nlc.hu
Gasztro

A sokoldalú citrom, narancs, lime és grapefruit: a citrusfélék felhasználásának 10 módja

Ha az élet citromot dob, ne csak limonádét készíts belőle! 10 praktikus ötlet a citrusfélék felhasználására

Bár exportgyümölcsök, a citrusok mégis a nyár sztárjai. Savanykásak, hűsítőek és igazán sokoldalúak. De mi lehet a citrom, a narancs, a lime és a grapefruit sorsa, ha nem limonádét készítünk belőlük?

A citrusfélék szerepe speciális a konyhában. Gyakran csak felszeljük őket, és nyomunk néhány cseppet az ételbe, italba, netán egy citromgerezddel vagy narancskarikával díszítjük a tányért vagy poharat. Valljuk be, rengeteg félig kiszáradt vagy penészesedésnek indult citrom, lime és narancs megy a kukába. A citrusfélék pedig meglepően sokoldalúan felhasználhatóak a konyhától a fürdőszobán át a veteményes kertig. Ötletek egész sorát hoztuk el, hogy minél kevesebb drága gyümölcsöt kelljen elpazarolnunk.

Ráadásul a citrusfélék elképesztően jótékony vitaminokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek meggyógyítani minket, ha betegnek és levertnek érezzük magunkat. Szóval sosem árt, ha van belőlük kéznél, amikor igazán szükségünk van rá.

1. Ne hagyjuk a hűtőben kiszáradni a citrusokat!

Ha felvágtunk egy citromot, lime-t, narancsot, de nem használtuk el, gyakran bekerül a hűtőbe, ott felejtjük, és csak kiszárad. Mindemellett a hűtőben szép lassan megfogyatkozik a citromlé vitamintartalma. Ha a legjobb formájában szeretnénk megőrizni, fagyasszuk le a frissen facsart levet! Kis üvegekben, dobozokban, sőt fagyasztózacskókban is megtehetjük ezt, de rendkívül praktikus megoldás jégkockatartóba tenni. Így igazán kis porciókban használhatjuk fel a továbbiakban.

nlc. tipp

A narancslé lefagyasztva, majd kiengedve megkeseredhet! A többi citrusfélét bátran fagyasszuk le.

Frissen facsart citrom leve jégkockatartóban

Frissen facsart citrom leve jégkockatartóban / Fotó: Kylie Townsend, Getty Images

2. Tudtad, hogy egészben is fagyaszthatóak?

Ha túlvásároltad magad, vagy éppen nyaralni mész, és nem használtad fel, egész egyszerűen tedd a citrusokat egészben a fagyasztóba! A felolvasztás után a gyümölcsök héja már nem lesz igazi, de a húsukat és a levüket a fagyasztóból való kivétel után is felhasználhatod.

nlc. tipp

Ha megengedhetjük magunknak ezt a kis luxust, mindig a permetszermaradvány-mentes biogyümölcs a legjobb választás.

3. Aszaljunk!

A fagyasztás mellett a másik legtökéletesebb tartósítási módszer az aszalás. A legfeljebb 42 fokon történő hőkezelés során a zöldségek, gyümölcsök megtartják a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk legjavát. Kivonjuk azonban a nedvességtartalmát, így nem tud romlásnak, penészesedésnek indulni az élelmiszer.

Narancsszeletek aszalása sütőben

Aszalás sütőben / Fotó: Polonina Irina, Getty Images

Hagyományos módszerrel a napon szárították ki a gyümölcsöt, ma már emeletes aszalógépek kaphatók, de egyszerűen csak a sütőnkben is aszalhatunk. Vágjuk fel karikákra a gyümölcsöt, aztán ha elkészült az aszalt citrusunk, légmentesen záródó üvegben, hűvös, sötét helyen tároljuk az aszalványokat. Később csak dehidratálni kell a szeleteket – télen áldani fogjuk magunkat érte!

4. Főzzünk lekvárt belőle!

Nem csak a narancs, a citromlekvár is remek: egyszerre édes és fanyarkás, frissítő és kényeztető. A gyömbéres narancslekvár egy igazi klasszikus, télen a melegítő hatású gyömbér a naranccsal különösen jóleső.

Gyömbéres narancslekvár recept

Hozzávalók:

  • 2 kg narancs
  • 2-3 db citrom kifacsart leve
  • 8 bögre befőzőcukor
  • 2 evőkanál frissen reszelt gyömbér

Elkészítése:

  • A narancsokat nagyon alaposan mosd meg, majd zöldséghámozóval hámozd le a héjukat! Utóbbiból vagdoss egészen vékony csíkocskákat és tedd félre!
  • A narancsot a fehér héjától, a csutkájától, végül a hártyájától is szabadítsd meg, csak a húsa maradjon! Kockázd fel!
  • Egy lábasba szórd bele a csíkokra vagdosott narancshéjat, 4 bögre cukrot és 2 bögre vizet, forrald fel, majd közepes lángon rotyogtasd fél órán át!
  • Ezután add hozzá a narancshúst, a frissen reszelt gyömbért, még 4 bögre cukrot és 2-3 citrom kifacsart levét!
  • Főzd tovább legalább egy órán át vagy ameddig kellőképpen besűrűsödik!
  • A lekvárt még forrón töltsd csírátlanított befőttesüvegekbe, zárd le, néhány percre állítsd fejre, majd szobahőmérsékleten hagyd kihűlni!

