Lassan beköszönt az ősz, mindenki visszatér a hétköznapokba. De ez nem azt jelenti, hogy fel kéne adnunk a nyáron jól kialakított evési szokásainkat. A cél, hogy gyorsan elkészíthető és egyben alacsony kalóriaszámú ételeket tudjunk bevinni a szervezetünkbe mindennap. A megfelelően összeállított testsúlycsökkentő egészséges étrend kialakítása nem egyszerű feladat. Mi most összeszedtünk három olyan vacsoraötletet, amelyek mind-mind megoldhatóak 500 kalória alatt, viszont finomak és táplálóak.
Wokban készült friss zöldségek csirkével
Bármilyen zöldségből elkészíthetjük ezt az egytálételt, akár mirelit zöldségkeverékekből, akár éppen azokból, amik a kertben nőnek. Elkészítése körülbelül 75 percet vesz igénybe. A hozzávalók három adag elkészítéséhez elegendőek.
Hozzávalók a húshoz:
- 25 dkg csirkemellfilé
- 2 gerezd fokhagyma
- majoránna, gyömbér
- só, bors
- 1 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a zöldségekhez:
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db cukkini
- 1 db padlizsán
- 25 dkg gomba
- 70 g kukorica (konzervből)
- 1-1 evőkanál méz és mustár
- 2 evőkanál szójaszósz
- wok fűszerkeverék
Elkészítés:
A húst vékony csíkokra felvágjuk, és egy tálban bepácoljuk a majoránnával, a gyömbérrel, a sóval, a borssal, a fokhagymával és az olívaolajjal. Mindenből annyit teszünk, amennyit saját ízlésünk megkíván. És ezt betesszük egy órára a hűtőbe, ezalatt el is tudjuk készíteni a zöldségeket. Először a hagymát, a répát és a paprikát vágjuk össze, a hagymát rögtön fel is tesszük dinsztelni. Majd rárakjuk a csíkokra vágott répát és paprikát, az egészet megpároljuk. Ezután felvágjuk a többi zöldséget, és hozzáadjuk. Mézből, mustárból és szójaszószból gyorsan készítünk egy könnyű és egyszerű szószt. Ekkor kivehetjük a húst a hűtőből, és pár perc alatt megsütjük egy serpenyőben. Amint kész, ráöntjük a szósszal és a kukoricával együtt a megpárolódott zöldségekre. Tíz perc alatt összepirul az egész étel, és elfő a zöldségek leve, készen is vagyunk.
Joghurtos spenót bulgurral
Egy rendkívül gyorsan elkészíthető receptet hoztunk, összesen csak 25 percet vesz igénybe, emellett igazán kalóriaszegény és finom. A hozzávalók három adag elkészítéséhez elegendőek.
Hozzávalók:
- 80 dkg spenót
- 1 db vöröshagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 0,5 bögre joghurt
- 2 dl görög joghurt
- 1 kávéskanál chilipehely
- 3,5 dl víz
Elkészítés:
Első lépés, hogy a spenótot jó alaposan megmossuk és közepes nagyságúra felszeleteljük. Majd a hagymát az olívaolajon a sűrített paradicsommal megfonnyasztjuk. Hozzáöntjük a spenótot, és 10-15 percig még benne hagyjuk, csak ezután tesszük bele az apróra vágott fokhagymát. A megmosott bulgurt is adjuk hozzá a spenóthoz, és pirítsuk az egészet néhány percig. Felöntjük vízzel a lábost, és addig főzzük, amíg a bulgur elég puha nem lesz, ezt fűszerezzük ízlésünk szerint, és készen is vagyunk. A hideg joghurtot csak tálalásnál öntsük a tetejére.
Párolt brokkoli és sült krumpli öntettel
A csupán 290 kalóriát tartalmazó egytálétel az egyik legjobb választás diétás étrendhez. Elkészítése bár kicsit ráérős, mert 65 percbe telik, de megéri. A hozzávalók három adag elkészítéséhez elegendőek.
Hozzávalók a párolt brokkolihoz:
- 1 közepes fej brokkoli
- 1,5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál napraforgó olaj
- só, bors
Hozzávalók a sült krumplihoz:
- 8 közepes db burgonya
- 2,5 gerezd fokhagyma
- só, bors, kakukkfű
- 3 evőkanál napraforgó olaj
Hozzávalók az öntethez:
- 1 dl kefir
- 1,5 kávéskanál citromlé
- só, bors, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Sós vízben pár perc alatt roppanósra főzzük a brokkolit, leszűrjük és olajon kicsit még pirítjuk. Belekeverjük a fűszereket ízlés szerint. Meghámozzuk a krumplit, felvágjuk kockákra és összekeverjük a többi hozzávalóval, majd pirulásig sütjük. Az öntet hozzávalóit egyszerűen összekeverjük, és egy fél órára betesszük a hűtőbe hűlni, tálaláskor pedig ráöntjük a krumplira és a brokkolira is.
(Forrás: Nosalty, Fotó: Getty Images)