Óriási felismerés, amikor először használunk friss és illatos zöldfűszereket egy ételhez. Jé, ez valójában így néz ki? Ilyen a tapintása? Ilyen az illata? Innen már egyenes út vezet ahhoz a vágyhoz, hogy minél gyakrabban szerezzünk be mi is zacskós, szárított fűszereket helyett frissen kaphatókat. Az igazi kaland pedig sajátot nevelni.
A szárítás sem probléma egyébként, hiszen egy természetes tartósítási mód. Sőt, nem is feltétlenül minden fűszer jobb frissen, de az biztos, hogy a saját magunk által szüretelt zöldfűszerekben található illóolajok frissessége, illata más dimenzióba helyezi az ételeket. De az alapokon túl mennyit ismerünk tulajdonképpen?
Több mint száz fűszernövény termeszthető itthon, és rengeteget ezek közül elhanyagolt, elfeledett a magyar konyha. Korunk gasztronómiájának fontos küldetése, hogy felfedezzük, pontosabban újra felfedezzük a számos izgalmas zöld növény nemzetséget. Miután óriási divatja lett az olyan vadon termő növénynek, mint a medvehagyma, itt az ideje, hogy ne legyenek idegenek olyan zöldek sem, mint a sáfrányos szeklice vagy a szagosmüge.
Ígérjük, hogy a kvízünkben nem fogunk ismeretlen növényekre rákérdezni. Inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy felismered-e a gyakran használt zöldfűszereket, ha még nincsenek leszüretelve? Töltsd ki a legújabb kvízünket!