nlc.hu
Gasztro
Áfonyás túrótorta – sütés nélkül is isteni

Túrótorta sütés nélkül, amivel kezdőként is mindenkit lenyűgözhetsz

Ha ezt a túrótortareceptet egyszer megtanulod, tucatnyi gyümölccsel variálhatod. Kezdhetjük?

A túrótorta sütés nélkül, nyersen is készülhet. Ez egy minden szempontból energiatakarékos recept, hiszen tésztagyúrással sem kell foglalkoznunk, és az áramszámlánkon sem hagy nyomot.

Sok hasonló recept jóval bonyolultabb, de mi tojást sem tettünk bele, és nem is zselatinoztunk. Ezáltal nem lesz olyan tartása, mint a cukrászdás túrótortáknak, de sokkal lágyabb, krémesebb lesz. Egyszerűen csak házias, rusztikus. Ha mégis szeretnénk tartást adni neki, 6 lapzselatint javaslunk ehhez a mennyiséghez.

A túrótorta márpedig minden formájában mennyei, sütve és nyersen is. Igen sok változata létezik: készíthetjük krémes túróból (mint mi az alábbi receptben), de rögös túrót is használhatunk áttörve és átszűrve. Isteni lesz, ha mascarponéval is dúsítjuk a túrót, de mi most kihagytuk belőle ezt az extra drága hozzávalót.

Élhetünk túrótorta nélkül, de minek? Tippek tejtermékmentesen étkezők számára

Az ételallergiával vagy -intoleranciával élők, az önszántukból tejtermékmentes étrendet követők és a vegánok is készíthetnek (majdnem) túrótortát. Előbbiek jó barátja a ToTu nevezetű alapanyag, ami egy tojásfehérjéből és citromléből álló massza, ami valóban megidézi a túró ízét. Vegán körökben leturmixolt kesudióból és citromléből készítenek túrószerűséget. Ezek soha nem lesznek olyan ízűek és állagúak, mint a tehéntúró, de érthető, ha egy tejtermékeket nélkülöző is vágyik egy kis túrós finomságra.

Gyümölcsökkel is többféle módon gazdagíthatjuk. Készíthetünk gyümölcszselés réteget a tetejére, de ehhez érdemes a túrót is zselésítenünk, hogy megtartsa. Ugyanígy akár lekvárral is boríthatjuk a tetejét.

Áfonyás nyers túrótorta

Friss ízekkel: áfonyás nyers túrótorta / Fotó: yumehana, Getty Images

Ha szeretjük a gyümölcsök természetes ízét, akár csak szimplán friss vagy kiolvasztott gyümölcsökkel kínálhatjuk. Ez utóbbi megoldás esetén gondosan csepegtessük le őket. Szuperjól áll neki mindenféle barack, eper, cseresznye, meggy, erdei gyümölcsök, illetve trópusiak is – és persze az áfonya, ahogyan mi készítettük.

Ha nagyon édesszájú a társaság, akiknek készül, cukorsziruppal is felfőzhetjük az áfonyát, azonban a bogyós gyümölcs friss, természetesen édes ízével is remek. Így nem fogja elvinni a cukor a torta ízvilágát.

Áfonyás nyers túrótorta

Áfonyás nyers túrótorta / Fotó: yumehana, Getty Images

nlc tipp: Milyen kekszet használjak alapnak?

A legjobb választás egy natúr, mégis karakteres keksz. Legjobb a zabkeksz, de teljes kiőrlésű búzalisztből készült keksz is jó hozzá. Ha éppen csokis kekszed van, csak bátran! Egy kicsit csokis alaptól még egy túrótorta sem sértődött meg.

Áfonyás túrótorta – sütés nélküli recept

Hozzávalók:

A tortaalaphoz:

  • 25 dkg natúr keksz ízlés szerint
  • 10 dkg vaj vagy kókuszolaj

A sima túrós réteghez:

  • 65 dkg félzsíros krémes túró (tehát nem a rögös túró)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl habtejszín
  • Fél citrom frissen facsart leve
  • Fél citrom héja lereszelve
  • Fél teáskanál vaníliaőrlemény vagy 1 teáskanál folyékony vaníliakivonat

A gyümölcsös túrós réteghez és díszítésnek:

  • 15-20 dkg áfonya

Elkészítése:

  • Törd teljesen morzsalékosra a kekszet! Csinálhatod aprítógéppel vagy egy lezárt szájú zacskóba téve szét is klopfolhatod a kekszeket.
  • Melegíts vajat vagy kókuszolajat serpenyőben, és dolgozd össze a kekszmorzsával.
  • Kivajazott és/vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodjuk tortaalapként a kekszmorzsát. Jól nyomkodjuk le, hogy sima és tömör legyen.
  • Egy kb. 28 cm átmérőjű formára lesz szükségünk, +/– eltérhet a méret néhány centit.
  • Hűtsük legalább egy órát a tortaalapot. Hűtsük elő a habtejszínt is!
  • Egy keverőtálban a krémes túrót kézi robotgéppel dolgozzuk el a cukorral, vaníliával, a citromlével és reszelt citromhéjjal. Jól néznek ki a barna vaníliaszemcsék a túróban, ha vaníliaőrleménnyel fűszerezzük, és nem folyékony vaníliakivonattal. Ízre mindkettő remek, csak az a lényeg, hogy ne művi aromát használjunk.
  • A hűtőhideg habtejszínnel ezután felverjük a túrót, hogy legyen tartása.
  • A túrós habos massza felét rákenjük az alapra, és spatulával szépen elsimítjuk.
  • Az áfonya felén átmegyünk botmixerrel, pürésítjük. A túrómassza másik feléhez adjuk, és összekeverjük. Nem kell teljesen egyenletesnek lennie, kicsit szabálytalanul, akár márványosan is szép lesz.
  • Ha elegyengettük a tetejét, mehet a hűtőbe a tortaforma. Legalább 8 órán át hűtsük!
  • A végén levehetjük a tortaformát, meg kell állnia a túrótortánknak. Az áfonya maradékával díszítsük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top