Készítsd el velünk Gordon Ramsay zúzott krumpliját: sajtos, szalonnás, borsos, isteni!

Haranghy Orsi | 2023. Szeptember 30.
Zúzott krumpli a horzsolós stílusú séftől. Milyen alapanyagokat használ hozzá Gordon Ramsay, és hogyan tudjuk egyszerűsíteni a mindennapokban?

Több kedvencet egyesített ebben az ételében Gordon Ramsay, de ezzel együtt is ez egy nagyon egyszerű recept.

Bár a séf leghíresebb fogásai olyan időigényes húsételek, mint a sok ügyességet igénylő Wellington-bélszín, az irlandi ürügulyás (beef & guinness stew) vagy a francia vörösboros kakas, a coq au vin, valójában sok hétköznapi receptet is megtanulhatunk tőle. A legkrémesebb rántotta készítését is lépésről lépésre bemutatta, a mindössze négy hozzávalós Ramsay-féle csokimousse-t pedig akár egy ügyesebb gyerek is el tudja készíteni (szülői segítséggel természetesen).

Első hallásra a pancettamorzsás zúzott burgonya is elég extrának tűnik, pedig ez egy olyan étel, amire akár a gyors kajákra szavazó kamaszok is rákaphatnak. Ez egy sütőben sült krumpli ráolvadó sajttal, pirított szalonnamorzsával. De miért ilyen bonyolult ennek az egyszerű ételnek a neve? Miért nem a saját hazájában megszokott bacont használja a séf? Egyáltalán milyen fajta krumpli ideális hozzá? Lássuk részleteiben.

Gordon Ramsay zúzott krumplija szalonna-, vagyis pancettamorzsával / Fotó: gordonramsay.com

A cacio e pepe dicsérete

A cacio e pepe [ejtsd: kácsó e pepe] az olasz konyha egyik legegyszerűbb komfortétele. Ez a néhány alapanyagból, hús nélkül készülő, egyszerű tésztaétel a valódi olasz pasták jóval autentikusabb képviselője, mint az itthon népszerű bolognai spagetti vagy milánói makaróni, amiket egy olasz ember fel sem ismerne. De ez más tészta!

A tésztát mindössze egy vajas-olívaolajos, pecorino sajtos, selymes szósz vonja be, és a végén jó sok frissen őrölt borssal szórják meg. A cacio e pepébe nem tesznek olyan rengeteg sajtot és zsiradékot, mint egy jó magyar sajtos-tejfölös tésztába vagy az amerikai mac&cheese-be.
Egy karakteresebb ízvilágú olasz sajtból inkább kevesebb kerül bele: a pecorino jellegzetes ízű érlelt juhsajt, amit pehelyszerűen finomra lehet reszelni a kézi reszelőnk legapróbb lyukú oldalán.

Cacio e pepe, mellette egy darab pecorino / Fotó: AlexPro9500. Getty Images

A cacio e pepe elnevezésben a pepe a borsot jelenti, a cacio pedig a sajtot. Itália legnagyobb részén a formaggio szót használják a sajtra, a cacio egy Közép- és Dél-Olaszországban ismertebb szó rá. Gordon Ramsay ételének az összfűszerezése a só, bors és egy karakteres olasz keménysajt – parmezán vagy pecorino –, innen a cacio e pepe név.

Szinte érezzük az érlelt juhsajt illatát: Pecorino Romano / Fotó: Lara Hata, Getty Images

Miért használ a séf pancettát bacon helyett?

Az angolszász országokból származó receptekben általában bacon szerepel. Ez a magyar oldalszalonna (vagyis császárszalonna) megfelelője, ezek általában pácolt füstölt vagy pácolt füstölt-főtt előkezelést kapnak. A bacon magas telített zsírsav- és nátriumtartalmú, és nagy különbség a hagyományos magyar császárszalonnához képest, hogy a boltokban kapható baconok általában cukrot is tartalmaznak – nem véletlenül kezdték el bizonyos termékeken nagy betűkkel feltüntetni, ha cukormentesen készült. Sajnos már magyar termékekben is találkozhatunk a jelenséggel, szőlőcukrot, cukrot, illetve szárított glükózszirupot tartalmaznak egyes hazai termékek.

Bár pontosan nem ismerjük Ramsay alapanyag-választásának okait, az olasz pancetta [ejtsd: páncsétá] mindenképpen egészségesebb és ízletesebb szalonnafajta.

A pancetta a fenti oldalszalonnákkal ellentétben a sertés hasfalából készül, felgöngyölik és olasz fűszerekkel ízesítik. Alacsonyabb a zsírtartalma, az íze pedig lágyabb, kifinomultabb, kevésbé sós és füstös.

Ennek megfelelően az ára is jóval magasabb, míg a magyar császárszalonna kilója most 3000-4000 forintba kerül, a pancettáé 12-17 ezer forint között mozog. (A Ramsay-féle recept mindössze 60 grammot tartalmaz.)

Kerek és négyzetes formába is göngyölik / Fotó: BRETT STEVENS, Getty Images

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hagyományos, lassabb eljárással készülő pancetták nem tartalmaznak a nitrátokat, de a boltokban kapható termékek már ugyanúgy nátrium-nitráttal és nátrium-nitrittel készülnek, mint a többi kommersz, pácolt húsáru.

Bár a zsírtartalma alacsonyabb, mint a baconé, így is megfelelő mennyiségűt tartalmaz ahhoz, hogy zsírjára süssük, mint az alábbi receptben is. Igazán ízletes szendvicsalapanyag, pizzafeltét, salátabetét. Sonkásabb ízű, mint a szalonna/bacon, pirítva pedig kevésbé morzsalékos.

Milyen krumplit vegyünk a zúzott krumplihoz?

Gordon Ramsay az alábbi receptben úgynevezett Fingerling burgonyát használ. Ez a kis szemű, hosszúkás alakú burgonya vékony héjú és alacsony keményítőtartalmú, így nincs szüksék sok időre a sütéshez. Vékony héjának köszönhetően nem szükséges meghámozni, a sütés során pedig puha és vajas állagot kap.

Használjunk tehát mi is úgynevezett „A”-típusú burgonyát, más néven salátaburgonyát. Ezek a kemény, feszes húsú fajták nem főnek szét, a textúrájuk finomszemcsés. Az ízük lágy, kellemes, és alacsony keményítőtartalmúak. Bár a sütnivaló krumplik éppen a legmagasabb keményítőtartalmú, „C”-típusú burgonyák, a tepsis és a rakott krumplis ételekhez a „A”-típusúak ajánlottak. Itthon a Somogyi sárga kifli, Agata, Cherie fajták elérhetőek. Ezek a legdrágább krumplik egyébként.

Smashed potatoes, azaz zúzott krumpli újkrumpliból sütve / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Pancettamorzsás zúzott burgonya recept Gordon Ramsay-től

A pancettamorzsa tehát szalonnamorzsát jelent, az angol smashed potatoes-t pedig zúzott, esetleg lapított, nyomott burgonyaként fordíthatjuk. Az apróbb szemű salátaburgonyákat darabolás helyett egyben, a héjában megtörjük. Ehhez semmilyen speciális eszköz nem szükségeltetik, Ramsay ehhez egyszerűen egy kis befőttes üveget használ.

Így csalhatunk Gordon Ramsay receptjével – olcsóbb megoldások

Gordon Ramsay zúzott krumplija pancettamorzsával / Fotó: gordonramsay.com

Hozzávalók:

Elkészítése:

Forrás

Exit mobile version