nlc.hu
Gasztro

Őszibarackbefőtt készítése otthon

Házi recept és praktikák őszibarack befőzésére

A nyár kedvenc gyümölcseinek ízét későbbre is eltehetjük, ha befőttet, különböző lekvárokat, szörpöket készítünk belőlük. Hoztunk egy otthoni őszibarack-befőzéshez tökéletes receptet, ami megkönnyíti az ezzel járó munkát.

Mindenkinek biztos van kedvenc nyári gyümölcse. Ezekből érdemes lehet pár üveggel eltenni télire is, hogy később is élvezhessük ízüket, és közben visszaemlékezhessünk a jó meleg nyári napokra. Az egyik ilyen az őszibarack, amelyből nemcsak lekvárt, de befőttet is készíthetünk. Ha esetleg te még nem tanultad meg a nagymamádtól vagy anyukádtól, hogyan kell jó befőttet készíteni, akkor itt most megtudhatod. 

Érdemes figyelni rá, hogy egészséges és ép barackot vásároljunk a befőttünkhöz. A legjobb a közeli piacon megvenni őket, és alapos körbejárás után kiválasztani a legmegfelelőbbet. Az első és legfontosabb tanács, miután megvettük a kellő mennyiségű barackot, hogy alaposan tisztítsuk meg őket. Pucolás után pedig tegyük a gyümölcsöket hideg, citromos vízbe. Így sokkal inkább megőrzik színüket, nem barnulnak meg, és hónapok múlva is ugyanolyan ropogós lesz a húsuk.

Hozzávalók 5 db 8 deciliteres őszibarackbefőtt elkészítéséhez

  • 8 kg őszibarack
  • 5 liter víz
  • 3 dl citromlé
  • 1 kg cukor
  • szalicil
(Fotó: Getty Images)

Fotó: Getty Images

Elkészítés

Egy nagy edénybe tegyünk 2,5 liter vizet, és keverjünk bele 2 deciliter citromlét. Az alaposan megmosott, meghámozott és kimagozott barackokat vágjuk negyedekre vagy félbe, majd tegyünk bele a citromlés vízbe. A citromlé miatt a barackok megtartják színüket és állagukat.

Egy másik lábosba tegyük bele a maradék vizet, és keverjük bele az 1 kg cukrot és a maradék citromlevet. Ezután ezt forraljuk fel.

Mindezek után öntsük le a barackról a citromos vizet. A mennyiségtől függően 2-3 adagban tegyük bele az elkészült cukorszirupba, és főzzük őket további 5 percig.

Fontos, hogy előre fertőtlenített üvegekbe tegyük az elkészült barackokat, és a forró cukorszirup-szerűséget is folyassuk bele az üvegekbe. Tegyünk egy késhegynyi szalicilt minden üveg tetejére a tartósítás érdekében.

Alaposan zárjuk le a befőttesüvegeket, tegyük száraz és meleg helyre, mielőtt betesszük őket a kamrába. A melegség megtartására alkalmas lehet egy nagyobb kosár, amit kibélelünk pokrócokkal. Amíg teljesen ki nem hűlnek az üvegek, addig nem szabad őket kivenni a kosárból.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top