Falafeles móka: 3 egyszerű, tuti recept

Balogh Sarolta | 2023. Szeptember 13.
Kóstoltuk már, hogy milyen istenien finom a falafel? Akár igen, akár nem, mutatunk 3 olyan egyszerű receptet, amely mindenki kedvence lesz!

Képzeljük el, hogy sétálunk egy sziporkázóan napos délutánon, miközben az utca sarkán található kis büféből származó csodálatos illatok szállnak az orrunk felé. A szél hozza magával a fűszerek varázsát, amelytől összefut a nyál a szánkban. Üdv a falafel világában!

A falafel minden falatja egy ízbomba a szánkban

A falafel, Közép-Kelet egyik legkedveltebb és legikonikusabb ételkülönlegessége, már évszázadok óta elkápráztatja az embereket világszerte. Egy egyszerű összetevőkből készült étel, melynek gyökerei mélyen a Közép-Kelet történelmébe nyúlnak vissza. Mára azonban a világ minden táján egy valódi kulináris kincsnek számít. A falafel nem csak egy egyszerű harapnivaló; ez az ízletes csoda mélyen beépült a kultúrákba, és a gasztronómiai térképen is egyre növekvő népszerűségre tesz szert.

Ebben a cikkben gasztronómiai utazásra invitálunk mindenkit a falafel világába. Fedezzük fel ennek a különleges ételnek az eredetét a 3 egyszerű receptnek hála. Lépjünk be mi is a falafel megunhatatlan birodalmába, ahol minden harapás egy ízekkel teli kaland, és ahol a tradíció és modernség találkozik egy csodás, ropogós falatban.

A falafelhez (12-15 darab)

A falafelhez a csicseriborsót, a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a sót, a grízlisztet, a friss koriandert és a tojást tegyük egy konyhai robotgépbe. Pépesítsük, amíg a massza sima nem lesz, de még mindig elég sűrű az állaga. Formázzuk a keveréket 12-15 kis golyócskává, és mindegyiket hintsük meg szezámmaggal.

A golyókat tegyük hűtőbe 30 percre, vagy felhasználásig. A falafel sütéséhez melegítsük fel az olajat egy serpenyőben közepesen forróvá. Süssük 10 percig, rendszeresen megforgatva, amíg aranyszínű és átsült lesz.

Falafeles tészta

Hozzávalók:

Elkészítés:

A tésztához főzzük meg a tagliatellét a csomagoláson található utasítások szerint vagy al dentére, majd jól csepegtessük le. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a fokhagymát és a chilit, és kevergetve 1 percig főzzük. Adjuk hozzá a spenótot, és keverjük 1 percig, vagy amíg elég fonnyadtnak tűnik. Adjuk hozzá a tagliatellét és a petrezselymet, és kevergetve melegítsük át néhány másodpercig. Tálaláskor a tetejére négy falafelt teszünk, és ráfacsarjuk a citromlevet.

Falafel pitával

Ilyet ehetünk gyrosozókban is, de az otthoni mindig jobb!

Hozzávalók:

Elkészítés:

A pitákhoz melegítsük elő a sütőt 210/190 Celsius-fokra (légkeverés, 6-os fokozat). Tegyük a pitaháromszögeket egy tepsibe, locsoljuk meg őket 1 evőkanál olajjal, és szórjuk meg tengeri sóval. Süssük 5-10 percig vagy amíg ropogósra sül. Keverjük össze a salátát és a lila hagymát, majd öntsük meg a maradék olajjal és a citromlével. Tálaljuk négy falafel és a joghurt mellé.

Reggeli pirítós

Hozzávalók:

Elkészítés:

Ehhez a recepthez pirítsunk meg egy szelet kenyeret, majd tegyük rá az összetört falafelt. A tojást az olajban magas hőfokon megsütjük, és a pirítós tetejére tesszük. Megszórjuk paprikával, és tálaljuk. Készíthetünk több szeletet is!

(Forrás: BBC Food, Fotó: Getty Images)

Exit mobile version