nlc.hu
Gasztro

Chilis bab recept több titkos hozzávalóval: megéri a törődést!

Az időn spóroltunk, nem az ízeken: chilis bab, amit napokig nem fogtok megunni

Bár nehéz lesz megállni, hogy ne fogyjon el azonnal, ez az étel még finomabb egy-két naposan.

A chilis bab körül van egy kis félreértés, sokan ugyanis keverik a chili con carne nevű étellel. A chili con carne valójában egy csípős marharagu, amit a tex-mex konyhának köszönhetünk, vagyis Amerika déli államaiban született mexikói inspirációk által. A chili con carne jelentése szó szerint chili hússal, és eredetileg sem babot, sem kukoricát, sem paradicsomot nem tartalmaz. Az eredeti chili con carne recept feletti vitákat hagyjuk meg a cowboyoknak, és lássuk a magyar

Mi most nem a tex-mex receptet hoztuk el, hanem az itthon kedvelt chilis babét, ami jóval több, mint egy csípős húsos ragu. A chilis bab egy laktató egytálétel, amiből minden falat igazán jóleső a hűvősebb napokon.

Chilis bab tejföllel, friss zöldekkel

Chilis bab gazdagon: kukoricával, tejföllel, friss zöldekkel / Fotó: Westend61, Getty Images

Nem csak a laktat, melegít is

A melegítő hatás nem véletlen. A nem csak energiában (értsd: kalóriákban), hanem tápanyagokban is gazdag hozzávalók mellett olyan fűszereket teszünk bele, amelyek a csípősségen túl a telt ízekért felelnek. Elsőre kicsit meglepő lehet néhány hozzávaló, de ilyen ez a Mexikó.

Ebben a receptben ugyanis merítünk a tex-mex konyhából, és a borson, chilin és római köményen kívül egy kis fahéj is kerül bele.

Az igazán bátrak pedig bízzanak bennünk: egy kis étcsokoládé is jöhet bele!

Nem, nem lesz süteményízű, nem lesz édesség jellegű tőle, sőt. A meleg fűszerek, mint a fahéj és a kakaó teltséget ad a chilis bab ízvilágának. Ha nincsen magas kakaótartalmú keserű csokoládénk otthon, 100%-os kakaóport is tehetünk bele. A kesernyés ízjegyek és a meleg fűszerek ki fogják kerekíteni az ízek összhangzattanát.

Akárcsak a barna cukor, ami nem fogja édessé tenni az egytálételt, ellenben természetes ízfokozóként hat. Fehér cukorral is működik a recept, de minél melaszosabb a cukor, annál dögösebb lesz a chilis babunk tőle.

A chilis babban az is remek, hogy minden étkezésnél egy kicsit máshogy fogyaszthatjuk. Tejföl nélkül is finom, tejföllel krémes és mennyei. (A tejföl savanyúsága plusz izgalmat ad neki.) A ráolvadó reszelt sajttal még gazdagabb, és a hozzávalók között felsorolt zöldfűszerek is igazán jót tesznek neki.

Fogyaszthatjuk mexikói stílusban tortillachipsszel, vagy magyar stílusban friss kenyérrel. Piríthatunk is hozzá kenyeret, de a párolt rizs is klasszikus párja. Még egy ötlet burgonyacsónakot sütni, és chilis babbal bélelni.

Chilis bab burgonyacsónakban

Burgonyacsónakban / Fotó: Westend61, Getty Images

nlc. tippek chilis bab készítéséhez:

  • Ez esetben is igaz: egy kis zsír jót tesz az ízeknek. Mi húsos szalonnán indítjuk.
  • Mi a tex-mex hagyományokhoz hűen marhahússal készítjük, de sertéshússal is működik.
  • A klasszikus receptek ragaszkodnak a bab előzetes áztatásához és megfőzéséhez. Mi nem ragaszkodunk hozzá, nagyon finom konzerv babból is!
  • Variálhatunk a kaliforniai paprikával is, jöhet bele fél-fél édes, húsos paprika többféle színből is vegyesen.
Chilis bab alapanyagok

Chilis bab alapanyagok / Fotó: Justin Paget, Getty Images

  • Ha egy kis alaplevet keverünk a bab főzőlevéhez, még ízesebb lesz.
  • Ha kisebb kaliforniai paprikánk van, jöhet belőle bátran kettő. Csak gazdagabb lesz tőle az étel.
  • A bab levét öntsük le a konzervből! A paradicsom leve mehet a fazékba, a csemegekukoricának pedig nem szokott leve lenni.
  • Egyes szakácsok egy kis borra, mások egy kis sörre esküsznek, amit még a hússal adnak hozzá. Tény, hogy az alkohol megdolgozza a hozzávalókat. 1,5-2 dl jöhet bele.
  • Játssz a chilivel! A füstölt pirospaprika alap, és jöhet bele, chilipor, friss chili, chilipaszta… Ami van otthon, és amennyire csípősen szereti a család.
  • A borssal érdemes csínján bánni a chili mellett!
A titkos összetevő: csokit a chilis babba

Az egyik titkos összetevő / Fotó: Joff Lee, Getty Images

Chilis bab recept

Hozzávalók:

  • 1 kg darált marhahús
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 400 g vörös bab (konzerv)
  • 300 g morzsolt csemegekukorica
  • 400 g hámozott, kockázott paradicsom (konzerv)
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 babérlevél
  • 1 teáskanál oregáno
  • 1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
  • 1 fahéjrúd vagy 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 csapott evőkanál barna cukor (minél melaszosabb, annál jobb)
  • 5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (több mint 70%-os)
  • Só és őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Chili (lásd fentebb!)
  • 2 evőkanál étolaj (vagy másfél evőkanál zsír)
  • Opcionális: néhány dl alaplé

Ízlés szerint:

  • Cheddar vagy trappista sajt reszelve
  • Tejföl
  • Koriander, petrezselyem vagy újhagyma zöldje
  • Tortillachips, kenyér, bagett vagy rizs
Chilis bab kenyérrel

Tunkolni ér! / Fotó: kabVisio, Getty Images

Elkészítése:

  • A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk, a paprikát megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
  • A választott zsiradékon elkezdjük zsírjára pirítani az előzőleg felkockázott húsos szalonnát.
  • Időközben mehet rá a vöröshagyma, amit kis-közepes lángon együtt futtathatunk a szalonnával.
  • Ha üvegesre pároltuk a vöröshagymát, kis időközönkénti átkevergetés mellett jöhet a fokhagyma is, szintén kis-közepes lángon, majd a darált hús. Ekkor vehetjük kicsit feljebb a lángot, hogy a húst átpirítsuk.
  • A hús jöhet 2-3 adagra osztva is, hogy ne párolódjon az egyben ráborított hús, hanem piruljon. Ezután hozzáadjuk a kaliforniai paprikát, és tovább pirítjuk őket együtt.
  • Ha kaptak egy kis színt és pörzsanyagot, jöhet a paradicsom, a bab, a kukorica. A bab levét öntsük le a konzervből!
  • Ezután sózzuk, fűszerezzük, és annyi vízzel és/vagy alaplével felöntjük, hogy folyamatosan legyen leve, amit elfőzünk. Ha kell, pótoljuk.
  • Végül fedő alatt közepes lángon csak addig főzzük, míg szépen besűrűsödik.
  • Másnap még finomabb!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top