nlc.hu
Gasztro

Hol kapunk jó rétest? Rétesezők az országban

Hol rétesezzünk? 11 rétesező az országban, ahová visszajárunk

Egy jó rétesező ismérve, hogy szájról szájra terjed a híre, és rendszeresen sorok állnak előtte. Mindenkinek van legalább egy tuti tippje, mi pedig most nem kevesebb, mint 11 bevált helyet ajánlunk: rétesezők vidéken és Pesten, tóparton és fent, a hegyen.

„A bolti rétes nem rétes!” – mondja mindig nagymamám, akinek a konyhájában elképzelhetetlen a bolti réteslap, maga nyújtja a tésztát olyan természetes mozdulatokkal, ahogyan mi egy vajas kenyeret kenünk meg. Egy ilyen nagymama kincs, de az egész éves rétesigényeket még ő sem biztosíthatja.

Hol érdemes tehát rétesezni? Bár a kisboltok, szupermarketek polcain a többi nagyüzemi édes pékáru mellett rétes is fellelhető, ezekben köztudottan nincs sok köszönet. Vagy papírszerű, lepotyogós a tésztája, vagy éppen túl vastag. A túró gyakran száraz és morzsalékos benne, a meggyesben pedig több a cukor és a cukorszirup, mint maga a meggy. 

A rétes tehát bizalmi kérdés. Ha vacak a tésztája vagy kispórolják belőle a jó tölteléket, „kenhetjük a hajunkra”, mondaná megint csak a nagymamám. 11 olyan helyet ajánlunk, amit méltán szeretnek a rétesrajongók.

Kapros-túrós rétes

Kapros-túrós rétes / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

12 helyen az országban: Monarchia Rétesház

A Rétesház receptúrája 2006 óta védjegyoltalom alatt áll, és külön molnárt bíztak meg, hogy egy megadott arányú, kifejezetten réteshez kifejlesztett lisztkeveréket gyártson nekik. A jól ismert ízesítéseken kívül mindig kínálnak különlegességeket is, felbukkanhat a pultban erdei gyümölcsös, káposztás és gyümölcsrizses is. Jó Monarchia lévén országszerte egy tucat üzlettel vannak jelen, Budakeszi, Hűvösvölgy, Gazdagrét, Rózsadomb, Békásmegyer, Zebegény, Szob, Pilisvörösvár, Jászberény, Levelek, Kecskemét, Vecsés településeken.

Monarchia Rétesház

Rétesek, Monarchia Rétesház

Monarchia Rétesház Zebegényben / Fotó: Monarchia Rétesház

Normafa Rétes, a legendás

A Normafa Rétes kultikus. Bizonyára sokat hozzáad az élményhez a helyszín, a friss levegő is: a Svábhegy egy kis fellélegzés a városi embernek. A Normafa Pavilonoknál napvitorlák alatt pihenhetünk le a rétesező előtt, a Normafa Piknik és a Síház felújítás alatt álló épülete mellett. A lángosuk is szót érdemel, ezekben nem csak a feltétekben variálnak, kérhetjük káposztás vagy burgonyás tésztával is a jól megérdemelt lángosunkat.

Normafa Rétesház

Rétesek, Normafa Rétes

Csatasorban / Fotó: Normafa Rétes

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest ebédre: Strudel Hugó

Erzsébetváros egy igazán ütött-kopott utcasarkán, a Kertész és Wesselényi kereszteződésénél üzemel a Strudel Hugó, avagy a rétes német nevét viselő Hugó. Zseniális csomagajánlatuk az ebédmenü, avagy 2 sós és 4 édes rétes ebédre. A barackos-túrós, a gesztenyés-meggyes és a fahéjas-szilvás is bajnok a Strudel Hugóban!

Strudel Hugó

Pult, Strudel Hugó - Rétes és Delikát

Stílusos pultocska / Fotó: Strudel Hugó – Rétes és Delikát Facebook

Szecessziós miliőben a káposztás és meggyes-mákos: Első Pesti Rétesház

A pesti Belvárosban is működik rétesház, impozáns környezetben, egy 1812-ben épült műemlék épületben, az étterem belterét pedig modern-szecessziós stílusban rendezték be. Az Első Pesti Rétesház ugyanis reggelizőhely, étterem és bár is, ahol jól szituált turisták ismerkedhetnek olyan magyar specialitásokkal, mint a túrós vagy a mákos rétes.

Első Pesti Rétesház / Strudel House

Első Pesti Rétesház Étterem / Strudel House

Hortobágyi húsos rétes készül / Fotó: Első Pesti Rétesház Étterem / Strudel House

A Budai Vár rejtett kincse: Budavári Rétesvár

A Budai Várnegyedben nem éppen a legismertebb vendéglátóhely a Budavári Rétesvár. Pedig jó a kávé, ahogyan a rétes is. A kötelező ízkombinációk mellett igazi remeklés a szilvás és a kapros-túrós rétes is. A képen látható szuperhangulatos kis átjárót kell megkeresnünk, az Úri utcából felkanyarodva a Balta utcába. Ha feltöltekeztünk az aprócska helyen, innen csak néhány lépés a Szentháromság Park vagy lejjebb a Budavári Labirintus.

