nlc.hu
Gasztro

Krumplis tészta, ahogyan még soha nem készítetted! Két klasszikus egy receptben

A legmenőbb krumplis tészta valaha egy kis séftrükkel: Bernáth József ihlette a receptet

Két egyszerű, házias magyar kedvenc találkozása egy ételben: krumplis tészta extra Bernáth József receptje alapján.

A krumplis tésztát úgy igazán még a menzán sem tudták igazán elrontani. Kevés hétköznapibb étel van nála, mindig is egy igazi szegények eledele volt a krumplis tészta. Kiemelhetjük persze a múlt időt, mert a száraz tészták ára nagyot ugrott az utóbbi években.

A legfinomabb krumplis tészták viszont frissen gyúrt házi tésztából készülnek, így még mindig olcsó fogásnak számít ez az étel. De mi az a csavar, amit Bernáth József, a televízióból és könyvei által ismert szakács adott hozzá ehhez a végtelenül egyszerű ételhez?

Grenadírmars, azaz krumplis tészta

Grenadírmars, azaz krumplis tészta tejföllel, kovászos uborkával / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Krumplis tészta x paprikás krumpli

Az új ízek és alapanyagok felfedezésén kívül már csak egy jobb van: visszatérni a hagyományainkhoz, és az ezerszer kóstolt kedvencekhez hozzányúlni újító szemlélettel, ötletekkel, technológiákkal. A hatás szinte előre kiszámítható: megelevenednek az emlékek, miközben sokkal célzottan és tudatosabban bánhatunk az alapanyagokkal, ízekkel.

Bernáth József nyolc évvel ezelőtt a Konyhafőnökben mutatta be ezt az ételt látványos, éttermi tálalásban. Ha minden lépésében nem is követjük a szakács tanácsait, az ötlet valóban zseniális.

A krumplis tészta kapcsán leggyakrabban felmerülő truváj ugyanis, ha lepirítjuk. Más receptek sajtos besütéssel ajánlják – de ezzel tulajdonképpen már elveszíti minden jellegzetességét. Ezért különösen kreatív a paprikás krumplival infuzionálni, mert így a krumplis tészta megtartja az eredeti stílusát, az ízeiben viszont köröket ráver az eredetire, és kap egy olyan szaftos szószt, ami a sokszor száraz krumplis tésztát sokkal kellemesebbé teszi.

Mitől lehet igazán finom egy egyszerű krumplis tészta?

Ha nem gyári száraztésztából főzzük, hanem magunk gyúrjuk a friss tésztát, mindenképpen finomabb, puhább lesz. A lepirításra is sokan esküsznek, de mi most egy sokkal egyedibb ötletet hoztunk nektek.

Ezt a receptházasítást bátran alkalmazzátok, akár házilag gyúrt a tészta, akár bolti. Krémességet ad a klasszikus krumplis tésztának, ha készítünk mellé egy egyszerű paprikás krumplit, amiből selymes szószt turmixolunk. A paprikás krumplis szószba nem szükséges kolbász, a folyós állaghoz viszont egy kis víz szükséges majd.

A kolbászmorzsa már csak extra, és persze jóféle savanyúság nélkül neki se kezdjetek!

Krumplis tészta

Hagyományos krumplis tészta / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Recept: krumplis tészta x paprikás krumpli – kolbászmorzsával

Hozzávalók:

A paprikás krumplihoz:

  • 0,7 kg krumpli
  • 8 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tv-paprika
  • 1 közepes paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, pirospaprika, őrölt kömény

Hozzávalók a krumplis tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 2 fej vöröshagyma
  • csipet só

Ha szükséges: további só, bors, pirospaprika, őrölt kömény

Feltét:

  • 15 dkg füstölt kolbász
Grenadírmars, azaz krumplis tészta

Grenadírmars, azaz krumplis tészta tejföllel, kovászos uborkával / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Elkészítése:

  • A gyúrt tésztához kimérjük a lisztet, ráütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, és kézzel először összekeverjük, majd deszkán összegyúrjuk a tésztát.
  • Amikor összeállt a ruganyos tésztaállag, egy nagy gombócot formálunk belőle, és folpackkal borítjuk, majd hűtőbe tesszük legalább negyed órára.
  • Elkészítjük az egyszerű paprikás krumplit. Zsírjára sütjük a szalonnát.
  • Közben meghámozzuk a vöröshagymákat, fokhagymát, és apróra vágjuk.
  • Mehet a piruló szalonnára a felaprított hagymákból egy fejnyi felaprított vöröshagyma (ez a teljes hagymamennyiség ⅓-a), a 3 gerezd fokhagyma felaprítva, és a félbevágott tv-paprika és szintén félbevágott paradicsom.
  • A krumplit meghámozzuk és felkockázunk. Hozzáadjuk az előbbiekhez, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
  • A hozzávalók között írt fűszerekkel ízesítjük, és hagyjuk főni a hozzávalókat.
  • Többek között itt fogunk eltérni Bernáth József receptjétől. Amikor már megpuhult, de nem főtt szét a krumpli, kb. 0,2 kilónyi krumplit kiemelünk a paprikás krumpliból, és félretesszük.
  • Az edényben maradt paprikás krumplit leturmixoljuk, és annyi vízzel hígítjuk, hogy krémes állagot kapjunk. Úgy tesszük félre, hogy lehetőleg melegen tartsuk.
  • Egy nagy serpenyőben vagy vastag falú edényben zsiradékot hevítünk, majd rádobjuk az összevágott vöröshagymák ⅔-át, vagyis a megmaradt 2 fejnyit.
  • A párolódó hagymára borítjuk a paprikás krumpliból kiemelt részt, amit nem turmixoltunk le. Villával összetörve egy pépes állagot képezünk belőle, kis vízzel lazítjuk, majd félretesszük.
  • A pihentetett tésztát kivesszük a hűtőből, és belisztezett deszkán kinyújtjuk. Ha már szép vékony, metélt vagy kockatésztát vágunk belőle. (Tésztanyújtó gép is a segítségünkre lehet.)
  • Lobogó, sós vízben a nyers házi tésztát 3 perc alatt megfőzzük, leszűrjük.
  • A serpenyőben várakozó pépes krumplihoz hozzákeverjük a frissen kifőzött tésztát. Ez csak egy kis „köntöst” fog adni neki.
  • Tálaláskor a tányérokra adagolunk a krumplis tésztából, majd hozzámerünk a selymesre turmixolt szószból, és együtt tálaljuk őket: a krumplis tésztát és a krémesített paprikás krumplit.
  • Vágjuk apróra a kolbászt, és süssük zsírjára egy serpenyőben. Ha keményre sült morzsaszerűen, kész is a kolbászmorzsa.
  • Tökéletes kísérője a cékla, a kovászos vagy csemegeuborka, a vegyes vágott savanyúság vagy savanyított zöldségek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top