nlc.hu
Gasztro

Karácsonyi boltzár a Lidl-nél

Karácsonyi boltzár: egy üzletlánc már biztos zárva lesz december 24-én

Ők lépték meg elsőként.

A CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) és az Egyenlő.hu, a modern szakszervezet célja, hogy a kereskedelmi dolgozók érdekeit képviselve a szeretet ünnepén, december 24-én zárva tartsanak a kereskedelmi egységek. A Lidl Magyarország a kezdeményezés mellé állt, és úgy döntött, hogy szenteste napján mind a 200 áruházát zárva tartja, azaz munkavállalóinak december 24-én szabadnapot biztosít – értesült a Blikk.

A család fontossága nem kérdés számunkra, ezért úgy döntöttünk, hogy a szeretet ünnepére mind a 8500 munkavállalónk számára szabadnapot biztosítunk

– jelentette be Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke.

Az üzletlánc a vásárlóik érdekeit is szem előtt tartják, ezért:

december 23-án meghosszabbított nyitva tartással várják a vásárlókat.

Egyelőre kérdés, csatlakozik-e hozzájuk más üzletlánc.

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke éppen tegnap beszélt arról az InfoRádiónak, hogy jelenleg körülbelül 250 ezer ember dolgozik a kiskereskedelemben és az élelmiszer-kereskedelemben, ők és családjaik a mostani kezdeményezés érintettjei. Felhívta a figyelmet arra, hogy sok más munkakörrel ellentétben a kereskedelemben dolgozók nem pihenhetnek a hosszú hétvégéken sem, gyakorlatilag egész évben nyitva vannak a boltok, így az érintett munkavállalók megérdemelnék azt, hogy december 24-én ne kelljen munkába állniuk. Kiemelte, hogy az élelmiszer-kereskedelemben és több más kereskedelmi területen is munkaerőhiány van, ami jelentősen befolyásolja az egyes munkahelyeken a pihenőnapok, szabadnapok kiadását.

Véleménye szerint a december 24-e pihenőnappá nyilvánítása azért más, mint a vasárnapi boltzár, mert „a szeretet ünnepéről van szó” és figyelembe kellene venni az emberi szempontokat. A vasárnapi boltzárral szemben egy évben csak egyetlenegy nap telne el munkavégzés nélkül a kereskedelemben – jegyezte meg. Úgy véli, az emberek meg tudják úgy tervezni a programjukat, időbeosztásukat, hogy december 24-e előtt bevásároljanak.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top