nlc.hu
Gasztro

Gesztenyeár 2023

Nagyot drágulhat idén a gesztenye, horrorárakra számíthatunk

Kilő az ára.
gesztenye

Nagyot drágulhat idén a gesztenye. Kevés termett a szárazság, illetve egy gombafajta elszaporodása miatt, amely egész Európában elpusztította a termés 90 százalékát – derült ki a Tények riportjából.

„A gesztenyének idén hasonló ára van, mint tavaly volt. Ennek az az oka, hogy hasonlóan aszályos év volt, mint a tavalyi, tavalyelőtti, ezért valamennyivel kevesebb a termés” – mutatott rá Zeller Zoltán mezőgazdasági mérnök. A terméshozamot tovább csökkentheti egy gombás betegség, ami kéregelhalást okoz. „Van egy gombabetegség, ami elég drasztikus pusztítást végzett a gesztenyéseken. Ez 90 százalékos pusztulásokat is okozott akár egész Európában, nem csak Magyarországon. Az igény nagyon nagy a gesztenyére, és mivel kevés van, ez nyilván drágítja” – emelte ki a szakember.

Most még csak import gesztenyét kapni, de hamarosan nagyobb lesz iránta a kereslet, ezért a mostani 2-3 ezer forintról akár 6500 forintra is drágulhat a kilónkénti ára.

A vásárlók szerint idén nagyon drága a szelíd gesztenye. „Egyre ritkábban eszünk gesztenyét, mióta az ára itt tart, pedig szó se róla, gyönyörű szemek, meg csábítóak” – mondta egyikük.

Egy, a Tényeknek nyilatkozó eladó szerint a gesztenyés késztermékek is nagyon drágák, ezért azt tanácsolja, hogy nyersen vásároljuk meg, és azt készítsük el. „Ha hazavisszük és otthon megcsináljuk, az a gazdaságos” – jegyezte meg.

Az országban leginkább még a Dunakanyarban, Vas, Zala, Somogy megyében, Pécs környékén termesztenek gesztenyét.

A sült gesztenyét sokan magában fogyasztják, pedig a konyhában is igazán sokoldalúan fel lehet használni: készíthetsz belőle levest, tölteléket húsokhoz, sós tortát vagy desszertet. A sütés és a későbbi felhasználás módjától függetlenül is igaz, hogy a legfinomabb sült gesztenye csak épp hogy megpirul, nem kell feketére szenesednie ahhoz, hogy finom legyen, jól átsüljön és könnyen meg lehessen hámozni.

Amúgy jobb, ha a gesztenyére nem csak mint idénygyümölcsre gondolsz. Érdemes beiktatnod az étrendedbe, mert igazi antioxidánsbomba, magas a C-vitamin-tartalma és gazdag élelmi rostokban.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top