2 szilvaleves, 2 élmény, 2 recept: a gyors, főzés nélküli és a mennyei sültszilva-leves

Haranghy Orsi | 2023. Október 01.
Gyümölcslevesek nélkül lehet élni, de minek, nem igaz? Mutatunk egy seperc alatt elkészíthető levest és egy fifikásabbat is!

A műfaj rajongói jól tudják, hogy egy ízletes gyümölcsleves bármelyik napszakban jól tud esni. Sőt, nem is kötelező levesként fogyasztani, ideális előételnek, de desszertnek is. A délutáni nassolás egy igazán egészséges alternatívája vagy könnyű vacsoraként is megteszi. Azt pedig csak halkan tesszük hozzá, hogy levest enni reggelire sem bűncselekmény, sőt! Több érv is szól mellette,

Ha megtetszettek a receptek, érdemes őket elmenteni, mert nem csak a szilvaszezonban aktuálisak. A kiengedés után számolnunk kell azzal, hogy kevésbé lesz feszes a bőre és a húsa, de krémleveseket fagyasztott gyümölcsből (és zöldségekből) is lehetséges készíteni. Így a zimankós hónapokban is velünk lehetnek ezek a fahéjas, kellemesen telt ízű ételek. Ha pedig hideg időben ennénk, az első, hideg gyümölcslevest is finoman megmelegíthetjük, csak forralni felesleges.

Csodálatos leves-, gombóc-, pite- és lekvár-alapanyag / Fotó: Sandi Rutar, Getty Images

A szilvalevesek legfontosabb trükkje

A fajtát válasszuk meg ízlésünk és lehetőségünk szerint, de ez most nem a kemény, feszes húsú, fanyarkás gyümölcsök terepe. Tökéletes receptek arra az esetre is, ha a gyümölcseink már kicsit megpuhultak, túlérettek. Nem az alkoholosan erjedő, punnyadt szilvák felhasználását javasoljuk, de a levesek ízvilágának jót fog tenni egy kis túlérettség.

Szilvaleves 4 hozzávalóból – főzés nélkül

Ez a leves nem sokban különbözik egy egészséges turmixtól. Sokan szeretik ehhez hasonló gyümölcsmixekkel kezdeni a napot, amelyekben egy vagy több nyers gyümölcs a főszereplő, és nagyot dobhatunk vele a napi vitamin-és ásványianyag-bevitelünkön. Persze nem csak az egészségtudatosak jó barátja a gyümölcs és a joghurt párosítás: ha nem egy menő, hordozható pohárba töltjük a mixet, hanem tányérba szedjük, és citrommal, szilvával díszítjük, egy könnyed, hideg leves kerülhet az asztalra.

Hideg szilvaleves főzés nélkül / Fotó: kgfoto, Getty Images

Tippek a hideg szilvaleves készítéséhez:

Hozzávalók:

Elkészítése:

A gyümölcslevesek királynője: vörösboros sültszilva-leves

A szilva egyébként sem felejthető ízű gyümölcs, de ezzel a módszerrel egy valódi ízbombát kapunk. Ha ránk hallgattok, a szilvás gombócot is így készítitek: a gyümölcsök előzetes alacsony hőfokon való sütése (szikkasztása) koncentrálja a gyümölcs ízét, a rásülő cukor pedig karamellizálja. Már ezzel is egy mélyebb ízű levest kapunk, de a vörösborral még egy csavart adunk neki. Ez esetben tejszínre, joghurtra sincs szükség, tejtermékek nélkül is krémes, telt lesz a leves. Mindkét leves kreatív betétje a kis túrógombóc vagy túrógaluska.

Tálalva! / Fotó: Image Professionals, GmbH Getty Images

nlc. tipp

Az alkohol el fog párologni belőle, de ha mégsem vörösborral készítenénk a levest, ne felejtsünk el hozzáadni a savas komponenst. E célra tökéletes negyed citrom frissen facsart leve.

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version