nlc.hu
Gasztro
Állatorvos figyelmeztet: Ne húzd le a kutya- és macskaürüléket a wc-n!

Egy állatorvos szerint nem szerencsés, ha kutya- vagy macskaürüléket húzunk le a wc-n

Ben, az Egyesült Királyságban élő állatorvos TikTok videóban hívta fel a figyelmet: problémát jelenthet, ha a kutyánk és macskánk ürülékét lehúzzuk a wc-n.
Figyelmeztető tábla

Az állatorvos @Ben.the.Vet néven készít tartalmat a TikTokra, és az egyik legutóbbi posztja elég nagyot ment. Szerinte ugyanis az a gyakorlat, miszerint a házikedvenceink ürülékét is a wc-n húzzuk le, árthat az emberi egészségnek. Szerinte ez azért van, mert az állatok ürülékében jelen van a toxocara nevű féregparazita – hívta fel a figyelmet a Daily Mail.

@ben.the.vet According to Anglian water, you shouldnt flush your pet’s poo down the toilet! Have you ever done this?? #LearnOnTikTok #toilet #vegetarian #dogsoftiktok ♬ POPOPOPOPO - Speed🧨

Az állatorvos szerint ez a parazita képes ellenállni a szennyvízfeldolgozás során keletkező körülményeknek, és ez azért ad okot aggodalomra, mert a toxocara zoonitikus, azaz mi emberek is elkaphatjuk, és különösen a gyermekek kiszolgáltatottak. Az emberek köztes gazdái a toxocarának, vagyis az emberi belekben nem fejlődnek ki a felnőtt férgek.

Inkább véletlenül lenyeljük a tojásokat (az állati ürülék részecskéiből), melyek lárvákká kelnek és ezek azok mozognak a testünkön belül.

Szerinte bizonyítékok utalnak arra, hogy a toxocarával való érintkezés a gyermekkorban csökkentheti a kognitív fejlődést és az intelligenciát.

A videó alatti bejegyzések arra utalnak, hogy rengetegen szokták a kis kedvencük ürülékét ily módon eltüntetni. Valaki ebből arra a következtetésre jutott, hogyha már évtizedek óta isszuk a csapvizet és semmi bajunk sem lett, akkor most kár erre ráparázni, de akadtak olyanok is, akikre Ben videója olyan hatással volt, hogy soha többé nem akarnak csapvizet fogyasztani. Mindenesetre az állatorvos nincs egyedül az elméletével: a videón megmutatja, hogy az Anglican Water weboldalas is ugyanezt javasolja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top