Kóstoltál már házi majonézt? Percek alatt kész, és egy új élmény!

Haranghy Orsi | 2023. Szeptember 10.
Évtizedes szokást törhetünk meg: a házi majonéz egy új világ!

Mondhatni köszönőviszonyban sincs egymással a bolti és a házi majonéz – vagy legfeljebb köszönőviszonyban vannak egymással. Szögezzük le, hogy remek ízű bolti majonézek kaphatók. Ez egy olyan konyhai alaphozzávaló, ami nélkül lehet, de nem érdemes háztartást vinni. Tucatnyi ételt gazdagíthatunk, dobhatunk fel egy-két kanál majonézzel.

Mint mindenben, ebben is izgalmas kihívás azonban elkészíteni a saját verziónkat. Sőt, igazi kihívásnak nem is neveznénk, olyan egyszerű házi majonézt csinálni.

Az eszményi állag / Fotó: AtlasStudio, Getty Images

Miben más a házi?

Teljesen más textúra jellemzi a saját készítésű majonézt. Könnyedebb, levegősebb, lágyabb, krémszerűbb a gyári kencékhez képest. Nem egy olyan embert ismerünk, aki több évtizednyi tojásporral, tartósítószerrel, állományjavítókkal gyártott, nagyüzemi majonézfogyasztás után nem kíváncsi a házi megoldásra, de ez legyen az ő bajuk.

Készül a házi majonéz / Fotó: Malkovstock, Getty Images

Barátunk egy kézi botmixer, de valójában igen gyorsan elkészíthető kézi habverő segítségével is. Azt javasoljuk, hogy mielőtt elkezdetek zsonglőrködni a különböző házi majonézízesítésekkel, először készítsétek el az alapverziót, utána jöhet az őrület.

Ritkán mondunk ilyet, de ez esetben mi a sima napraforgóolajra és nem az olívaolajra esküszünk. Próbáld ki mindkettővel, és döntsd el magad!

Azt se felejtsd el, hogy nyers tojást tartalmaz a majonézed tartósítószerek nélkül. Egyétek meg tehát egy-két napon belül!

A legfontosabb trükk: ha botmixerrel dolgozol, először csak a tojássárgákat add hozzá, és nyomd le a botmixert a kehely vagy a tál aljába. Onnan fokozatosan felhúzva keverd fel, miközben apránként öntöd hozzá az olajat. Ne fentről tehát, hanem lentről felfelé húzd a mixert. Ha kézzel vered fel a majonézt, akkor szintén csak lassan, óvatosan adagold hozzá az olajat, ne borítsd rá. Ez némi türelmet és kézi munkát igényel.

Ennél szilárdabb állag a cél / Fotó: welcomeinside, Getty Images

A majonézt végül bátran ízesítheted is:

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version