Óriási felismerés, amikor először használunk friss és illatos zöldfűszereket egy ételhez. Jé, ez valójában így néz ki? Ilyen a tapintása? Ilyen az illata? Innen már egyenes út vezet ahhoz a vágyhoz, hogy minél gyakrabban szerezzünk be mi is zacskós, szárított fűszereket helyett frissen kaphatókat. Az igazi kaland pedig sajátot nevelni.
A szárítás sem probléma egyébként, hiszen egy természetes tartósítási mód. Sőt, nem is feltétlenül minden fűszer jobb frissen, de az biztos, hogy a saját magunk által szüretelt zöldfűszerekben található illóolajok frissessége, illata más dimenzióba helyezi az ételeket. De az alapokon túl mennyit ismerünk tulajdonképpen?

Akár egy balkonon is megvalósítható / Fotó: Westend61, Getty Images
Több mint száz fűszernövény termeszthető itthon, és rengeteget ezek közül elhanyagolt, elfeledett a magyar konyha. Korunk gasztronómiájának fontos küldetése, hogy felfedezzük, pontosabban újra felfedezzük a számos izgalmas zöld növény nemzetséget. Miután óriási divatja lett az olyan vadon termő növénynek, mint a medvehagyma, itt az ideje, hogy ne legyenek idegenek olyan zöldek sem, mint a sáfrányos szeklice vagy a szagosmüge.
Ígérjük, hogy a kvízünkben nem fogunk ismeretlen növényekre rákérdezni. Inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy felismered-e a gyakran használt zöldfűszereket, ha még nincsenek leszüretelve? Töltsd ki a legújabb kvízünket!