Budavári Rétesvár

Budavári Rétesvár

Rétesező a boltívek alatt / Fotó: Budavári Rétesvár

Közel 100 éve: Rétesbolt Anno 1926

Egy százéves fát csak száz év alatt lehet felnevelni. 2026-ban 100 éves lesz a Rétesbolt. (…) Saját készítésű házi rétes tradicionális recept alapján Budapesten 1926 óta.” A város két pontján is tiszteletünket tehetjük a hagyományok előtt: a Lőportárdűlő és Angyalföld között a Lehel utcában és Józsefvárosban, a Vas utcában. 17-féle rétesíz és közel 100 év tudás és tapasztalat.

Rétesbolt Anno 1926

Meggyes rétes, Rétesbolt Anno 1926

Meggyes, az örök / Fotó: Rétesbolt Anno 1926

A guruló lángosos-réteses: Fecsketető

Én még úgy kaptam a fülest, hogy a Kolosy téri Köz hely ételudvarba kell menni csodálatos házi rétesért. Meglepve tapasztaltam, hogy nem egy kötényes néni felel a rétesekért, hanem két srác egy amerikai stílusú büfékocsiból. Sergő Márton és Márkus Attila osztja itt a nem is akármilyen lángost, hot dogot és réteseket, de nem marad kihasználatlanul a büfékocsi mobilitása sem. Az ország bármely pontján észlelhetitek tehát a Fecsketetőt: ha lecsúszott az emblematikus, minden jóval töltött Elnöki lángos vagy egy dögös Láng dog, fojtsátok le egy mákos-meggyessel!

Fecsketető

Fecsketető

Négy keréken / Fotó: Fecsketető

25-féle rétes az ország 19 pontján: Rétescake

„90% töltelék és 10% vékony, roppanós tészta. Ez a Rétescake!” – szól a hitvallásuk. Óbudán, Újbudán, Újpesten és az ország tucatnyi pontján bukkanhatunk Rétescake büfékocsira, faházra vagy kis üzlethelyiségre. Ha ránk hallgattok, a pogácsából is kértek, és belekóstoltok az álompuha túrós-vaníliásba is. Idén szeptembertől még több Rétescake bukkan fel az országban

Rétescake

Rétescake

Réteskék by Rétescake / Fotó: Rétescake

Lecsóssal a mezőnyben: a Bécsy Rétes Balatonalmádiban

Létezik vendéglátóhely manapság, amelyik nincsen fent Facebookon és Instán? Bizony, a balatonalmádi Bécsy híre nem a közösségimédia-platformokon terjed, hanem az elégedett vendégek révén. Jól meg kell nézni itt, hogy mit kérünk, mert könnyen meggyesnek tűnhet a lila káposztás rétesük! Az isteni almás-fahéjas, túrós-barackos és mákos-meggyesen kívül bátor sós ízekkel is versenyeznek: zöldséges, lila káposztás, sőt rizses lecsós rétest is kóstolhatunk.

Bécsy Rétes

A Bécsy lilakáposztás rétese

A Bécsy lila káposztás rétese / Fotó: www,becsyretes.hu

Füreden kötelező: Füredi Rétesbolt

Füreden a Bergmann Cukrászda utcájában, a Petőfi Sándor utcában üzemel a város rétesboltja is. Küllemre nem egy menő hely, nem lovagolják meg a monarchikus strudel-nosztalgiát sem. Az egyszerű ház és terasz előtt piros muskátlikkal díszített fakerítés jelzi, hogy jó helyen járunk. Az igazi jó házi réteseikben főszereplő a töltelék (és nem a cukor), és mindig érdemes a szezonális ajánlatot kérni, a málnást például sokáig emlegettük. A Füredi Rétesbolt süteményei kaphatók a Balatonfüredi Vásárcsarnokban is, és olykor felbukkannak a strandon is.

Füredi Rétesbolt 

Rétesek, Füredi Rétesbolt

A Balatonon is rétesezhetünk / Fotó: Füredi Rétesbolt

Egy igazi kuriózum: Őrségi Ízek Portája

A tökös-mákos rétes hazájában járunk. Ha szeretnénk felfedezni az Őrség ízeit, nem maradhat ki az Őrségi Ízek Portája sem Szalafő-Papszeren. Úgynevezett falusi vendégasztallal, szombati menüvel és lakásétteremmel várnak, ami persze az esetükben egy rendezett kis őrségi porta zöldellő kerttel. A szombati menü ajánlója így hangzik: „Ismerje meg az őrségi dödöllét, a tejfölös hajdinás vargányalevest, a borsús (babos) káposztát, a vasipaprikás-szeletet, a búza-kukorica-, illetve hajdinamálét, a tökös-mákos vagy a kerekrépás rétest.” A családi vállalkozásként működtetett helyen nincsen hagyományos étlap, sőt állandó nyitvatartás sem. Jelentkezzünk be és egyeztessünk a házigazdákkal, és élvezzük az autentikus falusi vendéglátást!

Őrségi Ízek Portája

Igazi, házias tökös-mákos rétes, Őrségi Ízek Portája Szalafő

Igazi, házias tökös-mákos rétes / Fotó: Őrségi Ízek Portája Szalafő

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top