nlc.hu
Gasztro

17 cukkinirecept, amit ki kell próbálnod

Van otthon cukkini? 17 recept a töltött cukkinitől a savanyúságon át a süteményig

A cukkini igen sokoldalúan felhasználható, a zöldségételek mellett remek édességalapanyag is például. Tíz recept következik a nyár bőven termő tökféléjéből, cukkiniből!

Mindenkinek megvan a maga kedvenc cukkinis étele. Ilyenkor azonban, amikor minden tisztességes veteményeskertben túlburjánzik a cukkinitermés, érdemes egy kicsit körülnézni, hogy a megszokott receptjeinken túl mi mindent hozhatunk ki a jobbára zöld, ritkább esetben sárga vagy lila termésekből.

Tudni kell, hogy a cukkini éppen azért olyan sokoldalú, mert nem különösebben karakteres sem az íze, sem az állaga. Ennek köszönhetően lehet egy ételben főszereplő, és lehet köret vagy kiegészítő is. Sokan nem tudják, de nyersen is remek alapanyag, gazdagíthat salátákat mindenféle hőkezelés nélkül.

Cukkinik és padlizsánok

Cukkinik és padlizsánok / Fotó: Valery Yurasov, Getty Images

Kabakosok? Savanyítsuk!

A tökfélék, avagy kabakosok (Cucurbitaceae) remekül savanyíthatóak, gondoljunk csak az uborkára, a minidinnyékre vagy savanyított tökre. A befőttes üvegekben cukros-ecetes lében, fűszerekkel tartósított zöldségek közül kevésbé elterjedt a cukkini, pedig kiváló savanyúság készül belőle. A feszes héj haraphatóságot biztosít, a lédús hús megszívja magát nedvességgel. Ha sok a cukkinid, próbáld csak ki!

Tovább a cikkre: Itt az ideje a kisdinnye, a karfiol és a patisszon savanyításának

Házi savanyúság

Szép és finom / Fotó: Westend61, Getty Images

Jól hallod: cukkinilekvár

A cukkini semleges ízének további előnye, hogy nem kell a sós térfélen maradnunk vele. Gondolnánk, vagy sem, nem csak savanyúság, de kiváló lekvár is készíthető belőle. A mi receptünkben citrom és fahéj ízesíti, de nyugodtan engedjük el a fantáziánkat: a narancs, a lime, a rozmaring is jól állhat neki.

Tovább a cikkre: Készíts házi cukkinilekvárt!

Cukkinilekvár

Citrusokkal az igazi / Fotó: Natalikaevsti, Getty Images

Hűs cukkinikrémleves

Nyáron ehetjük hidegen ugyanazt a levest hidegen, amit télen melegen. Mivel a cukkini íze visszafogott, ne fogjuk vissza magunkat a fűszerezéssel! Egy kis citruslével frissíthetjük, fekete vagy fehér borssal tehetjük pikánssá, a kapor a nyár friss (de megosztó) zöldfűszere. Nem hiányzik belőle sem a hús, sem a tejszín, de egy kis pirított dió vagy morzsolt sajt csak jót tehet neki.

Tovább a cikkre: Hideg cukkinikrémleves dióval és kaporral

Nyári cukkinikrémleves

Nyári cukkinikrémleves / Fotó: Sarsmis, Getty Images

Bébicukkinid van?

Minden zöldség bébije zsenge, finom és mutatós. Bármit kezdhetünk vele, amit a nagy cukkinikkel, de mégis érdemes kihasználni a kedves kis megjelenést. Jól mutat savanyítva is a befőttes üvegekben, vagy akár ebben a tepsis, sült tésztás ételben is. A karamellizált hagymás öntetet ne felejtsétek el elkészíteni hozzá!

Tovább a cikkre: Tepsis bébicukkini

Tepsis bébicukkini

Tepsis bébicukkini / Fotó: Central Archív

Cukkinicsónakok

A cukkini formája egyszerűen adja magát, hogy kivájjuk, és megtöltsük. Érdemes nem nagyon zsenge, de nem is túlérett, vastag bőrű cukkinit használunk ehhez a recepthez. Ha túl zsenge, akkor szét fog esni a sütés során, ha túl öreg, akkor nem tudjuk megenni szőröstül, bőröstül, hájastól. A kivájt cukkinibelet is keverjétek hozzá a töltelékhez!

