nlc.hu
Gasztro

A nyári sütögetések megkoronázása: grillezett gyümölcsök

Grilleztél már gyümölcsöt? Tedd a rácsra, nem fogod megbánni!

Ne ítélj, mielőtt nem kóstoltad! Elsőre furcsának tűnhet a dinnye vagy a puha füge a forró rácson, de a gyümölcsök egy izgalmas új oldalát ismerhetjük meg a grillezés során.

A nyári sütögetések során rendre előkerül a cukkini, padlizsán, hagyma. Parázson a krumplit alufóliába csomagoljuk, a spárga rostlapon az igazi, a sült karfiol és káposzta pedig óriási divat évek óta.

De miért is állnánk meg a zöldségeknél? Akár húsevők vagyunk, akár vegetáriánusok vagy vegánok, a grillezések alkalmával érdemes gyümölcsöket is rácsra tenni. Az ízükhöz ugyanúgy hozzáad a sütés, mint a zöldségekéhez. A parázs, a füst, a karamellizálódás új dimenziókat nyit a gyümölcsök élvezetében. De milyen terményeket is érdemes rácsra tennünk?

Gyümölcsök nyílt tűzön

Nyílt tűzön / Fotó: Shaiith, Getty Images

A görögdinnye, ha forró

Talán azért is olyan meghökkentő elsőre a görögdinnye roston, mert ennél a gyümölcsnél ragaszkodunk a behűtéshez. Nos, a grillezett görögdinnye víztartalmának egy jelentős része távozik, a kásás húsnak pedig nő a haraphatósága. A dinnye a sütés során veszít az édességéből, egy izgalmas, új ízelegyet alkotva.

Jól illik hozzá: fetasajt, menta vagy korianderzöld, pirított pisztácia vagy más olajos magvak

Grillezett görögdinnye

Úgy jó, ha odakap! / Fotó: Shaiith, Getty Images

A harapnivalóan húsos ananász

A rostos és lédús trópusi gyümölcs tökéletes sütnivaló, a gyümölcshúsa valóban „húsos”, jó harapású. Remekül párosítható sós ételekkel – tudják ezt jól a rajongott/megvetett Hawaii pizza rajongói is.

Ha hosszában kettévágjuk az ananászt, még hús illúziója is lehet, élnek is ezzel az élménnyel a vegánok és a vegák. Simán csak megsózva is finom, de ha előtte kap egy chilis-borsos pácot, még rafináltabb íze lesz.

Jól illik hozzá: rizs, grillezett hal, chili

Szabadban sütött ananász

Jól lehet vele lakni / Fotó: Shaiith, Getty Images

A szexi grillcsíkok az őszibarackon

Az őszibarackot és a nektarint érdemes grillezni, de a sárgabaracknak nem áll jól a hő és a füst. A magas cukortartalmú, karamellizálódott őszibarack szinte ordít a sós párosításért. Előételnek és köretnek is kiváló, sós sajtok és érlelt sonkák remek párja.

Jól illik hozzá: kecskesajt, juhsajt, pármai sonka, friss zöldfűszerek

Grillezett gyümölcsök érlelt sonkával

Érlelt sonkával, friss fügével, ropogtatnivaló magvakkal / Fotó: Tracey Kusiewicz Foodie Photography, Getty Images

A rostos füge karamelles felhanggal

A friss és az aszalt füge két külön világ. Az előbbi lédús, rostos, könnyed, az utóbbi sűrű, ragacsos és édes. A két világot köti össze a grillezett füge, amely a sütés során veszít a víztartalmából és édesedik, karamellizálódik is, mégis megőrzi a ruganyosságát, frissességét.

Jól illik hozzá: madársaláta, camembert, balzsamecet

Friss füge a grillről

Füge a grillről / Fotó: C Squared Studios, Getty Images

Körte a roston

A karamellizált körte tipikus ünnepi étel, sült kacsamell vagy kacsacomb mellé édes köretként vagy desszertként is népszerű. Nos, nyáron is kerülhet tűzközelbe: arra figyeljünk, hogy több idő szükséges neki a feszesebb, masszívabb gyümölcshúsnak, mint a fügének vagy dinnyének például.

Jól illik hozzá: gorgonzola, zöldsaláta, dió vagy más olajos magvak

Körte a rácson

Magában is remek / Fotó: peredniankina, Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top