A chilis bab körül van egy kis félreértés, sokan ugyanis keverik a chili con carne nevű étellel. A chili con carne valójában egy csípős marharagu, amit a tex-mex konyhának köszönhetünk, vagyis Amerika déli államaiban született mexikói inspirációk által. A chili con carne jelentése szó szerint chili hússal, és eredetileg sem babot, sem kukoricát, sem paradicsomot nem tartalmaz. Az eredeti chili con carne recept feletti vitákat hagyjuk meg a cowboyoknak, és lássuk a magyar
Mi most nem a tex-mex receptet hoztuk el, hanem az itthon kedvelt chilis babét, ami jóval több, mint egy csípős húsos ragu. A chilis bab egy laktató egytálétel, amiből minden falat igazán jóleső a hűvősebb napokon.
Nem csak a laktat, melegít is
A melegítő hatás nem véletlen. A nem csak energiában (értsd: kalóriákban), hanem tápanyagokban is gazdag hozzávalók mellett olyan fűszereket teszünk bele, amelyek a csípősségen túl a telt ízekért felelnek. Elsőre kicsit meglepő lehet néhány hozzávaló, de ilyen ez a Mexikó.
Ebben a receptben ugyanis merítünk a tex-mex konyhából, és a borson, chilin és római köményen kívül egy kis fahéj is kerül bele.
Az igazán bátrak pedig bízzanak bennünk: egy kis étcsokoládé is jöhet bele!
Nem, nem lesz süteményízű, nem lesz édesség jellegű tőle, sőt. A meleg fűszerek, mint a fahéj és a kakaó teltséget ad a chilis bab ízvilágának. Ha nincsen magas kakaótartalmú keserű csokoládénk otthon, 100%-os kakaóport is tehetünk bele. A kesernyés ízjegyek és a meleg fűszerek ki fogják kerekíteni az ízek összhangzattanát.
Akárcsak a barna cukor, ami nem fogja édessé tenni az egytálételt, ellenben természetes ízfokozóként hat. Fehér cukorral is működik a recept, de minél melaszosabb a cukor, annál dögösebb lesz a chilis babunk tőle.
A chilis babban az is remek, hogy minden étkezésnél egy kicsit máshogy fogyaszthatjuk. Tejföl nélkül is finom, tejföllel krémes és mennyei. (A tejföl savanyúsága plusz izgalmat ad neki.) A ráolvadó reszelt sajttal még gazdagabb, és a hozzávalók között felsorolt zöldfűszerek is igazán jót tesznek neki.
Fogyaszthatjuk mexikói stílusban tortillachipsszel, vagy magyar stílusban friss kenyérrel. Piríthatunk is hozzá kenyeret, de a párolt rizs is klasszikus párja. Még egy ötlet burgonyacsónakot sütni, és chilis babbal bélelni.
nlc. tippek chilis bab készítéséhez:
- Ez esetben is igaz: egy kis zsír jót tesz az ízeknek. Mi húsos szalonnán indítjuk.
- Mi a tex-mex hagyományokhoz hűen marhahússal készítjük, de sertéshússal is működik.
- A klasszikus receptek ragaszkodnak a bab előzetes áztatásához és megfőzéséhez. Mi nem ragaszkodunk hozzá, nagyon finom konzerv babból is!
- Variálhatunk a kaliforniai paprikával is, jöhet bele fél-fél édes, húsos paprika többféle színből is vegyesen.
- Ha egy kis alaplevet keverünk a bab főzőlevéhez, még ízesebb lesz.
- Ha kisebb kaliforniai paprikánk van, jöhet belőle bátran kettő. Csak gazdagabb lesz tőle az étel.
- A bab levét öntsük le a konzervből! A paradicsom leve mehet a fazékba, a csemegekukoricának pedig nem szokott leve lenni.
- Egyes szakácsok egy kis borra, mások egy kis sörre esküsznek, amit még a hússal adnak hozzá. Tény, hogy az alkohol megdolgozza a hozzávalókat. 1,5-2 dl jöhet bele.
- Játssz a chilivel! A füstölt pirospaprika alap, és jöhet bele, chilipor, friss chili, chilipaszta… Ami van otthon, és amennyire csípősen szereti a család.
- A borssal érdemes csínján bánni a chili mellett!
Chilis bab recept
Hozzávalók:
- 1 kg darált marhahús
- 15 dkg húsos szalonna
- 400 g vörös bab (konzerv)
- 300 g morzsolt csemegekukorica
- 400 g hámozott, kockázott paradicsom (konzerv)
- 1 nagy piros kaliforniai paprika
- 3 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-4 babérlevél
- 1 teáskanál oregáno
- 1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt római kömény
- 1 fahéjrúd vagy 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 csapott evőkanál barna cukor (minél melaszosabb, annál jobb)
- 5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (több mint 70%-os)
- Só és őrölt fekete bors ízlés szerint
- Chili (lásd fentebb!)
- 2 evőkanál étolaj (vagy másfél evőkanál zsír)
- Opcionális: néhány dl alaplé
Ízlés szerint:
- Cheddar vagy trappista sajt reszelve
- Tejföl
- Koriander, petrezselyem vagy újhagyma zöldje
- Tortillachips, kenyér, bagett vagy rizs
Elkészítése:
- A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk, a paprikát megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
- A választott zsiradékon elkezdjük zsírjára pirítani az előzőleg felkockázott húsos szalonnát.
- Időközben mehet rá a vöröshagyma, amit kis-közepes lángon együtt futtathatunk a szalonnával.
- Ha üvegesre pároltuk a vöröshagymát, kis időközönkénti átkevergetés mellett jöhet a fokhagyma is, szintén kis-közepes lángon, majd a darált hús. Ekkor vehetjük kicsit feljebb a lángot, hogy a húst átpirítsuk.
- A hús jöhet 2-3 adagra osztva is, hogy ne párolódjon az egyben ráborított hús, hanem piruljon. Ezután hozzáadjuk a kaliforniai paprikát, és tovább pirítjuk őket együtt.
- Ha kaptak egy kis színt és pörzsanyagot, jöhet a paradicsom, a bab, a kukorica. A bab levét öntsük le a konzervből!
- Ezután sózzuk, fűszerezzük, és annyi vízzel és/vagy alaplével felöntjük, hogy folyamatosan legyen leve, amit elfőzünk. Ha kell, pótoljuk.
- Végül fedő alatt közepes lángon csak addig főzzük, míg szépen besűrűsödik.
- Másnap még finomabb!