nlc.hu
Gasztro

Savanyúságok télire

Itt az ideje a kisdinnye, a karfiol és a patisszon savanyításának

Nincs is jobb dolog, mint télen kibontani egy üveg nyáron eltett savanyúságot a vacsora mellé. A házi savanyúk összehasonlíthatatlanul jobbak, mint a boltiak, de ahhoz, hogy télen kéznél legyenek, most kell eltenni őket.

Itt az ideje a téli savanyúságok eltevésének. Ha tehetjük, inkább többfélét főzzünk be, csak mindenből kevesebbet, így nem unjuk meg a következő szezonig. Az is remek ötlet, amikor családok összeállnak, és mindenki csak egyféle savanyúságot rak el, majd cserélgetik, hogy mindenkinek többféle jusson.
A befőzés előtt a legfontosabb a befőttesüvegek strilizálása. Ehhez először hagyományosan mossuk el az üvegeket, majd egy nagy fazékban forraljunk vizet és öt percig főzzük benne az üvegeket. Amikor kész, már ne nyúljunk bele a kezünkkel, akármilyen tisztának is tűnik. Csipeszt használjunk a mozgatásához. Ha mosogatógéppel mosogatjuk el az üvegeket, akkor nem kell külön kifőzni, csak használjuk a legmagasabb hőfokot, és ne tegyünk bele másik edényfélét. Tetőből minden évben vásároljunk újakat, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem romlik majd meg a savanyúság. A befőttesüveg-tetőket is sterilizálni kell felhasználás előtt.

Savanyított kisdinnye ((Fotó: GettyImages))

Savanyított kisdinnye ((Fotó: GettyImages))

Kisdinnye savanyúság

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld kisdinnye, minidinnye
  • 2,2 l víz
  • 6 dl 10 %-os ecet
  • 30 dkg cukor
  • 2 ek só
  • 2 babérlevél
  • 1 ek mustármag
  • 1 ek koriander mag
  • 1 darabka szerecsendió virág
  • 1 száraz csili

A dinnyét alaposan megmossuk. Ha nagyobbak, vagy nem egyformák, akkor amelyiket szükséges, félbevágjuk. Szorosan üvegekbe rakjuk. A savanyúságléhez hidegen összeöntünk minden hozzávalót a fűszerekkel együtt, majd felforraljuk, és lehűtjük. Langyosan a dinnyékre merjük és légmentesen lezárjuk. Az üvegeket egy nagy fazékba tesszük, körbe rakjuk konyharuhával, hogy ne ütődjenek össze és felöntjük vízzel. Lefedjük, és nagyon alacsony lángon, hogy a víz semmiképp ne forrjon, legfeljebb néha rövid ideig gyöngyözzön, majd így 30 percig dunsztoljuk lefedve.

Ilyen szép a piccalilli a polcon (Fotó: GettyImages)

Ilyen szép a piccalilli a polcon (Fotó: GettyImages)

Piccalilli, a britek válasza a karfiol savanyúságra

Igazán különleges, fűszeres, és szép savanyúság. A házi változata pedig klasszisokkal finomabb, mint a bolti. Ha a bolti már valaha elvette a kedvünket, adjunk még egy esélyt a piccalillinek otthon!
 
Hozzávalók:

  • 60 dkg karfiol
  • 10 dkg cukkini
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg kígyóuborka
  • 10 dkg salotta hagyma
  • 2 ek finom só
  • 30 gramm kukoricakeményítő
  • 5 tk őrölt kurkuma
  • 5 tk angol mustárpor
  • 2 ek mustármag
  • 1 kk őrölt római kömény
  • 2 kk őrölt koriander mag
  • 6 dl fehérborecet
  • 15 dkg barna cukor
  • 2 ek méz

A zöldségeket falatnyi darabokra vágjuk. Lesózzuk, és letakarva egy éjszakát pihentetjük. Másnap leöntjük róla a sós lét, és alaposan átmossuk. Innentől kezdve érdemes üveg, vagy rozsdamentes tálat használni, mert a kurkuma a műanyagot végleg összefogja. A tálba tesszük a keményítőt, a kurkumát, a mustárport, a mustármagot, a rómaiköményt és koriandert és másfél deci ecettel alaposan összekeverjük, hogy sűrű, paszta állagot kapjunk.
A maradék ecetet, cukrot és mézet összeforraljuk, majd kanalanként hozzáadjuk a fűszerpasztát is. Addig forraljuk, amíg besűrűsödik. Beleforgatjuk a zöldségeket és a forró, sterilizált üvegekbe töltjük, lenyomkodjuk, majd légmentesen lezárjuk. Egy hónapig hagyjuk legalább, hogy az ízek összeérjenek, de még jobb, ha karácsonyig hozzá se nyúlunk.

Télire eltett savanyúság (Fotó: GettyImages)

Télire eltett savanyúság (Fotó: GettyImages)

Ecetes patisszon télire

Szerencsés, akinek tele a kertje mini csillagtökökkel, mert mind elteheti télire, amikor ki leszünk éhezve a sok nyári íz után. Annak, akinek nem terem meg a kertében, marad a piac, de még így is megéri, mert a patisszon az egyik legfinomabb savanyúságféle, ráadásul nagyon egyszerűen el is rakható.
Hozzávalók:

  • 2 kg patisszon
  • 4 db lila hagyma
  • 3 dkg cukor
  • 4 dkg só
  • 6 gerezd fokhagyma
  • friss kapor és csombor ízlés szerint
  • 1 l víz
  • 2 dl  10%-os ecet
  • 1 ek egész bors

A patisszonokat alaposan megmossuk. Ha valamelyiken van sérült rész, azt vágjuk ki akkor, amikor eltávolítjuk a szár-részét is. A lilahagymát negyedekre vágjuk, a kaprot és a csombort megmossuk. A patisszonokat szorosan a sterilizált üvegekbe rajuk, majd közéjük nyomkodjuk a kaprot és a csombort. Erre lilahagymát teszünk, arra fokhagymát és egész borsot. A savanyúságléhez a vizet összeforraljuk a sóval, az ecettel és a cukorral, majd felforraljuk. Ráöntjük a patisszonokra, és lezárjuk az üvegeket. Paplanok vagy más, puha, meleg takarók között 3-4 nap alatt hagyjuk kihűlni. Sötét, hűvös kamrába tesszük a felhasználásig.

Főzzünk be!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top