nlc.hu
Gasztro
Fagyasztott húst gyors kiolvasztása percek alatt

Olvaszd ki percek alatt a fagyasztott húst!

Akciós húst venni, majd lefagyasztani nagyon jó ötletnek tűnik, de amikor szükség van rá, akkor akadhatnak fennakadások. A legnagyobb gondot a hús kiolvasztása jelenti, hiszen időigényes! Ugorjuk át könnyedén ezt az apró problémát!

Igaz, az egy bevált módszer, ha éjszakára berakjuk a fagyasztott húst a hűtőbe, és akkor általában reggelre ki is olvad, de ez nemcsak szervezettséget, előrelátást, hanem időt is igényel. A Lifehacker most rámutat egy gyorsabb megoldásra, arra az esetre, ha váratlan vendégek toppannának be.

A legtöbben már hallottunk arról, hogy fagyasztott húst nem túl jó ötlet forró vízben kiengedni, mert ez baktériumok elszaporodásához vezethet, ráadásul a hús is egyenetlenül fog megfőni, ha így olvasztjuk ki. Egy amerikai kutatás azonban arra az eredményre jutott, hogy a vékonyabb szeletek, körülbelül egy 2,5 centi vastag steakhús, karaj vagy csirkemell minőségromlás nélkül olvasztható ki közel 10 perc alatt.

Az eredményekről a The New York Times is beszámolt: a kísérlet során 200 szelet hátszínsteaket olvasztottak ki különféle körülmények között a tudósok. Hűtőben 3-4 fokon, folyó vízben 20 fokon, forró vízbe téve körülbelül 39 fokon.

Fagyasztott hús kiolvasztása

(Fotó: Getty Images)

A kiolvasztás a hűtőben 18-20 óra, a szobahőmérsékletű folyó vízben 20 perc, a forró vízben pedig 11 perc volt, úgy, hogy a baktériumszaporulat az utóbbi két esetben is a biztonságos kereteken belül maradt.

A The New York Times-ban leírtak alapján a leghatásosabb módszer, ha a műanyag zacskóba csomagolt fagyasztott húst egy nagy edényben, körülbelül 50 fokos vízben engedjük fel. Érdemes többször megkevergetni, hogy a melegvíz egyenletes érje a hús minden egyes részét.

A szakemberek szerint azonban rendkívül fontos, hogy a már felolvasztott húst azonnal meg kell főzni, nem szabad újra lefagyasztani. Pulykafélékkel, sültekkel egyáltalán nem hatásos a módszer, csakis a vékonyabb szeletekre felvágott csirke, steak vagy karaj húsok esetében!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top