Tovább a cikkre: Töltött cukkini és más darált húsos receptek

Töltött cukkinik

Töltött cukkinik / Fotó: freeskyline, Getty Images

Cukkinis-ricottás galette

A franciák nyitott pitéje, a galette édes töltelékkel népszerűbb, pedig a sós verziói is isteniek, és a végtelenségig variálhatóak. Ebben a húsmentes galette a ricotta, cukkini és kapor hármasa az alap, és egy kis reszelt parmezántól (vagy más kemény sajttól) sem sértődik meg. A piték készítéséhez elkél a kézügyesség, de a galette egyik bája éppen az, hogy szabad kézzel visszahajtogatva a tésztát szabálytalanul is tetszetős.

Tovább a cikkre: Cukkinis-ricottás galette

Cukkinis galette

Sós galette ricotta alapon / Fotó: Jelena990, Getty Images

Könnyű és abbahagyhatatlan: rántott cukkini

A rántott tök és rántott patisszon mellett igazán nagy találat a rántott cukkini is. Felejtsük el a rántott húsok illatát és állagát: a rántott cukkini belül puha marad, a könnyű, ropogós falatok pedig nem savanyúság, hanem egy friss mártogatós, valami könnyű nyári szósz után kiáltanak. Egy tejfölös vagy joghurtos alapú zöldfűszeres szósszal nem tévedhetünk.

Tovább a cikkre: Imádnivaló rántott zöldségek

Rántott cukkini

Joghurtos szósszal / Fotó: Nemes Nóra Dacota,Nosalty Ételfotó

Két szeretett magyar író és a francia klasszikus: ratatouillle

„Csináljatok rajzfilm ratatouillle-t. Vagyis confit byaldit. Sokkal könnyebb annál, mint amennyire látványos” – kezdte Dragomán György író, majd Nyáry Krisztián folytatta. „Dragomán György posztjától kedvet kaptam egy kis sütőben sült ratatouille-ra. Paprika nincs benne, viszont én nemcsak a szószba teszek hagymát, hanem a cukkini-, padlizsán- és paradicsomszeletek közé is csúsztatok egy-egy majdnem átlátszóan keskeny hagymakarikát. 2,5 órát sült.”

Tovább a cikkre: Készíts ratatouille-t – francia lecsó Dragomán György és Nyáry Krisztián után szabadon!

Ratatouille

Ratatouille L’ecsó módra / Fotó: Whitestorm, Getty Images

Cukkinipizzácskák liszt nélkül

Könnyű kis „hamis pizzácskákat” készíthetünk liszt nélkül, zöldségalapon. Ha szeretjük a paradicsomos alapot és a ropogós sajtot, de szeretnénk valami könnyed, nem lisztes ételt enni, hát íme. A tésztaélmény elmarad, de a frissen sült, illatozó cukkinipizzák nem fognak csalódást okozni. Előételnek, uzsonnának, könnyű esti vacsorának is remek.

Tovább a cikkre: Cukkinis receptek között a cukkinipizzák

Cukkini- padlizsánpizzácskák

Cukkini- padlizsánpizzácskák / Fotó: I love takeing photos and i think that is a really great opportunity for me to share them, Getty Images

Vega pörkölt vagy ragu cukkiniből

A vegetáriánus pörköltek valójában zöldségraguk. Minden harcos húsevőnek a bicska kinyílik a zsebében, ha pörköltnek (hovatovább steaknek!) neveznek egy növényi alapú fogást, így aztán nevezhetjük ragunak is. A lényeg, hogy bár nem zsíron indítjuk, úgy fűszerezzük, akár egy pörköltet, és úgy is tálaljuk egy általunk kedvelt körettel. Mint például ezt a paradicsomos cukkiniragut okrával.

Tovább a cikkre: Paradicsomos-okrás cukkiniragu

Paradicsomos-okrás cukkinipörkölt

Paradicsomos-okrás cukkinipörkölt / Fotó: Fotó: Central Archív

Törökösen

Az itthon óriási népszerűségnek örvendő török étkezdék klasszikusa a joghurtos padlizsán. A fokhagymás joghurtba azonban nem csak padlizsánt tehetünk, hanem cukkinit is. A római köményt és a petrezselymet kedveli ez a köretként és salátaként is felszolgálható török fogás. A gránátalma pedig ízlés szerint elhagyható!

Tovább a cikkre: Joghurtos cukkinis padlizsánsaláta

Török joghurtos padlizsán és cukkini /

Török joghurtos padlizsán és cukkini / Fotó: Pexels.com

Tócsni cukkiniből

A tócsni (cicege, krumpliprósza, lapcsánka, macok, rösztike) a szegény ember eledele, egy zsírban vagy olajban sült, reszelt krumpli és liszt alapú étel. A cukkini tökéletes alapanyag a tócsni „felfrissítésére”, sőt más zöldségeket is reszelhetünk bele, az alábbi receptben például sárgarépa szerepel. Gluténmentes lisztekkel is kísérletezhetünk, hogy ne essen szét a sütés során a lepénykénk.

