Gasztro

Gesztenyemassza házilag: semmi aroma, semmi tartósítószer

Tíz perc alatt kész is van a tiszta, adalékanyagmentes, házi gesztenyemassza. Gyorsabban megy, mint felolvasztani a fagyasztottat.

A gesztenyemasszát legtöbbször édességek készítéséhez használjuk. Ha túllépünk a minimalista gesztenyepürén vagy gesztenyeszíven, a bejglit és tortákat is tölthetünk vele, de akár sós fogások fontos hozzávalója is lehet. Erre alapozva ma már nem kell hosszan keresgélnünk a szupermarketek fagyasztott termékei között, hogy a cukorral és rumaromával ízesített gesztenyemassza mellett a natúr változatot is megtaláljuk, ez azonban nem feltétlenül jelent garanciát arra, hogy a kosarunkba kerülő termék valóban csak gesztenyéből készült.

Főtt, hámozott gesztenyét már szinte mindenhol lehet kapni. Ebből készül a házi gesztenyemassza (Fotó: iStock)

Régebben előfordult, hogy babot és krumplit is csempésztek a gesztenye közé, épp csak annyit, hogy ne rontson túl sokat az ízén és az állagán, ahhoz viszont elegendőt, hogy az árát ennek köszönhetően lejjebb lehessen lapítani. 

Gesztenyemassza, vagy csak annak látszik?

Akár az édes, akár a natúr bolti verzió mellett döntünk, nagyon lényeges (lenne), hogy elolvassuk a termék összetevőit. Könnyen érhetnek meglepetések: kiderülhet, hogy a kiszemelt gesztenyekészítménynek csak a felét teszi ki maga a gesztenye (de létezik olyan is, aminek mindössze 38 százalékos a gesztenyetartalma!), emellett tetemes mennyiségben tartalmaznak cukrot, és legalább ennyire rossz hír, hogy a mesterséges aromákat sem spórolják ki belőlük. Az összetevők listájában felbukkanhatnak még olyan hajmeresztő alkotóelemek, mint a rizsliszt, a növényi habalap, a pálmazsír, az írópor, a tejpor, az állagjavítók és a stabilizátorok. Ennek fényében cseppet sem meglepő, hogy ha nincs szerencsénk, olyan gesztenyés termékkel akadhat dolgunk, amelyikben dominánsabbak lesznek a műízek, mint a gesztenye zamata, ami azért, lássuk be, elég illúzióromboló. 

Az íz mellett a másik fontos kérdés az állag: a gyorsfagyasztott bolti gesztenyekészítmények között nem nehéz olyanba botlani, amelyik a felengedés után kimondottan száraz, és morzsolódik, ami elég nagy hátrányt jelent, ha úgy terveztük, hogy gesztenyepürét készítünk belőle. Bár tortakrémként vagy az ünnepi pulyka töltelékeként még valamelyest elsüthetjük, ha netán ilyen kerül a kezünk közé, de ilyenkor nyilván keveredik némi csalódottság is az ételbe, hiszen azt reméltük, hogy otthon már nem szorul korrigálásra az, amit a boltban veszünk.

Azt, hogy jó minőségű gesztenyemasszával van-e dolgunk, az összetevők átolvasása mellett otthon, szemrevételezés után is megállapíthatjuk: minél világosabb a termék, annál jobb, ha feltűnően sötét árnyalatú vagy pöttyözött, az arra utalhat, hogy az előállítása során nem fordítottak kellő gondot a gesztenye puha, belső héjának eltávolítására.

Mi a gesztenyemassza?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a gyorsfagyasztott gesztenyemasszába csak gyorsfagyasztással tartósított, főtt, hámozott, egyneműsített gesztenye kerülhet, ami semmilyen egyéb anyagot nem tartalmaz. A gyorsfagyasztott gesztenyepüré nevet viselő termékek gyorsfagyasztással tartósított gesztenyemasszából, cukorból és a megengedett ízesítőanyagokból készülnek, de találkozhatunk a „gyorsfagyasztott gesztenyepüré édesítőszerrel” elnevezéssel is: ilyenkor gyorsfagyasztással tartósított gesztenyemasszával, édesítőszerrel és a megengedett ízesítőanyagok keverékével van dolgunk.

Menj biztosra, készíts otthon gesztenyemasszát!

Erre két út is kínálkozik, az egyszerűbb az, ha főtt, hámozott gesztenyét vásárolsz a boltban. Most már egyre több helyen lehet kapni, a nagyobb élelmiszerdiszkontokban és szupermarketekben az állandó kínálatba tartozik, vagyis nem csak szezonban lehet hozzájutni. A másik, sokkal macerásabb megoldás pedig az, ha magad főzöd és pucolod meg a nyers gesztenyét. Ráérősök, bevállalósok előnyben. 

Hozzávalók

  • 1 kg főtt, hámozott gesztenye (készen kapható, ha szeretnél megtakarítani jó két órányi munkát. Ha viszont nem rettent el a pepecselés, akkor 2 kg gesztenyére lesz szükséged)
  • 2,5 dl víz
  • 25 dkg cukor

Elkészítés

  1. A főtt, hámozott gesztenyét tedd több részletben késes aprítógépbe, és pépesítsd, amíg szép, homogén állagú masszát kapsz. (Ha magad főznéd a gesztenyét, X-alakban vagdosd be a tetejét és 30-40 perc alatt főzd készre. Öntsd le róla a vizet, várd meg, míg langyosra hűl, és gondosan hámozd meg: a külső kemény héj mellett távolítsd el a belső, sötétebb színű réteget is. A folyamat innentől ugyanaz, mint a készen vásárolt főtt gesztenyénél.)
  2. Ha sós ételekhez kínálnád, akkor itt véget is ért a recept, ha viszont édességek készítéséhez van rá szükséged, főzz szirupot a vízből és a cukorból.
  3. Több részletben add hozzá a langyosra hűtött szirupot az aprított gesztenyéhez, és alaposan dolgozd össze addig, amíg eléred a kívánt állagot. 
  4. A legjobb, ha azonnal felhasználod, de akár le is fagyaszthatod. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top