nlc.hu
Gasztro

Fagyasszuk a nyers tojást vagy sem?

Fagyasszuk a nyers tojást vagy sem?

Örök dilemma, hogy szabad vagy sem lefagyasztani a nyers tojást?! És a főtt tojást? A Good Housekeeping segítségével utánajártunk a kérdésnek.

Hogy a nyers tojás fagyasztható-e vagy sem, arra a Good Housekeeping röviden megadja a választ: igen. Nyilván nem ilyen egyszerű. A tojás lefagyasztása picivel nagyobb odafigyelést igényel, mint egy kiló kenyér mélyhűtőbe tétele.

A nyers tojás nagyjából 3-4 hétig áll el a hűtőben, utána azért már jobb, ha nem fogyasztjuk el.

Hogy tolható ki ez az időtartam?

Penny Stankiewicz séf azt mondja, hogy a tojást egészében, tehát héjastól nem szabad lefagyasztani, de a tojássárgáját, -fehérjét vagy akár egyben a kettőt, igen.

„A tojásfehérje megfagy, akárcsak a felvert tojás, és akár 8 hétig is eláll a fagyasztóban” – mondta a séf, hozzátéve, hogy a tojássárgáját picit nehezebb lefagyasztani, mert nincs benne víz, így a hideg tönkreteszi az állagát.

Hogyan fagyasszuk le a nyers tojást?

Stankiewicz azt javasolja, hogy egyben fagyasszuk le a nyers tojást, amit érdemes picit felverni a mélyhűtőbe tétel előtt. Tegyük egy fagyasztózacskóba, és kész is vagyunk, a mennyiséget mi határozzuk meg. Amire figyelni kell, hogy a zacskó légmentesen záródjon, és vízszintesen kerüljön be a mélyhűtőbe.

Tojás lefagyasztása házilag

Fotó: Unsplash

Ha nem szeretnénk egész tojásokat (tehát tojásfehérjét és -sárgáját egyben) lefagyasztani, akkor a fehérjét is hasonló módszerrel tehetjük a hűvösre. Légmentesen záródó zacskóban a séf szerint a tojásfehérje egy évig is eláll. Ahogy említettük, a lefagyasztott tojássárgájára a hideg nincs jó hatással, az állaga nem lesz olyan, mint fagyasztás előtt, de egy kis sóval vagy cukorral javíthatunk rajta.

Ami nagyon fontos: hogy elkerüljük az ételmérgezést, a lefagyasztott nyers tojást nem szabad szobahőmérsékleten kiolvasztani. A séf azt javasolja, hogy a felhasználás előtt éjszakára tegyük át a hűtőbe a kiolvasztásra váró tojásokat.

És mi a helyzet a főtt tojással?

Stankiewicz séf szerint önmagában nem szerencsés lefagyasztani a főtt tojást, de ha a szükség úgy hozná, akkor rejtsük el valamilyen ételbe, például szendvicsbe. Így jobban eláll, és akár egy hónapig is biztonságosan tárolható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top