Tovább a cikkre: cukkini egészségesen

Cukkinis tócsni

Reszeljünk cukkinit is a krumpli mellé! / Fotó: Carlo A, Getty Images

Zhugetti: a cukkinispagetti nem cukkinis spagetti!

Biztosan láttatok már legalább képen cukkinispagettit. A látványos zöld spagetti nem egy színezett olasz tészta, hanem maga a nyers cukkinit vághatjuk fel spagettialakban. Egy spirál zöldségszeletelő szükséges hozzá, és kész is a világ legegészségesebb spagettije. Kis olívaolajon rá is piríthatunk, úgy finomabb, és garantáltan minimális kalóriát viszünk be vele. Sok szószt elbír!

Tovább a cikkre: Készíts nyári cukkinspagettit!

Cukkinispagetti

Garnélás cukkinispagetti / Fotó: wmaster890, Getty Images

Cukkinigofri

A gofri – angol nyelvterületen waffle – sem csak édes műfaj. Cikkünkből is kiderül, hogy kreatívkodhatunk karfiollal, sütőtökkel és cukkinivel is. A gofrink tésztája lágyabb lesz tőle, a fetasajt ízkaraktert ad neki, a kapor pedig ízlés szerint kihagyható. Ha nincs otthon kenyerünk, de van egy kis lisztünk, cukkinink, és persze gofrisütőnk, már meg is van a „péksütemény” a reggelihez, uzsonnához, vacsorához.

Tovább a cikkre: Süss zöldséges gofrikat!

Cukkinis gofri

Csakis szósszal / Fotó: Natkinzu, Getty Images

Chips – egészségesen

A chips fogalma egybeforrt az egészségtelen táplálkozással. Nem is minden alap nélkül. Ha szeretünk nassolni, de nem szeretnénk végtelen mennyiségű kalóriát bevinni pálmaolajjal bevont krumpliszirmok formájában, készítsünk házi chips-et! Igazi (egészséges) kapudrog az olívaolajjal, fűszerekkel sütött cukkinichips. A világ legegyszerűbb receptje.

Tovább a cikkre: Cukkinichips, amit imádni fogsz

Natúr cukkinichips

Natúr cukkinichips / Fotó: Adél Békefi, Getty Images

Vágjuk fel kreatívan – nyersen, salátákba

A cukkini nyersen belül puha, és sokkal kellemesebb állagú, mint például a vizes kígyóuborka. Érdemes elővenni a négyoldalú reszelőnket, még jobb, ha van speciális zöldségszeletőnk.

Cukkiniszeletelés háromszor

Fotó: Aniko Hobel, Getty Images

Vághatjuk vékony csíkban hosszában, kisebb vagy nagyobb hasábokra, spirálba, sőt akár nagy lyukú reszelőn reszelhetjük is a salátára. Érdekes, hogy mindegyik vágási stílussal más arcát mutatja ez a zöldség. Attól függően, hogy milyen alakú vagy vastagságú a szelet, másképp veszi fel a salátaöntetet, más érzés ráharapni.

Tovább a cikkre: Cukkinisaláta parmezánnal és fenyőmaggal

Saláta nyers cukkiniből

Saláta nyers cukkiniből / Fotó: haoliang, Getty Images

Brownie: az imádott sütemény zöldséggel!

Gyakorló anyukák diadala lehet a cukkinis brownie. A tömény csokis süteménybe egy egész cukkinit belereszelünk, és máris került zöldség is az asztalra. Nem lesz zöldségízű, ám a sokszor megkeményedő, kiszáradásra hajlamos brownie belseje lágyabb és szaftosabb lesz a nyár egyik kedvenc zöldségétől.

Tovább a cikkre: Süssünk cukkinis brownie-t!

Brownie cukkinivel

Brownie cukkinivel / Fotó: A_Lein, Getty Images

Cukkinit bármibe!

Végül pedig ne feledjük, hogy a cukkinivel tényleg könnyű bánni. Ha serpenyőben sütünk húst vagy zöldségeket, nyugodtan dobjunk rá cukkinit is. Elrontani nem fogja, egyedül csak arra figyeljünk, hogy a puha, zsenge zöldség percek alatt elkészül. Nem igényel hosszan tartó előkészítést vagy sütést. Cukkinire fel!

Serpenyős hús cukkinivel

Serpenyős hús cukkinivel / Fotó: Westend61, Getty Images

Tovább olvasok: Vetőmagtól a villáig: valójában ilyen az élet az uborkaszezonban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top