Gasztro

Ha így készíted, nem esik szét sütéskor a falafel

Egy egyszerű trükk, és gyerekjáték lesz elkészíteni a tökéletes falafelt.

Néhány évvel ezelőtt egy ismerősömmel betértünk egy falafelezőbe. A csicseriborsó golyók kint voltak a pulton egy tálban, az ismerősöm odanyúlt és hamm, bekapott egy szemet. Az eladó megkérdezte, hogy ízlett-e, majd közölte, hogy 150 forint. Ezen egy pillanatra fennakadt a szemünk, az oké, hogy nem ingyen van, de mi kerül egy két centiméter átmérőjű, olcsó hüvelyesből álló golyón 150 forintba? Semmi, azon kívül, hogy a tulajdonos ebből szándékozott megélni. Mondjuk, így már érthető.

Azóta nagyot változott a világ, jelenleg senki sem jár étterembe, ezért új és népszerű hobbivá nemesült az eddig mindig megvásárolt ételek receptjének otthoni kikísérletezése. Mára már fél kézzel, röhögve sütünk olyan finom kovászos kenyeret, hogy nem is értjük, hogy élhettünk azelőtt a boltin, grillezzük a hamburgert, és panírozzuk a csirkeszárnyat – nehogy már pont a falafel fogjon ki rajtunk!

Nem is fog, falafelt készíteni viccesen egyszerű – habár elrontani is az. Nem a fűszerezés a leggyengébb láncszem: ha kerül bele római kömény, nagyot már nem tévedhetünk. Az állagával viszont alaposan mellé lehet fogni, főleg akkor, ha az egész szétesik morzsáira.

Elmondom a trükköt: hagyni kell pihenni a masszát, ideális esetben egy éjszakán át, de ha csak néhány óra jut neki, már az is elég, hogy a csicseriborsóban található keményítő kifejtse a hatását, és egyben tartsa a golyót.

A tökéletes falafel elkészítése tehát előző nap kezdődik, de ha – velem együtt – te sem hiszel a tökéletességben, sokkal inkább az „elég jóban”, akkor elég, ha az ebédre szánt falafel masszáját reggel készíted el. Öt perc munka van vele, pont annyi, amíg lefő a kávé a kotyogóson. Természetesen konzervből dolgozunk, főzzön csicseriborsót fél napig, akinek nem drága az ideje.

Falafel

Falafelgolyók tabbouleh tálon, zöldségekkel

Falafelgolyók tabbouleh tálon, zöldségekkel (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • 1 nagy (480 g) csicseriborsó konzerv
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fél fej hagyma
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 2 tk. őrölt római kömény
  • 10 szem koriandermag összezúzva
  • egy csipet fűszerpaprika
  • egy csipet őrölt bors
  • egy csipet fahéj
  • 1 tk. só
  • 1 tk. szódabikarbóna

Elkészítés

  1. A konzerv csicseriborsót leszűrjük, leöblítjük, majd beletesszük a késes robotgépbe a fokhagymával, a hagymával és a petrezselyemmel együtt. Elkezdjük zúzni, addig pörgetjük, amíg nedves homokhoz hasonló masszát nem kapunk.
  2. Ezt a masszát most lefedve betesszük a hűtőszekrénybe és elmegyünk a dolgunkra. Tapasztalatom szerint négy óra pihentetés már elég meggyőző eredménnyel jár, nem esik szét a falafel sütéskor, de ha kétségeink vannak és biztosra akarunk menni, akkor hagyjuk békén a masszát egy egész napig.
  3. Amikor már nem bírjuk tovább cérnával, elővesszük a masszát, és belegyúrjuk a szódabikarbónát. Sütőpor is megteszi. Ez nagyon fontos hozzávaló, mert ha nem lazítjuk valamivel a golyót, akkor olyan kemény lesz, mint egy lövedék.
  4. Olajat hevítünk, a masszából nedves kézzel golyókat formálunk és kisütjük. Nem kell túl sokáig sütni, egy-két perc elég neki, különben szintén megkeményedik, kiszárad.

Salátával és joghurttal bőven nyakon öntve tálaljuk. A joghurtba keverhetünk zúzott fokhagymát és sót, attól még finomabb lesz.

Mivel ehetjük még a falafelt?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top