 

5. Vétek kidobni a héjat!

A citrusok héja érték: számtalan recepthez egyébként is csak ez szükséges az egész gyümölcsből. A citrusfélék héját a reszelő legfinomabb oldalával vagy kifejezett citrusreszelővel reszeljük le. A fehér, szivacsos részt kerüljük ki, csak a színes, kemény héjra lesz szükségünk.

Ha nem használjuk fel frissen, terítsük szét, és hagyjuk megszáradni a levegőn. Ez az aszalás természetes, gépek nélküli módja, amit csak a héjakon is alkalmazhatunk. Ha kiszáradt a lereszelt héj, légmentesen záródó üvegben hűvös, sötét helyen tároljuk. Tökéletes sütemény-alapanyag.

Citrom és reszelt héja

Fotó: Andrii Pohranychnyi, Getty Images

6. A kandírozott citrom, narancs és grapefruit igazi ínyencség

Milyen jólesnek télen a kandírozott citrusok! Esélyes azonban, hogy a házilag készített kandírozott gyümölcsök nem húzzák ki decemberig. A lime értelemszerűen nem alkalmas a kandírozásra, a citrom, a narancs és a grapefruit igen.

Hámozzuk meg a gyümölcsöket, tegyük a héjakat egy fazék vízbe, és forraljuk fel. Tíz percig lassú tűzön főzzük, puhítsuk őket. Szűrjük le, majd ismételjük meg ugyanezt a folyamatot még egyszer. Ezután újra leszűrjük, és friss vízzel újraforraljuk a héjakat, de ekkor már 100 gramm cukorral. Hagyjuk főni kis lángon 15 percen át. Szűrőkanállal emeljük ki a héjakat. Ha szeretnénk ropógos cukorréreteget rá, hintsük meg még egy kis nagy szemű cukorral, akár nádcukorral, és egy sütőpapírral bélelt tepsiben hagyjuk teljesen kiszáradni a levegőn. Légmentesen záródó üvegben hűvös, sötét helyen tároljuk.

Kandírozott narancs

Télen-nyáron csemege / Fotó: Sergio Amiti, Getty Images

7. Készítsük el a saját natúr testradírunkat!

A krém- és szappankészítés már szakértelmet kíván, de egy teljesen bio, natúr testradírt kozmetikai tudás nélkül is elkészíthetünk otthon.

Először is az 5. pontban leírtak szerint szárítsuk ki a citrusfélék héját. Friss héjat ne használjunk, mert a nedvességtartalma miatt a házi kencénk megromolhat. (Kivéve, ha egy-két napon belül felhasználjuk.)

Keverjük össze durva szemű cukorral vagy tengeri sóval, csepegtethetünk bele még 100%-os tisztaságú illóolajat (akár citrust is), és kész is a házi testradírunk. Tároljuk légmentesen záródó üvegben.

Házilag készített citrusos bőrradír

Házilag készített citrusos bőrradír / Fotó: kazmulka, Getty Images

8. Tökéletes hulladékcsökkentés: készítsünk házi tisztítószert!

Viszonylag közismert módja a citrusfélék héjának felhasználására a házi tisztítószer készítése. Társunk ezúttal is a multifunkcionális ecet: egy üvegbe töltsünk hagyományos, zöld flakonos ecetet, és ha fogy a háztartásunkban citrusféle, a megmosott héját dobjuk bele az ecetbe. Egy-két hétig hagyjuk állni benne, majd szűrjük le, és 1:1 arányban hígítsuk fel vízzel.

Citrusos házi tisztítószer

Illatos lesz / Fotó: manyakotic, Getty Images

Tehetünk belőle szivacsra, törlőkendőre vagy szórófejes flakonba töltve is takaríthatunk vele. Konyhai munkafelületeken, mosogatóban, mosdókagylóban, csempén, kádban, WC-n és padlón is használhatjuk. Hajópadlón és parkettán, viaszolt és lapra szerelt bútorok felületén, valamint márványon azonban ne alkalmazzuk, mert elszínezheti vagy roncsolhatja ezek felületét.

9. Takarmányba vele!

Ha állatokat tartunk, kis mennyiségben adhatjuk a csirkéknek, sertésnek, teheneknek, juhoknak és kecskéknek is. A citrusfélék jótékony hatásai rájuk is vonatkoznak.

Házi komposzt citrushéjakkal

Házi komposzt citrushéjakkal / Fotó: Yesim Sahin, Getty Images

10. Citrushéjakat a komposztba

A citrusfélék héja is hasznos tápanyagokat biztosít a házi komposztunknak, sőt kifejezetten védelmezheti azt. Az illóolajokkal teli héjak illata segít távol tartani az értékes komposztunktól a dögevőket. Figyelmeztetés: ha vermikomposztálást folytatunk, hanyagoljuk a citrusokat. A vermikomposztban giliszták dolgozzák fel a szerves hulladékot, ők pedig nem szeretik a citrusféléket. Csak a hagyományos komposztot gazdagítsuk tehát citrusokkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top