nlc.hu
Gasztro

Zakuszka készítése

Zakuszka, ahogy az erdélyi nagymama készítené

Szeretnénk megismerkedni a Kelet-európa egyik legfinomabb ínyencségével? Lepjük meg az ízlelőbimbóinkat a zakuszkával, egy isteni étellel!

Színe, állaga és összetétele alapján a zakuszkát könnyű összekeverni az ajvárral. Azonban elég egy kiskanálnyi kóstoló, és azonnal rájövünk, hogy mekkorát tévedtünk. 

A zakuszka egy ízletes és népszerű étel, mely a kelet-európai konyhák egyik jellegzetessége. Eredete visszanyúlik az 1800-as évekig, és a közép-kelet-európai országok, például Magyarország, Lengyelország, Románia és Ukrajna ételeként ismert. Erdélyben tett szert igazi népszerűségre, és több változata is kialakult az évek során.

Zakuszka befőttesüvegekben.

A zakuszkát befőttesüvegekben tárolják

Ezenkívül az elkészítés módja és hozzávalói révén a zakuszka igazi egészséges ételnek számít. Gazdag rostban és vitaminokban, különösen C-vitaminban, és kevés zsírt tartalmaz. A padlizsán és a paprika antioxidánsokban gazdag, ami hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához.

A zakuszka karakterisztikus ízvilágának köszönhetően felhasználható ételek ízesítésére, illetve tésztaételekhez is illik mártásként. Azonban a zakuszka kenyérre kenve az igazi, ez a legnépszerűbb fogyasztási módja is. 

Összetevők

A zakuszka elkészítése meglehetősen egyszerű, így sokféle variációban létezik, attól függően, hogy melyik régióban készítik. Az alapvető összetevői azonban általában megegyeznek: zöldpaprika, kápiapaprika, paradicsompaprika, sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők. Ez a recept erdélyi nagymama receptes könyvéből származik, így a fent említett összetevőkön kívül tartalmaz más zöldséget is. 

1 bőséges adaghoz a következő hozzávalók szükségesek:

  • 0,7 liter olaj
  • 3 kg padlizsán (megsütve és megpucolva)
  • 3 kg paradicsompaprika (megpucolva)
  • 0,5 kg sárgarépa (megpucolva)
  • 1,5 kg vöröshagyma (megpucolva)
  • 5-6 db petrezselyem (ízlés szerint)
  • 2-2,5 liter sűrített paradicsom (ízlés szerint)
  • 5-6 babérlevél
  • 2 kisebb fej zeller
  • 1 evőkanál befőzési szalicil
  • só, bors ízlés szerint
  • egy kevés cukor

Elkészítés

Zakuszkával kent kenyerek, sonka, paradicsom, tojás és számos finomság díszesen tálalva.

A zakuszka kiváló húsételek mellé

  1. A zöldségeket mossuk meg és pucoljuk meg, majd daráljuk le őket. A padlizsánt is darálhatjuk, de meg is klopfolhatjuk.
  2. A paradicsom kivételével mindent egy nagy edénybe helyezünk. Öntsük rá az olajat és állandó kavargatás mellett puhulásig főzzük. Vigyázzunk, mert főzés közben nagyon spriccel! A paradicsomsűrítmény később kerül az edénybe, különben megedződik a többi zöldség.
  3. A paradicsomsűrítmény hozzáadása után főzzük fel újra a szinte kész zakuszkát.
  4. 3-4 óra után, amikor összefőtt minden, adjuk hozzá az étkezési szalicilt és még 10 percig főzzük.
  5. Tegyük az elkészült zakuszkát befőttes üvegekbe, majd helyezzük száraz dunsztba.

A paradicsompaprikát elő is lehet sütni, és csak utána ledarálni. Így krémesebb állagú lesz a zakuszka.

A zakuszka tökéletes köretként szolgál húsételek, például sült vagy grillezett húsok mellé, de akár magában is fogyasztható pirítóssal vagy friss kenyérrel. Az étel gazdag ízvilága miatt sokan kedvelik, és az ismerősen otthonos érzést nyújtja azoknak, akik már korábban kóstolták.

(Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top