nlc.hu
Gasztro

Gesztenyepüré recept

Készítsd el a tökéletes gesztenyepürétortát!

A gesztenyepüré zseniális édesség - csakis tejszínhabbal! -, de most eláruljuk, hogyan készíthetsz tortát belőle.

A gesztenyepüré minden gyerek kedvence, nem mellesleg pedig az anyukák is szeretik, mert végtelenül egyszerű elkészíteni. Szinte szégyelljük magunkat, amikor nagy ováció fogadja a vasárnapi ebéd után desszertként felszolgált gesztenyepürét, mert pontosan tudjuk, hogy nettó öt perc alatt készítettük el.

Tejszínhabos nosztalgia

Gyerekkorunkban mi is rajongtunk érte, a nagyinál mindig lapult egy-két csomag gesztyenyemassza és általában megosztották a munkát a nagypapával: amíg a mama lereszelte pürének a gesztenyét, addig a papa befőttesüvegben – ez az ő személyes trükkje volt a kemény hab érdekében – felverte egy kevés porcukorral a tejszínt.

Nosztalgiával, jó szívvel gondolunk vissza azokra az időkre, és persze megpróbáljuk átadni a gesztenyepüré szeretetét a gyerekeinknek is. Annyira gesztenyepüré-nemzet vagyunk, hogy évek óta a tíz legkedveltebb desszert között van a gesztepüré kicsiny országunkban. Pedig nem is magyar, hanem francia eredetű – Mont Blanc a becsületes neve – édességről beszélünk, de efölött most elegánsan átsiklunk.

Mi a gesztenyepüré titka?

Bár a modern kornak megfelelően inkább mélyhűtött gesztenyemasszát veszünk, ezt reszeljük le, és nyomunk a tetejére sok tejszínhabot, ám az eredeti recept az kicsit bonyolultabb ennél. Érdemes otthon inkább ezt a receptet alkalmazni – és tortához is használni -, mert a mélyhűtött masszában ki tudja mi van: bab és krumpli például biztosan, ami valljuk be, nem való a gesztenyepürébe.

Készíts igazi gesztenyepürét!

Az igazi gesztenyepüré igazi szelídgesztenyéből készül! (Kép: Pexels)

A házi gesztenyepüré receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg szelídgesztenye (nagyjából 500 gramm gesztenyepüré lesz belőle)
  • 4 dl tej
  • 3 dl víz
  • 1 vaníliarúd magja
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl tejszín
  • egy csipet só
  • rumaroma

A cukorsziruphoz:

  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 dl víz

Elkészítése:

Azzal kezdődik az elkészítése, hogy egy éjszakára beáztatod hideg vízbe a gesztenyéket. Aztán a gesztenyék héját bevágod, és egy nagy sütőlapra, fóliára szétteríted. Egy kis vizet önts alá, majd 130 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt süsd meg. Még melegen hámozd meg, úgy könnyebben lejön a héja. A megsült gesztenyét tedd egy fazékba, mehet rá a tej, víz, vaníliarúd magja és főzd lassan puhára – ez újabb 45 perc lesz az életedből. (Mindezt megspórolhatod, ha készen kapható főtt szelídgesztenyét veszel.)

Ezalatt az idő alatt indulhat a cikorszirup készítése: melegítsd fel a vizet, önts bele a cukrot és közepes lángon kavargasd türelmesen, amíg felolvad a cukor. Közben már meg is főtt a gesztenye, leszűröd róla a vizet, és hozzáadod a cukorszirpot, tejszínt és vajat, no meg egy kis sót, és pürésíted botmixerrel. Mehet hozzá rumaroma is, mert az jót tesz az ízvilágnak. Már kész is van, alig egy nap alatt a gesztenyemassza, amit most 6 órát minimum hűteni kell, majd krumplinyomóval összetörni és tejszínhabbal tálalni.

Püréből tortát!

Ha többre vágynál egy gesztenyepürénél, akkor pedig készíts belőle tortát. Mivel eddigre már a hátad közepére sem kívánod az egészet, annyit pepecseltél a püré elkészítésével, ezért egy nagyon egyszerű, sütés nélküli receptet ajánlunk hozzá.

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg kakaós, omlós keksz
  • 10 dkg olvasztott vaj

Hozzávalók a krémhez:

  • 500 gramm gesztenyepüré
  • 150 gramm mascarpone
  • 150 gramm tejszín
  • 100 gramm porcukor

Elkészítése:

A jól bevált sajttorta receptet turbózzuk fel a gesztenyepürével. A tésztához elkeverjük az olvasztott vajat és a kekszmorzsalékot, belenyomkodjuk egy 22 centis tortaforma aljába és a hűtőbe tesszük. Jöhet a krém, ami a világ legegyszerűbb dolga lesz: minden hozzávalót alaposan, lassú fokozaton összekeverünk a habverővel, amíg az igazi krémes állagot el nem éri. A tésztára kanalazzuk a krémet, hűtőbe tesszük egy éjszakára, és másnap fogadjuk a gyerekek örömtáncát, amikor tálaljuk nekik a gesztenyepürétortát. Ha pedig igazán nagy ovációt szeretnél, pakolj frissen még egy kiló tejszínhabot a torta tetejére.

Próbáld ki az eredeti Mont Blanc receptjét is!

Kiemelt kép: Unsplash

Süss sósat is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top