nigella a vajkirálynő, aki miután egy fél napot főzött és kóstolgatott a konyhában, még leoson, és ken magának egy zsíros kenyeret frissen kisült zsírból. Ő tehát nem éppen a diétázók múzsája, de a Nigella-féle alaprecept továbbfejlesztésével egy remek palacsintatésztát kapunk.

Tippek a tej- és tojásmentes amerikai palacsinta készítéséhez:

  • Mi mandulatejjel próbáltuk, de más növényi „tejjel” is lehet próbálkozni.
  • Az alábbi receptben megadott egy evőkanál cukortól nem lesz túl édes. Édesszájúak emelhetnek a téten.
  • Cukorpótlót is használhatunk kristálycukor helyett. A lényeg, hogy sütésre alkalmas legyen!
  • Ha szeretnénk gluténmentessé is tenni, a zabliszt segíthet. Ebben a receptben olvashatsz utána!
  • Kapható már kifejezetten amerikai palacsinták sütésére alkalmas serpenyő is, de speciális eszköz nélkül is könnyen megsüthető, csupán egy merőkanál segítségével. Sűrűbb állagú a tésztája, mint a hagyományos palacsintáé, így forma nélkül is lehetséges belőle kör alakot alkotni.
  • Kb. 1 percig süssük, és ha szépen buborékozni kezd a tészta, akkor fordítsuk meg egy lapáttal.
  • Együk úgy, ahogy jólesik. Ha nem ragaszkodunk az egészséges hozzávalókhoz, jöhet rá akár lekvár, (tejmentes) mogyorókrém vagy cukorkaszórás és hab is.

Nigella a tésztakeveréket nem merőkanállal adagolja, hanem egy kancsóba önti. Szerinte sokkal egyszerűbb kancsóból önteni a serpenyőbe.

Bár reggeli fogásként terjedt el az amerikai palacsinta, bármikor fogyaszthatjuk természetesen. Angolszász országokban gyakran kerül tízórais-uzsonnás csomagokba, de desszertként vagy édes vacsoraként is gondolhatunk rá.

Amerika palacsinta áfonyával és juharsziruppal

Jóleső napindítás, szinte érezzük az illatát! / Fotó: Westend61, Getty Images

Hozzávalók:

  • 225 gramm búzaliszt
  • 1 evőkanál kristálycukor (vagy az általunk preferált cukorhelyettesítő)
  • 1 púpozott evőkanál sütőpor (=2/3 csomag)
  • 3 dl mandulatej
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál olaj a tésztába plusz olaj a sütéshez

Elkészítése:

  • Tegyük egy keverőtálba a hozzávalókat, majd fakanállal vagy habverővel keverjük csomómentesre a tésztát.
  • Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőben olajat, és egy merőkanállal merjünk a tésztából. Kör alakban szétfolyva kb. 8-10 centi átmérőjű legyen.
  • 1 perc sütés után buborékoknak kell megjelennie a tésztakorong tetején. Ha szépen buborékozik, lapáttal óvatosan nyúljunk alá, és egy gyors mozdulattal fordítsuk meg, nehogy elfolyjon.
  • Süssük kellemes aranybarnára mindkét oldalát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top