Bár a gofri modern utcai ételként közismert, már az ókori Görögországban is sütöttek forró fémlapok között ostyaszerű édességeket. Később Európában már a honfoglalás előtti évszázadokban is ismert csemege volt a mai gofri középkori elődje. Az első feljegyzett waffle recept (a gofri rokona) az 1300-as évekből származik, és habár az ekkori higiéniai körülmények között valószínűleg nem sok kedvünk volna a sült ostya megkóstolásához, valójában nagyon is hasonló módon készült az őswaffle, mint a mai.
Forró vaslapok között, nyílt tűzön sütötték a tésztát, amelynek redőibe mézet csurgattak, és korabeli street foodként árulták. A több mint ezer éves elődökhöz képest napjainkra sokat nem is változott ez az étel, nem igaz?
A tészta elkészítésére egy jó 15 percet számoljunk, utána pedig csak annyi a feladatunk, hogy ütemesen vegyük ki a frissen sült gofrikat, és adagoljuk be a következőt. Percek alatt megsül a mennyei illatokat árasztó, méhkaptárszerűen barázdált gofrink, amelynek egy igazán egyszerű, kezdőknek is ajánlott receptjét hoztuk el.
Tippek gofrisütéshez:
- Ha sütőpor helyett élesztővel dolgozunk, még könnyedebb és légiesebb lesz a tésztája. Ehhez azonban a friss élesztőt fel kell futtatnunk langyos tejben. 12-13 gramm friss élesztővel (vagy 3-4 gramm instant élesztővel) válthatjuk ki a sütőport.
- Ne hűtőhideg hozzávalókkal dolgozzunk! A vajat enyhén langyosítsuk meg, a tej legyen szoba hőmérsékletű. Friss élesztő használata esetén pedig langyosítsuk meg. (Se a vaj ne folyjon el melegítés közben, se a tej ne legyen forró-meleg.)
- Tartsuk be az alábbi lépéseket, és ne borítsuk bele a keverőtálba egyben a hozzávalókat. Adagoljuk és keverjük el a lisztet fokozatosan a tojásos-tejes keverékbe.
- Ízlés kérdése, hogy mennyire puhán vagy ropogósan szeretjük a gofrit. A lényeg, hogy ne maradjon nyers belül a tészta.
Mi legyen a feltét?
Bátran kísérletezzünk-ötleteljünk, de íme, a jól bevált feltétek:
- méz, juharszirup
- lekvár
- friss gyümölcs: banánszeletek, bogyós gyümölcsök
- mogyorókrém, Nutella
- forró csokikrém (felolvasztott étcsokoládé és tej elegyítésével)
- sóskaramellás, epres vagy más gyümölcsös öntet
- tejszínhab
- csokireszelék vagy színes cukorkaszórás
- porcukor.
Hozzávalók:
- 30 dkg búzaliszt
- 3 db tojás
- 3 dl tej
- 80 g vaj (helyettesíthető ugyanennyi olajjal)
- 40 g kristálycukor
- Fél csomag sütőpor
- 1 nagy csipet só
- Ízlés szerint: 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat vagy csomag vaníliás cukor
- Porcukor szóráshoz
- Gyümölcsfeltét, öntet vagy tejszínhab (lásd feljebb az ötleteket)
Elkészítése:
- Egy keverőtálban kézzel vagy kézi mixerrel verjük fel az egész tojásokat, és habosítsuk ki a cukorral (ha teszünk bele, a vaníliás cukor is jöhet bele).
- Egy másik tálba adagoljuk ki a lisztet.
- Szoba hőmérsékletű tejjel és enyhén megolvasztott – de nem elfolyós! – vajjal dolgozzunk.
- A habosra vert tojásokhoz adjuk az olvasztott vajat vagy az olajat, majd folyamatos keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a tejet, a sót és a sütőporos lisztet. A legjobb, ha kézi mixert használunk.
- A gofrisütőnk teljesítményétől függően kb. 4 percig süssük. Előmelegített sütőbe öntsük a folyékony tésztát, és ha nem szeretjük egészen ropogósra és aranybarnára sütni, már 3 percnél csekkolhatjuk az állagát.