nlc.hu
Gasztro

Finomságok a tábortűz mellé

A legközelebbi tábortűznél ezeket a nasikat próbáld ki!

Pillecukrot valószínűleg mindenki sütött már a tábortűznél. Megmutatunk néhány nyalánkságot, amelyet sokan még biztosan nem próbáltak.

Nem számít, hol kempingezünk, erdőben, tengerparton, vagy akár a hátsó udvaron, a tábortűz mindenkinek örömöt okoz. Kirándulás előtt nagyon fontos megtervezni a menüt, hiszen akadhat olyan hely, ahol nem tudunk élelmiszereket beszerezni. Minden pompás étkezés után szükség van még pompásabb finomságra, így pakoljunk azt is mindig bőségesen.

4 fiatal a tábortűz körül, pillecukrot sütve.

Az est fénypontja a tábortűz melletti sütögetés

A tábortűz körül elfogyasztott nassolnivalóknak különleges hangulata van. Legyen akár édes vagy sós, mindenki megtalálja a neki valót. Összegyűjtöttünk néhány ínyenc tábori finomságot, amelyekkel új szintre emelhetjük a táborozást.

1. Klasszikus pillecukor

Sült pillecukor és csokoládé kekszszeletek között.

Ellenállhatatlan és klasszikus finomság

Vétek lenne kihagyni azt az édességet, amelyik kéz a kézben jár a tábortűz fogalmával. Már a gondolattól is ragadnak az ujjaink és ég a nyelvünk, mert nem vártunk, hogy kihűljön a pillecukor. Itthon általában magában szoktuk fogyasztani, azonban nagyon gyakori, amikor a pillecukrot két szelet keksz közé teszik. A megolvadt pillecukor mellé tesznek egy darab tejcsokit is, így lesz teljes az ízvilág.

Léteznek különböző opciók és variációk is. Például lehet játszani a kekszek közé helyezett csokoládéval: használhatunk fehér csokit, fekete csokit vagy bármilyen ízesítést, amilyent éppen csak szeretnénk. Megspékelhetjük az édességet akár mogyorókrémmel vagy kókuszreszelékkel. 

2. Banáncsónak

Egyesek szerint a banáncsónak, mindenféle variációjával együtt, szintén kulcsfontosságú a jó tábortűzhöz. Általában pillecukorral és csokoládéval készül, azonban ezt nem kötelező utánozni. Egyetlen szabály van a tökéletes banáncsónak elkészítéséhez: használjunk valamit, ami édes, ami ropog és ami olvad. Ezen túlmenően bármit használhatunk. 

Az alap banáncsónakot úgy kell készíteni, hogy egy egész banánt hosszában kettévágunk, érintetlenül hagyva annak héját. A vágáson keresztül megtöltjük mindenféle jóval. Ezután hajtogassuk vissza a széleket, majd csomagoljuk a banánt alufóliába. Ezt süssük meg a tábortűz parazsán, és kész is az ellenállhatatlan desszert! Akár otthon, a kerti sütőn is elkészíthető.

3. Fóliába csomagolt töltött krumpli

Amiért kint vagyunk a természetben, azért még nem kell lemondanunk a városi gyorskajákról. A tűz körül nagyon hamar készíthetünk, minimális erőfeszítéssel sós, töltött sült krumplit. Mindössze annyi krumplira van szükség, amennyit a tábortűz körül ülők elfogyasztanak. Emellett még alufóliára és fűszerekre, hogy mindenki kedve szerint ízesíthesse krumpliját. 

Kezdésként készítsünk az alufóliából egy tálszerű formát, amelyet befújunk sütőspray-vel. Ezután belehelyezhetjük a szálakra vágott krumplikat, majd kedvünk szerint ízesítjük. Zárjuk le a csomagot, és hagyjuk aranybarnára sülni. 

Néhány lehetséges variáció:

  • Klasszikus töltet: sajt és szalonnaszeletek, zöldhagymával díszítve
  • Olaszos: marinara, mozzarella és reszelt parmezán, petrezselyemmel és paprikaszeletekkel kiegészítve
  • Édes és sós: édesburgonya málnalekvárral, megszórva bőségesen kecskesajttal

4. Narancsos brownie

Ehhez a finomsághoz is pár hozzávalóra lesz szükség: annyi narancsra, ahány kempingező van, előre elkészített brownie-keverékre és alufóliára. Vágjuk félbe a narancsokat és kaparjuk ki ezek belsejét (véletlenül se dobjuk ki a gyümölcs húsát). Az egyik félbe öntsünk a már elkészített keverékből, majd ezt fedjük be a narancs másik felével. Ezt ismételjük meg az összes naranccsal. Helyezzük ezeket alufóliába és süssük meg a tábortűz fölött.

Az eredmény ínycsiklandozó és puffadt brownie lesz, amely a narancshéjnak köszönhetően finom citrusos ízt rejt. Ha nagyon extrák vagyunk, akkor tehetünk vaníliafagyit a brownie tetejére, öntsük le karamellszósszal vagy bármilyen finomsággal, amit éppen csak kívánunk.

5. Mexikói kukorica

Ez a hagyományos mexikói nasi meghódította az egész világot. Ki ne szeretné a majonézbe, sajtba, fűszerekbe és ízletes szószokba mártott csemegekukoricát? Ezt a gyors és ízletes harapnivalót is könnyű elkészíteni a tábortűz fölött. Ígérjük, hogy megéri!

A megtisztított kukoricacsöveket helyezzük tűz fölé, és süssük addig, amíg teljesen átsülnek. Ameddig sül a kukorica, addig keverjük ki egyenlő arányban a majonézt, tejszínt, Cotija sajtot (vagy bármilyet) és friss koriandert. Amint elkészült a kukorica, vegyük le a tűzről, kenjük meg a szósszal, és szórjuk meg bőségesen még több sajttal, és facsarjunk rá lime-ot. Ízlés szerint meghinthetjük chilivel is. 

Táborozáskor mindig figyeljünk arra, hogy megfelelő helyen tároljuk-e az ételeket, hogy elkerüljük a megbetegedést. Tüzet is csak olyan helyen rakjunk, ahol megengedett, majd oltsuk el rendesen, hogy ne okozzunk kárt a természetben sem. 

(Forrás: eagle creek, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top