nlc.hu
Gasztro

A mediterrán étrend hatása idősebb korban

Rengeteg idős ember él tévhitben: itt a bizonyíték, hogy sosem késő változtatni az étrendünkön

Minél több idősödő embernek kellene tudnia erről.

Fontos és igazán pozitív kicsengésű eredményre jutott egy 2278 beteg bevonásával lezajlott vizsgálat. Idős emberek életmódváltását követték le három éven keresztül: a résztvevők új étrendre tértek át, és folyamatosan vizsgálták a fizikai állapotuk változásait. A kutatás a középkorú és az idős korosztály tagjait célozta: 59,6 és 74,2 év (átlagos) életkorú nőket és férfiakat.

Nekünk, magyaroknak különösen lényeges üzenettel bír a Spanyolországban lezajlott kutatás. Mindannyian láthatjuk azt a folyamatot magunk körül – sőt tapasztalhatjuk akár saját magunkban is –, hogy az évek előrehaladtával fokozatosan csökken bennünk a motiváció, hogy életminőség-javító újításokat vezessünk be az életünkben. Fokozatosan egyre több mindenről mondunk le, mondván, ennyi idősen már se kedvünk, sem elszántságunk, sem erőnk nincsen a nagy változtatásokhoz, és egyébként is: idősödő korunkban érdemes még egyáltalán új szokásokat kialakítani, amelyek eredményei csak később jelentkeznek?

Teljes őrlésű gabonaféléket ajánl a mediterrán étrend, amibe egy kis minőségi bor is belefér / Fotó: EmirMemedovski, Getty Images

Teljes kiőrlésű gabonaféléket ajánl a mediterrán étrend, amibe egy kis minőségi bor is belefér / Fotó: EmirMemedovski, Getty Images

Több mint 2200 résztvevő tért át mediterrán étrendre

A kutatást végző csapat így fogalmazta meg célkitűzését: „az étkezési szokások megváltoztatása és hosszú távú megtartása nehéz, különösen az idős emberek esetében. Célunk volt felmérni, hogy a vizsgálat középkorú és legidősebb résztvevőinél hasonló eredményekkel jár-e a mediterrán étrend betartása és a kardiovaszkuláris rizikófaktor csökkenése.”

A mediterrán diéta – pontosabb kifejezéssel: étrend, nem diéta – életminőség-javító hatásairól mi is számos cikkünkben írtunk már korábban. A spanyol vizsgálat során kiderült, hogy a több mint tízéves átlagos korkülönbség nem jelentett hátrányt az egészségügyi javulásban az idősebb, 70 év feletti korosztály számára.

A kutatók összefoglalója szerint ezt a célt részben azért sikerült elérni, mert

a résztvevőket motivált dietetikusok oktatták nagy intenzitással, továbbá ingyenesen megkapták a mediterrán étrend főétkezéseinek ételeit. Az egészséges és minőségi étrend a kardiovaszkuláris rizikófaktor csökkenésével járt együtt idős és fiatalabb vizsgált egyéneknél egyaránt.”

Korábban más vizsgálatokban bizonyították a mediterrán étrend előnyeit a nem fertőző betegségek esetében, csökkent a cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések kialakulásának esélye, jellemző volt az alacsonyabb vérnyomás és a jobb kognitív képességek. „A hazavihető üzenet az, hogy az életkorunktól függetlenül ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy olyan nem gyógyszeres intézkedéseket alkalmazzunk, mint a mediterrán étrend, amely káros hatások nélkül, nagy hatékonysággal javítja az idősek általános egészségi állapotát. Soha nem késő változtatni az étkezési szokásokon az egészséges öregedés érdekében.”

Jót enni és jól lenni / Fotó: EmirMemedovski, Getty Images

Jót enni és jól lenni / Fotó: EmirMemedovski, Getty Images

A három éven át zajló kutatás eredményeképpen tehát kijelenthető, hogy

a vizsgálatban résztvevő legfiatalabb és legidősebb férfiak és nők étkezési szokásaival a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktora hasonló mértékben csökkent.

Sok idősödő ember kerül egyfajta 22-es csapdájába azzal, hogy a jelentkező fizikai tünetek, kezdődő betegségek végképp elveszik a motivációjukat, hogy a gyógyszeres segítség igénybevétele mellett maguk is tegyenek az egészségi állapotuk javításáért. A mediterrán étrend ráadásul nem egy éhezéssel és a finom ételekről lemondó diéta. Ízletes, színes és izgalmas ételek százait készíthetjük el a mediterrán étrend alapelveinek betartásával.

A tanulmány egyértelmű végkövetkeztetése, hogy soha nem késő javítani az étkezési szokásainkon a kardiovaszkuláris megbetegedések esélyének csökkentésére, és ez vonatkozik az idősebb korosztály tagjaira is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top