nlc.hu
Gasztro

Olajos magvak szavatossága

Egyszerű, de hatásos trükk: így őrzik meg frissességüket az olajos magvak

Az olajos magvak finomak és egészségesek is, de mit tudunk tenni, hogy a zacskó felbontása utáni napokban ne avasodjanak meg? Hoztunk egy egyszerű, de hatásos trükköt.

A mogyorófélék koronázatlan királya a kesudió, ami bár nagyon finom, de rendkívül drága. Mivel feldolgozása macerás, nagyjából négyszer többet kell fizetni érte, mint egy csomag földimogyoróért.

Hogy ne vesszen kárba a drága snack, a Lifehacker megmutat egy bevált, tuti trükköt, amivel meghosszabbítható a szavatossága az olajos magvaknak.

Tegyük jégre a dióféléket!

Érdemes a dióféléket a hűtőben tárolni, ahol állítólag tovább megőrzik frissességüket.

Miért fontos ez? Azért, mert ha nyersen vásárolunk kesudiót vagy mandulát, akkor vagy gyorsan elfogyasztjuk vagy fennáll annak az esélye, hogy szobahőmérsékleten pár hét leforgása alatt megavasodik. Ha üvegekben tároljuk őket, akkor is csak pár hónapig tudjuk őket felhasználni.

Bár kicsit meredeken hangzik, de erre a problémára remek megoldás, ha a hűtőben kezdjük el tárolni a mogyoróféléket, leginkább a mandulát vagy az aranyárban kapható kesudiót. A Lifehacker szerint a kesudió fél évig is eláll a hűtőben, mindvégig megőrzi a frissességét is, így nem kell attól tartani, hogy a kukában végezze ez a drága, de nagyon finom és egészséges mogyoróféle.

Olajos magvak szavatossága

Fotó: Unsplash

Tudtad? A kesudió rengeteg magnéziumot és K-vitamint tartalmaz, ennek köszönhetően a stressz legyőzésében is segít, megnyugtatja az idegeket. A kesudióban 100 grammra vetítve 270 milligramm magnézium található, de a mandulában (170 milligramm) és a pisztáciában (160 milligramm) is van.

Ha éppen nincs szükséged kesudióra, de van otthon bőven, akkor akár a mélyhűtőbe is tehetjük. Itt akár két éven keresztül is eláll.

Az oldal szerzője azt is megemlíti, hogy a hideg kesudió sokkal finomabb, frissebb, mint a szobahőmérsékleten tárolt.  Ezt a fagyasztási módszert leginkább a fenyőmaggal, a mandulával és a kesudióval érdemes kipróbálni, lehetőleg vákuumos zacskóba tegyük, hogy megőrizzék a frissességüket és állagukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top