Ezért ne használj alufóliát a maradék becsomagolásához!

Németh Orsi | 2023. November 09.
Sokan azt tartják a legkézenfekvőbb és leggyorsabb módszernek, ha a maradékot fóliába csomagolják. Miért ne tegyük? Arra itt megtalálod a választ!

A maradékok négy napig is elállnak a hűtőben, persze, abban az esetben, ha megfelelően vannak tárolva. A legtöbben fogjuk a tányéron lévő maradékot, letakarjuk fóliával, és bedobjuk a hűtőbe. Azonban ezzel akár az egészségünknek is árthatunk.

A Staphylococcus, a Bacillus cereus, azaz az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok toxinokat termelnek. Ezeket a magas főzési hőmérséklet sem pusztítja el. Ha a meleg készételt több mint 2 órán keresztül szobahőmérsékleten hagyunk, a baktériumok támadásba lendülnek.

Hasonlóan szaporodásnak indulnak a baktériumok, ha a maradékokat alumíniumfóliával takarjuk le. Bármennyire is megpróbáljuk ezt szorosan letakarni, légmentesen nem tudjuk lezárni. Legalábbis fóliával nem.

Fotó: Getty Images

„Ha levegő van jelen, az lehetővé teszi a baktériumok gyorsabb növekedését. Tehát megfelelő, légmentesen záródó tárolóedényeket kell beszerezni az ételek tárolására. Ellenkező esetben az étel megromlik” – javasolja Lindsay Malone, a Cleveland Clinic dietetikusa.

Íme néhány élelmiszer-tárolási irányelv a biztonságos csomagoláshoz:

A legjobb, ha a maradékok tárolására 100 százalékban légmentesen záródó tárolóedényeket használunk, amik BPA-mentesek. A légmentesen záródó tömítés megakadályozza a baktériumok elszaporodását és bejutását, és megakadályozza azt is, hogy az étel kifolyjon. Mosogatógépben is moshatók, könnyen egymásra rakhatók, és elég erősek ahhoz, hogy hónapokig kibírják a fagyasztóban. Válasszuk ezt alufólia helyett.

Exit mobile version