Tévedés, hogy fél kiló cukor kell egy kiló fügéhez – Főzzetek velünk fügelekvárt!

Haranghy Orsi | 2023. Július 25.
Lekvár és lekvár között is nagy különbség van: nem mindegy, hogy a tömény cukor vagy a gyümölcs íze dominál benne. Mi ez utóbbira szavazunk!

Füge. Esszük frissen és aszalva. Főzünk belőle szörpöt, befőttet és fügesajtot. Készítünk fügebort és fügepálinkát, de az igazi klasszikus a fügelekvár.

A fügéből főzött lekvárral még annak is érdemes tennie egy próbát, aki nem rajong a friss fügéért. Első találkozásra meglepő lehet, hogy a gyümölcs puha héját is elfogyasztjuk, akár csak a rostos gyümölcshúst, ami bár nedves, nem igazán lédús. A benne lévő magvakat szintén megesszük.

Fajtától függően lehet a füge édesebb és savanykásabb, és érdemes lehet reformálni a hagyományos recepteken. Számos leírás 2:1 arányban ajánlja a gyümölcs és a cukor hozzáadását, de ha nem ragaszkodunk a merően cukros, ragacsos masszához, készítsünk inkább egy gyümölcshangsúlyos lekvárt. Főzzetek velünk!

Füge kisokos

  • Létezik fehér, fekete, barna, zöld és vörös héjú füge is.
  • A puha gyümölcsöt héjastul fogyasztjuk.
  • Frissen szedve, nyersen fogyasztva vihetjük be a legtöbb vitamint és ásványi anyagot a fügével: A-, B1-, B2-vitamin, cink, vas, kálium tartalma kiemelkedő.
  • A fügefa féltrópusi növény, meglehetősen igénytelen, megterem sziklás és homokos talajon is, valamint Magyarországon is.
  • A füge termése nem képes az utóérésre, ezért csak éretten fogyasztható. Korábban leszedve kellemetlen ízű.
  • Az 5-8 centiméter átmérőjű gyümölcs csak néhány napig eltartható és fogyasztható frissen, utána túlpuhul, tönkremegy.
  • A Magyarországon termő fügék adriai, azaz közönséges fajták, aszalásra alkalmatlanok. Az aszalt-préselt fügék délről érkeznek hozzánk a szmirniai fajtákból.
  • Az itthon termesztett fügét, ha nem is aszalhatjuk, készíthető belőle fügesajt, lekvár, befőtt, szörp, bor és pálinka is.

A zöld héjú is lehet érett, fajtától függ a héj színe / Fotó: Louise LeGresley, Getty Images

Tippek a házi fügelekvár készítéséhez

Házi fügelekvár / Fotó: HandmadePictures, Getty Images

Házi fügelekvár recept

Hozzávalók:

Friss, egész fügék / Fotó: Aleksandr Zubkov, Getty Images

Elkészítése:

Exit mobile version